GRAVIDLISTA


När blir du mamma?

Lilltjejen blev vid första ultraljudet (vecka 7) beräknad till den 29 maj men efter KUB-ultraljudet (vecka 13) och rutinultraljudet (vecka 20) flyttades det beräknade förlossningsdatumet till den 25 maj. Jag och mina två syskon är födda 1-2 veckor för tidigt och Philip är född 1 dag för tidigt - barnmorskan sa senast att det kan spela roll när lilltjejen väljer att komma ut. Själv tror och hoppas jag att hon kommer när hon känner sig redo men gärna några dagar före BF - jag längtar efter henne!! Skolavslutning för bonussonen och lillsyrran är den 5 juni och jag tror även att Helsingborgs studenten är den dagen - så den 5 juni får hon gärna ha kommit till oss.

Var graviditeten planerad?
Ja, efter att jag varit sjuk länge och det inte verkade bli bättre bestämde jag mig för att jag vill leva. Leva fullt ut. Jag vill inte skjuta upp livet längre och jag vill inte "vänta på att bli frisk för att kunna leva". Vi började prata om barn sent i våras och i somras slutade vi skydda oss. Den 13:e september plussade vi. Läs mer om det här.

När berättade du om graviditeten?
För Philip berättade jag dagen efter jag tog testen.
I vecka 7, efter första ultraljudet berättade jag för mamma. Vi hade tänkt vänta men eftersom jag mådde så dåligt och kräktes varje dag berättade jag ganska tidigt för henne. Vi har en så tight relation så det gick helt enkelt inte att dölja längre. När vi närmade oss vecka 12 berättade vi för resterande av familjen och de närmsta vännerna. I vecka 18, tror jag, gick vi ut med nyheten i sociala medier.


Hur många barn vill du ha?
Både jag och Philip kommer från trebarnfamiljer och jag har alltid velat ha tre barn. Eftersom Jason (Philips son, min bonusson) bor hos oss på heltid innebär det två barn till. Jason, lillan i magen och en till längre fram om vi kan.


Tätt ihop eller långt isär?
Det blir nog ett par år isär isåfall - om kanske 4-5 år. Nu blir det fullt fokus på lilla tjejen i magen och därefter blir det nog en flytt innan det blir fler barn.

Har du oroat dig mycket under graviditeten?
Faktiskt inte så mycket som jag trodde. Jag var väldigt nervös inför KUB-ultraljudet att inte den lilla i magen skulle vara vid liv. Jag hade kräkts så mycket och inte fått i mig näring under flera veckor och var därför orolig att det hade påverkat bebisen. Inför rutinultraljudet hade jag gått ner 5 kg sedan starten och var därför också ganska orolig att hon inte hade fått den näring hon behövt för att växa. Men utöver det har jag inte oroat mig så mycket.


Hur har graviditeten känts hittills?
De första 15 veckorna var fruktansvärt tuffa men det har sakta men säkert blivit bättre och bättre. Nu hoppas jag att jag får lite energi igen och att jag och lilltjejen får mår bra resten av tiden. Illamående och kräkningar tar verkligen hårt på en både fysiskt och mentalt.


Gillar du att vara gravid?
Till en början när jag kräktes konstant var det inte alls roligt. Jag levde i soffan eller sängen och mentalt var det svårt att hålla humöret uppe. Men efter att man får se sin bebis på ultraljuden - både KUB och Rutinultraljudet - händer något med en. Det blir så verkligt och självklart. Att må illa känns liksom värt det på ett annat sätt när man vet att man har ett litet barn som växer i magen på en.
Nu njuter jag av att vara gravid. Illamåendet är nästan helt borta, magen är inte så stor ännu att den är tung att bära på och hon gör sig varje dag påmind när hon rör sig där inne.Ska ni ta reda på vilket biologiskt kön det blir?
På rutinultraljudet i början av året tog vi reda på könet - det blir en liten flicka!


Hur tänker du kring förlossning?
Jag har faktiskt inte hunnit tänka så mycket på förlossningen ännu. Det känns inte som att jag kommer att ha så mycket kontroll över vad som händer ändå - det är lilltjejen som bestämmer när det är dags. Jag är medveten om att det kommer att bli ett helvete och att jag kommer att känna smärta som jag aldrig tidigare gjort men jag tänker också att miljarder kvinnor världen över har fött barn i alla tider. Kan de - kan jag. Det är något naturligt och det är förmodligen över på några timmar - dessutom måste ju belöningen, ett barn, vara värt att kämpa för. Det känns dumt att oroa sig och tänka för mycket på det redan nu. När det närmar sig kommer jag säkerligen att läsa på mer i ämnet.

Hur tänker du kring första bebistiden?
Jag längtar! Jag har längtat efter barn i flera år och längtar verkligen efter framtiden tillsammans med henne. Till en början kommer det självklart att bli en omställning för oss allihopa och det kommer säkerligen att ta tid att lära känna henne och komma in i nya rutiner. Något som känns skönt är att när hon kommer har Jason inte många dagar kvar i skolan innan sommarlov och Philip går på semester i Juli. Maj känns som en bra månad att komma till världen. Det kan bli många promenader och stora delar av familjen har stundande sommarlov och semester. Utöver det tänker jag inte för mycket på det - det får bli som det blir. Hon får ta den plats och tid hon behöver helt enkelt. Vi har inga planer för sommaren mer än att vi skall passa mammas hus en vecka när hon och syrran reser bort - men utöver det har vi inga större planer. Däremot är jag övertygad om att det kommer att bli den bästa sommaren någonsin.

Har ni bestämt namnen sedan innan?
Vi hade mycket lättare för att hitta tjejnamn som vi gillade och gjorde en lista i telefonen på kanske 15 namn. Vi hade tre namn som vi verkligen gillade sedan år tillbaka men nu har vi ändrat oss helt och hållet. Killnamn var svårare för oss - där hade vi ett eller två namn som kändes bra. Vi får se vad det blir för namn när hon kommer men vi är 95% säkra, tror jag!

Jag utmanar mina gravida vänner @Erikasvensson och @moafidelie
att göra listan.
Listan hittade jag på Elsa Billgrens blogg.
Kärlek!


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229