Ifrågasatt

Tidningar låtsas ofta att de är intresserade av att få kommentarer på sina innehåll. Jag minns till exempel att lokaltidningen ett tag tillät kommentarer av framför allt insändare på nätet. Möjligheten försvann efter ett tag. Vad jag minns med den sedvanligt angivna anledningen att det var en massa hat och hot. Jag är väl lyckligt lottad, för jag lyckas för det mesta missa allt detta hat och alla dessa hot i kommentarer.

Ett av de senaste försöken att tillåta kommentarer från allmänheten, är systemet Ifrågasätt, som bland annat DN och Göteborgsposten använder.

När det heter så, kunde man förvänta sig att tidningarna i fråga verkligen ville att användare ska ifrågasätta innehåll i nyhetsartiklar, ledaralster, debattinlägg och insändare. Men nej, då.

Ifrågasätt har moderatorer som ser till att kommentarerna följer reglerna. Jag begriper mycket väl att det måste finnas regler, till exempel regler om att vara respektfull mot (och därmed inte håna och förolämpa) andra som kommenterar. Jag har själv använt Ifrågasätt och, erkänner jag, brutit mot regeln om att vara respektfull. Min ursäkt är att det handlade om en kommentar som verkligen inte var respektfull mot mig, och att det var länge sedan.

Efter det, har jag hållit mig till reglerna.

Fast det tycker inte moderatorerna, som egentligen borde kallas censorer. Trots att mina kommentarer berättar om fakta, vetenskapliga resultat och/eller sanningar, tas de gång på gång bort. Ofta när det är kommentarer till artiklar på DN.SE. Nästan alltid sker det med en uppmaning om att undvika antaganden och spekulationer.

Snälla nån! Ofta är det just (grundlösa) antaganden och spekulationer jag invänder emot. För censorerna på Ifrågasätt, är det tydligen antaganden och spekulationer att berätta sanningar som strider mot den politiskt korrekta uppfattningen.

Häromdagen fick jag ett mejl från ifrågasätt. Jag är avstängd för att jag har brutit mot deras regler för många gånger. Då är alltså alla de påstådda brotten mot reglerna under något år eller så, påhitt av moderatorer som endera inte känner till fakta och sanningar, eller vill att sådant inte ska komma till allmän kännedom1

Allt fler människor den här världen verkar leva i en fantasivärld. Allt fler verkar också vilja att den riktiga världen ska likna en fantasivärld. Tyvärr hämtar de då sina ideal från böcker som 1984 och Djurfarmen av George Orwell och Franz Kafkas berättelser.

Jag hade inte förväntat mig att bli avstängd från en kommentarstjänst för att censorer ljuger ihop anledningar att ta bort mina kommentarer. Men då var jag naiv. Naturligtvis borde jag förvänta mig det, i en värld där miljöflum och klimathysteri samt förnekande av fakta och vetenskap breder ut sig.

Gillar

Kommentarer