En dag med masse tanker

Ti år er gått og jeg kjenner på mange tanker og følelser i dag. Det er så absurd og ufattelig - selv etter såpass mange år. Ti år er lang tid, men for dem som mistet sine kjære er nok ikke ti år lenge. Den tomme plassen er en evig påminnelse om terroren som rammet. For andre gikk livet etter en stund videre.

Kort tid etter eksplosjonen i Oslo ble det mange spekulasjoner og man antok at det var ytterliggående islamister som sto bak. Hatefulle ytringer om muslimer og innvandrere florerte på nett og enkelte opplevde også verbal trakassering. Jeg ble sjokkert over å se hva Facebook-venner fikk seg til å si og husker jeg kommenterte: hva om det er en nordmann?

Det viste seg jo også å være riktig. Gjerningsmannen var en tilsynelatende vanlig etnisk, norsk mann.

Jeg hadde en tro på at noe ville forandre seg til det bedre etter 22. juli. At holdninger ville endres, at man ville tenke seg mere om før man uttalte seg eller trakk en slutning. Jeg synes dessverre det motsatte har skjedd.

Det finnes mange grumsede holdninger på nettet og de kommer ofte frem i kommentarfeltene. Det er skremmende å lese hva den gjengse «mannen i gaten» kan få seg til å si. Det er jo nettopp slike holdninger som kulminerte i et kuleregn denne grusomme dagen i 2011. Selv tilsynelatende uskyldige utringer kan få konsekvenser og det må folk ta innover seg. Vi har ytringsfrihet ja, men som en etterlatt sa; vi har også et ytringsANSVAR. «Ord kan bli til vold» (AUF-leder Ina Libak).

Det beste vi kan gjøre for å hedre dem som ble drept, er aldri å glemme. Demokratiet og friheten er verdier vi må kjempe for hver eneste dag - ikke bare 22. juli. Høyreekstreme og hatefulle ytringer må ikke få stå uimotsagt.

Liker

Kommentarer

Toril,

Datoen i dag kommer man aldri til å glemme, og den skal ikke glemmes! Terrorangrepet som rammet 77 uskyldige menneskeliv var hjerteskjærende og grusomt 😟

Når hatet og høyreekstremisme blir så sterkt at man må ty til drap har det gått for langt!

Når jeg satt og så på TV'n og hva som hadde hendt tenkte jeg for meg selv at dette måtte være et politisk rettet terrorangrep. Hadde målet vært å ramme flest mulig sivile går man til angrep på et sted hvor det er mange mennesker samlet på et sted. Da det kom frem meldinger om skyting på Utøya var jeg sikker i min sak at dette var politisk rettet.

Ytringsfriheten innebærer også ansvar for hva man sier på nettet i kommentarfelt, og man ser at en del blir truet i kommentarfelt p.g.a sine meninger.

22.juli 2011 må aldri bli glemt!

Tankene mine går til alle de pårørende som mistet en av sine kjære familiemedlemmer, og til de som fysisk opplevde terrorangrepet på kroppen <3 <3 <3

Ønsker deg en kjempefin torsdag <3 😊

Purr, purr, og klem fra Toril og kattene

dixierose.blogg.no
vibeke
vibeke,

❤️🌺

nouw.com/vibeke
Konatilmannen
Konatilmannen,

❤️❤️en forferdelig dag ❤️❤️

nouw.com/konatilmannen