Ultracrepidarian

Idag har jag lärt mig ett nytt ord. Visserligen är det ett engelskt ord, men någon svensk översättning finns knappast, så det är lika bra att låna in ordet som det är.

Ultracrepidarianer finns många på svenska tidningar, och speciellt på kulturredaktionerna. Den värsta av dem är nog Björn Wiman på DN, där han ständigt slår nya rekord i att uttrycka sig urdumt om ämnen han inte begriper. Eller inte ämnen, utan ett: Klimat.

Hans senaste inlägg visar bara vilken idiot Wiman är. Ja, det är inte politiskt korrekt att kalla någon idiot längre, men Wiman förtjänar att kallas det. Han har inga som helst funderingar på att ta reda på vad fakta och vetenskap visar, utan skriver utifrån sina vanföreställningar om vad de visar. Vilket brukar vara ungefär motsatsen till vad de verkligen visar.

Wiman inbillar sig att det blir mer extremväder i en varmare värld. Han inbillar sig att skogar brinner i större omfattning i en varmare värld. En av de vetenskapliga studier som visar att det inte brinner mer, publicerades i Science 2017. Med hjälp av satelliter går det att hålla bra koll på var det brinner, hur ofta och hur mycket. Före satalliteran, kanske enstaka bränder kunde missas eller deras omfattning under- eller överskattas.

Det finns data för bränder i USA sedan lång tid tillbaka, data som blandar olika metoder, och visar att mer skog brann förr. Data som visar att omkring är 1930 brann 40-50 miljoner acres varje år, medan det på senare tid har varierat mellan ungefär 5-10 miljoner acres. Även om de tidiga data skulle vara osäkra med en faktor 2-3, och de moderna data exakta, så är det klart att större arealer brann då.

Visst har människor mycket att göra med hur mycket det brinner i skogarna, men den enda påverkan som koldioxidutsläpp kan ha är att göra skogarna tätare. Annars har vi till exempel slarv med eld, pyromandåd och usel skogsvård. Det sistnämnda är den viktigaste orsaken till omfattande bränder i västra USA. Skogarna sköts inte, så att stora mängder brännbart material finns kvar tills brandsäsongen börjar. Brandsäsonger är verkligen inget nytt, utan har förekommit mycket länge, kanske sedan den senaste istiden tog slut. Skogarna sköts till stora delar inte för att de inte får skötas. Påstådda miljövänner tycker att skogarna bevaras bäst genom att spara varje träd, varje buske och varenda bit av brandfarligt material som ramlar till marken.

Ursprungsbefolkningen var då smartare, för de anlände bränder när det inte var brandsäsong. Bränder som då rensade bort brandfarligt material och hade liten risk att spridas sig utan kontroll eftersom marken och växtligheten var ganska fuktig. Idag släcks oftast bränder som uppstår naturligt, så att de inte får chansen att ta bort särskilt mycket brandfarligt material. Varefter bränder som startar under brandsäsongen sprider sig okontrollerat och inte går att bekämpa eller begränsa.

Wiman är då mer lik Bagdad-Bob än vad Trump är.

Gillar

Kommentarer