Mera från parallella verkligheten

​Johan Rockström har gått ihop med några av sina kompisar bland dem som lever i en parallell verklighet, skapad i fantasin, och använder den för att bedöma den verkliga verkligheten. De har skrivit ett debattinlägg som Svenska Dagbladet har tagit in. SvD skulle däremot knappast ta in något inlägg från personer som föredrar att befinna sig i den verkliga verkligheten och inte fantisera ihop saker.

De skriver om ett globalt klimatavtal som nyligen har levererats. Jag begriper inte vad de menar. Det är naturligt att tro att de menar överenskommelsen, i den verkliga världen, från klimatmötet i Paris. Men det stämmer helt enkelt inte. De skriver om ett avtal som säger att utsläppen ska minska i snabb takt fram till 2050. I verklighetens avtal från Paris, nämns inte årtalet 2050 en enda gång. Årtalet 2030 nämns däremot. Och då med anledning av att de frivilliga åtaganden som länder har gjort kommer att leda till 55 gigaton utsläpp år 2030.

Det där avtalet som nämner någonting om utsläppen år 2050 finns antagligen bara i den parallella verkligheten. Det där med 90-100 procents utsläppsminskningar till 2050 gäller därmed också bara i den parallella verkligheten. Här i verkliga verkligheten kan vi strunta i de fantasierna. Däremot går det väl inte att strunta i de som använder fantasier, eller kanske rena lögner, för att föreslå politik för verkliga världen.

Klimathotet har alltid varit en fantasi, en produkt från en parallell verklighet. Allt fler inser det. Därmed är det också allt fler som inser att det inte finns något klimatproblem som människor är delaktiga i. Vi kan se att det är annorlunda i den parallella verklighet där Rockströms och hans gelikars hjärnor befinner sig. Fast det är klart. Den parallella verkligheten har fantiserats ihop av människor som tror på ett akut och allvarligt klimathot. Det är klart att det inte finns människor som är klimathotsskeptiker i den fantasin!

Bara i den parallella verkligheten är solenergi och andra "förnybara" energislag så framgångsrika och billiga att de är ett alternativ till fossila bränslena. Här i verkliga verkligheten skulle knappast en enda solpanel eller ett enda vindkraftverk ställas upp utan subventioner. De är helt enkelt för dyra och ineffektiva.

Förresten så finns förnybar energi och förnybara energislag bara i den parallella verkligheten. Här i verkliga verkligheten förhindrar naturlagarna att energi förnyas. Det finns inget sätt att med förnybara material producera el. Det går att göra upp eld med förnybara material, men ska värmen från elden fångas upp och skickas runt i ett hur, eller ut till många hus, lär det bli väldigt svårt att göra det med bara förnybara material.

Det finns tydligen ett Sverige också i den parallella verkligheten. Ett Sverige som där är ett föredöme genom sin koldioxidskatt. Det lär behövas i en värld där, till skillnad mot i den verkliga verkligheten, koldioxid har en stor klimatpåverkan.

Här i verkliga verkligheten, har det verkliga Sverige lyckats förena ekonomisk tillväxt och minskande koldioxidutsläpp genom utbyggnad av kärnkraft och fjärrvärme. Det har tydligen inte hänt i den parallella verkligheten. Fjärrvärme nämns visserligen en gång, men inte som något Sverige har satsat på för att hålla nere koldioxidutsläpp. Kärnkraft nämns inte alls. Kanske finns inte ens kärnkraft i den parallella verkligheten? Förmodligen inte. Den parallella verkligheten tycks vara skapad av miljöflummare, och de hatar kärnkraft. När de skapade sin fantasivärld, är det därför säkert en värld utan kärnkraft. Och i en värld där det alltid är dag, alltid molnfritt och alltid blåser lagom mycket, behövs inte kärnkraft. Och heller inte fossila bränslen. I den fantasivärlden fungerar sol och vind för elproduktion, till skillnad mot här i den verkliga världen.

Här i den verkliga världen har utsläpp av växthusgaser så liten klimatpåverkan att det inte behövs några minskningar av utsläppen för att hålla den globala uppvärmningen under 1,5-2 grader. Ja, utsläppen kan till och med öka och i alla fall tvågradersmålet kommer att att hållas. Klimatkänsligheten i den parallella verkligheten har tydligen tagits från klimatmodeller i stället för från verkligheten, så där behövs stora utsläppsminskningar. Fast eftersom det är en fantasivärld, kan de som har fastnat med tankarna i den fantisera ihop att flera graders uppvärmning bara har positiva effekter och inte några negativa? Tänkte de inte på det, heller?

Problemet är inte klimatförändringar eller utsläpp av växthusgaser. Problemet är att så många använder analyser av en parallell fantasiverklighet för att föreslå politik för den verkliga världen.

Gillar

Kommentarer

latoba
,
Förslag: Den parallella verkligheten borde heta Overkligheten
Vetenskapsbloggen,
Ja, overklig är den ju. Övernaturlig också, så den kan kallas övernaturliga verkligheten.
nouw.com/vetenskapsbloggen