Psykisk ohälsa - en anhörigs reflektioner

Jag har aldrig skrivit något på bloggen tidigare om psykisk ohälsa och kommer nog inte göra det igen. Själv har jag levt med depressioner och ångest i perioder sedan jag var barn men jag har med hjälp av mediciner och livserfarenhet en bättre balans nu. Dock är jag fortfarande stresskänslig och bränner lätt ut mig och det påverkar min arbetsförmåga negativt.

Men jag är även anhörig till någon med psykisk ohälsa i form av bland annat kronisk ångest och oro. Vi pratar typ mild till stark ångest dygnet runt i åratal. Det gör ont i hjärtat att se någon nära må så dåligt och inte kunna hjälpa riktigt, man lider med dem och önskar man kunde ta över deras ångest. Ännu värre blir det när sjukvården skickar runt en sådan person i systemet. Vårdcentralen säger att man ska tillhöra psykiatrin och skickar dit en. Psykiatrin säger antingen att det är för svårt eller för lätt fall och skickar tillbaka till vårdcentralen. Och så vidare.

Lyckas man komma in på någon psykiatrisk mottagning så tycker de att de har gjort sitt efter några gånger där trots att man fortfarande inte är ett dugg bättre. Man sätter plåster på ett brutet ben typ. Psykiatrin vill gärna behandla efter en förutbestämd mall men det funkar inte när det är något så komplicerat och individuellt som psykiska besvär. Och väntetiderna inom vården ska vi inte prata om. En person som mår så dåligt måste ha ordentlig och regelbunden uppföljning men som det är nu så överlåter de på de anhöriga att bli personens psykolog vilket man inte är utbildad för.

Jag önskar se en förändring inom psykiatrin men det kanske är att hoppas på för mycket?


Ha en fin dag alla!

Gillar

Kommentarer

Enitalienareisverige
Enitalienareisverige,
Du har absolut rätt. Det värsta är att man mår jätte dåligt, det är en allvarlig sjukdom och ibland läkaren diagnostiser inte det i god tid och man få vara typ en marionett som besöker hur många sjukhus som helst utan resultat. nouw.com/enitalienareisverige
_sarah
_sarah,
Jag håller med dig, är själv inne i den karusellen sen många år. Här får man en hink blandade piller som om det vore lösgodis. nouw.com/_sarah
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229