SEMIFREDDO - VIT CHOKLAD

Under de senaste veckorna har det minst sagt varit full rulle. Skolan började i september, samtidigt som vi har haft den mest intensiva perioden på jobbet. Inte nog med det har jag även varit fadder på introduktionen vilket har tagit upp en stor del av min tid. Jag har gjort mitt bästa för att hinna med allt jag vill och måste, och det har ändå gått bra. Däremot har jag fått trappa ned lite nu i och med att jag sitter mitt i en tentaperiod och då kan jag tyvärr inte prioritera bakningen, haha! Därför har det varit lite dåligt uppdaterat. Men så fort jag får lite tid över så försöker jag ägna tid åt att göra recept och dokumentera det. På sidan av detta håller jag även på med ytterligare en sak som förhoppningvis blir klar inom en månad! Men mer om det kommer senare. Hur som helst sitter jag på ett recept som jag tänkte att jag publicerar nu när jag har en liten paus i tentaplugget. Det är en vit choklad-semifreddo och den är såå god!

Semifreddo, vad är det?
Ordet semifreddo är italienskt och betyder halvfryst. Det är en fryst dessert som liknar glass, men de skiljer sig i form av att semifreddon består av ägg och redan vispad grädde som sedan fryses. Den påminner lite om en mousse i texturen då den inte blir lika hård som glass och den mjuknar mycket snabbare i rumstemperatur.

Vad är fördelarna?
Jag är ju en förespråkare av glassmaskin och menar på att det inte går att göra en riktigt bra glass utan en. Den blir alldeles för isig. MEN en semifreddo kan du göra utan glassmaskin och den blir supergod och krämig. Allt du behöver är en visp, en kastrull, några bunkar och du är hemma!

RECEPT
150 g vit choklad
¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
4 dl grädde
3 äggvitor

1. Smält chokladen över vattenbad
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, i ungefär 1-2 minuter
3. Vispa grädden. Den ska bli fast men inte för hård, sluta vispa när den börjar bilda toppar
4. Vispa socker, vaniljsocker och äggulor vitt och pösigt, även här i ungefär 2 minuter
5. Rör sedan ned chokladen
6. Vänd ned grädden i choklad- och äggblandningen och till sist äggviteskummet
7. Klä en form med bakplåtspapper. Jag brukar använda mig av en brödform!
8. Låt stå i frysen i minst 4 h

Jag toppade med färska hallon och pistagenötter. Så gott! Varför inte göra denna till dessert i helgen?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229