Förfäder

Bilden föreställer min farfarsfar. Han föddes 1854, så han överlevde Sveriges senaste stora väderkatastrofer 1867-9, som ledde till missväxt, framför allt i Norrland. Jag skriver väderkatastrofer, för när det handlar om bara tre år, var det just väder och inte klimat(förändringar).

Sverige var ingen demokrati på den tiden. Därför fick missväxten leda till en hungerkatastrof. Demokratier tillåter inte sådan, vilket forskning har visat. Mat fanns det då, men bara lite av den nådde de svältande, av olika anledningar.

Min farfars farfar var den förste som började använda efternamnet Kamél. Det tillsammans med hans gamla efternamn Andersson. Hans söner skippade sedan Andersson och kallade sig bara Kamél. Hans döttrar gifte sig och tog sina mäns efternamn, som var norm på den tiden.

Det tycks också ha varit en brytningstid när det gäller namnbildning. Tidigare hade efternamnen bildats av faderns förnamn. Om pappan hette Anders, fick sönerna efternamnet Andersson och döttrarna Andersdotter. Andra halvan av 1800-talet var den tid då efternamnen började att ärvas av föräldrar, som vi är vana vid nu.

Ja, jag har ägnat mig åt lite släktforskning. Vilket var svårt, då det finns nästan inga dokument, som brev, bevarade. Kanske fanns det aldrig några. Kanske har de försvunnit. Bland annat var det en ladugård som brann i början av 1930-talet och i den lär det ha förvarats en massa gamla dokument.

Jag hittade en del gamla foton, och de flesta vet jag inte ens vilka personer de föreställer.

Dessutom har Riksarkivet filmat till exempel kyrkböcker och folkräkningar. Att leta igenom dem efter släktingar tar verkligen tid. Det rör sig om tusentals sidor med namn och orter, där de flesta är ointressanta.

Min farfarsfars farfarsfar var i alla fall sockenlapp, alltså en same som försörjde genom att arbeta som dräng åt bönder. Betyder det att Sverigedemokraterna inte räknar mig som svensk?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229