Faktakoll när det (inte) passar

​En text av Johan Croneman i DN visar att vänstervridna skribenter och journalister faktiskt kan ägna sig åt källkritik och faktakontroll. När det gäller budskap som inte passar in i de vänstervridnas världsbild.

Hans Roslings budskap passar verkligen inte in i vänsterns världsbild. Enligt vänstern, blir nästan allt i världen sämre, på grund av industrialisering och kapitalism. Rosling hävdar i stället att nästan allt blir bättre, och belägger det med statistik. Då ska han granskas minsann. Tycker samma typ av människor som aldrig skulle komma på tanken att granska något av det som Johan Rockström påstår. För Rockströms påståenden går ju ihop med vänsterns världsbild.

Jag gjorde det som Croneman påstod sig ha gjort: Googlade på "Rosling critics". Den första länken som dök upp kallar Rosling "ecological illiterate". Detta bland med stöd av den ovetenskapliga beräkningen av ekologiskt fotavtryck. Vilket gör att trovärdigheten är nära noll.

Just beräkningen av ekologiskt fotavtryck presenteras alltid helt okritiskt i svenska medier. Då finns inga tankar på källkritik och faktakontroll. När det gäller Rosling, har åtminstone vissa personer sådana tankar. Fast förvisso ägnar sig många journalister åt en hjältedyrkan som inte heller verkar riktigt hälsosam. Bara för att Rosling presenterar statistik som inte stämmer in på de flestas världsbild, och den bild av världen som medierna för det mesta förmedlar, blir han ingen superhjälte. Däremot borde han vara en förebild för de journalister som mer verkar vara intresserade av propaganda, förvillande och desinformation än saklig rapportering.

Vad är det för mening att se någon som en hjälte om viljan att själv förbättra sig och likna hjälten saknas?

Gillar

Kommentarer

c_lejeune
c_lejeune,
Jag har saknat ditt bloggande som har legat på en låg nivå ett tag, jättekul att du är tillbaka, din välformulerade ilska behövs!
Vetenskapsbloggen
Vetenskapsbloggen,
Jag ser fortfarande dåligt med det opererade ögat, så jag orkar inte hålla på med datorn lika länge i sträck som innan jag blev sjuk.nouw.com/vetenskapsbloggen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229