Forskningsfusk

​Forskningsfusk är på tapeten just nu, bland annat efter Macchiariniaffären. De senaste åren har det avslöjats en rad fall av forskningsfusk inom bland annat medicin och datavetenskap. Vad gäller klimatvetenskap, har amerikanska kongressen inlett en undersökning om det ligger forskningsfusk bakom den temperaturserie som ligger bakom svenska mediers ständiga påståenden om X antal rekordmånader i rad och Y antal rekordår i rad. Senast jag såg något om det, hade ansvariga forskare vägrat att lämna ut all sin E-post om serien till kongressutskottet som sköter undersökningen. Det är rätt länge sedan. Det står väl still nu, när det är valrörelse i USA. Inte bara ny president ska väljas, utan en rad andra politiker på olika nivåer.

Ancel Keys är en forskare som ägnade sig åt forskningsfusk. Det är desto allvarligare, för vad han påstod sig ha hittat bevis för är samband mellan högt fettintag, hög kolesterolhalt och hjärt- och kärlsjukdomar. Politiker och myndigheter i hela västvärlden, och kanske hela världen, har trott på hans fuskresultat och verkat för att människor ska äta mindre fett och mer kolhydrater. Resultatet är bland annat en ren epidemi av diabetes i västvärlden. Någon minskning av hjärt- och kärlsjukdomarna har heller inte skett, naturligtvis, för kostråden snarare ökar risken för sådana sjukdomar.

Fet mat gör folk feta, är också en del av kostråden som bygger på forskningsfusk. Kolhydratrik mat ska undvika fetma, påstods det. Och visst, vi har sett en epidemi av fetma i väst också, till följd av dessa felaktiga och ovetenskapliga kostråd.

En annan sak som kanske verkar orelaterad, men faktiskt hör ihop, är faktaresistans. Svenska journalister älskar att skriva om det och tillskriver framför allt verklig eller påstådd extremhöger åkomman. Vad journalisterna inte begriper är att de tillhör den grupp som är mest drabbad.

Faktaresistans gäller märkligt nog inte alla typer av fakta. Såvitt jag kan bedöma med mina kunskaper, skriver många journalister kunnigt om många saker. För att så helt blunda för fakta och bara sprida myter, halvsanningar och hellögner i andra frågor.

Den person jag kan knyta ihop de här två ämnena med, är DN:s Förvillar-Bojs. I den tidningen skrev hon just myter, halvsanningar och hellögner när det gäller klimatfrågor. Hon slutade för att bli frilansare, men dyker ändå upp nästan lika ofta som tidigare.

Nu har hon dykt upp igen, men inte för att förvilla om klimat, utan för att ta upp just forskningsfusket bakom kostråden om lite fett och mycket kolhydrater. Hon nämner inte Alcen Keys vid namn, men han borde finnas med i det hon tar upp. Keys själv fick väl knappast några pengar från sockerindustrin, men många av hans efterföljare har nog det. Fast frågan är om det är så viktigt ändå? Forskningsgrupper visste vad politiker och myndigheter ville se. Det vill säga att fet mat är dåligt och kolhydratrik mat är bra. Socker är ju en typ av kolhydrat. Mat med lite fett smakar inte mycket alls, så livsmedelsindustrin tillsätter ofta socker för att ge mer smak.

En sak vägrar Förvillar-Bojs fortfarande att fatta. Hon konstaterar helt korrekt att det kan bli problem om industrier finansierar forskning. Hon vägrar att fatta att det också är ett problem när politiker vräker pengar över ett aktuellt forskningsområde med mer eller mindre uttalade förväntningar över vad forskningen ska komma fram till. Det spelar faktiskt ingen större roll varifrån pengarna kommer. Det viktiga är stora mängder pengar strömmar in med förväntningar. Förväntningar som inte bara behöver vara över vissa resultat, utan också över att ett påstått problemområde ska vara just det och värt att slänga ytterligare stora summor över.

Felaktiga resultat behöver trots allt inte bero på rent och medvetet fusk. Det kan också vara att forskare designar studier och experiment utifrån förutfattade meningar om vad de vill finna. Det kan vara att när resultaten inte stämmer med de förväntade, läggs de i en byrålåda och blir aldrig till en vetenskaplig artikel. Det "måste" ju vara något fel på resultaten!

Att allt det här minsann är ett problem också för klimatforskning, och inte bara medicin och hälsoforskning, kommer Förvillar-Bojs aldrig att begripa och erkänna.

Gillar

Kommentarer

Annica Andersson
Annica Andersson,
Bra inlägg, många bra synpunkter!www.personligt-horoskop.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229