MANDELKAKA MED BRYNT SMÖR

Jag vet. Mandelkaka låter inte som det roligaste, MEN det är såå gott! Det är en sockerkakasliknande kaka som baseras på mandelmjöl istället för vetemjöl. Mandelmjölet gör att kakan blir något tyngre och även lite saftigare, samtidigt som det bidrar med en ton av mandel. Jag väljer även att bryna mitt smör istället för att bara smälta det, vilket gör att smaken bli fantastisk!

RECEPT
100 g brynt smör
2 ägg
1 ½ dl socker
2 dl mandelmjöl
1 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
30 g hyvlad mandel

1. Sätt ugnen på 180°
2. Smöra och mjöla en springform och spänn fast ett bakplåtspapper i botten
3. Smält smöret så att det blir brynt.

("Men hur bryner man smör??" Jag brukar smälta det på hög värme och låta smöret bubbla upp ordentligt. Därefter svänger jag runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt. Sedan ställer jag tillbaka kastrullen på spisen och låter det stå och småputtra en liten stund tills dess att skum bildas och smöret får en brun färg och en nötig doft)

4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt - vispa i minst 2 min!
5. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ned i äggsmeten
6. Rör ned det smälta smöret och blanda till en fin smet
7. Häll smeten i formen och fördela den hyvlade mandeln över kakan
8. Sätt in i ugnen i ca 25-30 min
9. Ta ut och låt svalna
10. Pudra över florsocker och servera som den är eller med lättvispad grädde!

  • FIKA

Gillar

Kommentarer

GunnarsonSofie
GunnarsonSofie,
Vad god den ser ut 😃nouw.com/gunnarsonsofie
victoriaappeltofft
victoriaappeltofft,
Den är suupergod!nouw.com/victoriaappeltofft
sweetwords
sweetwords,
victoriaappeltofft
victoriaappeltofft,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229