Mitt sommarhem

Detta är ett ställe som får mig att få mig att mår bra.
Dä tiden står still

Fjällbacka
Tätort i Sverige
Fjällbacka är en tätort i Tanums kommun, i Bohuslän, Västra Götalands län. Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget. Genom berget går Kungsklyftan, tidigare kallad Ramneklovan. Klyftan fick sitt namn efter att Oscar II år 1886 besökte Fjällbacka. Det gamla Fjällbacka vänder sig, som många andra bohuslänska kustsamhällen, hukande nedanför bergen mot havet. Det nya Fjällbacka ligger på åkrarna in mot land och uppe på bergen. Utanför kusten ligger Fjällbacka skärgård och allra längst ut i väster ligger Väderöarna. I Fjällbacka ligger Sjöräddningssällskapets Räddningsstation Fjällbacka.



Och så får vi ju hyra stuga där djuren springer fritt. När man titta ut så ser man rådjur och älgar.

Hällevadsholm bildas Redigera
Namnet kommer från 1885 när godsägare Bursie på Gässje ändrat sin gårds namn till Hällevadsholm. Detta namn fick också sedan stationen som anlades här, vilket har gett upphov till ortnamnet.

I början av 1900-talet så bestod området av endast några hus utöver de småbruk som då fanns vid landsvägen mellan Strömstad och Uddevalla, som hade ungefär samma sträckning som gamla E6 som går igenom Hällevadsholm idag. Vid denna tid fanns det tre handelsbodar; Arwidssons, C.J. Granströms och Karlssons.

Men i samband med att Bohusbanan byggdes mellan 1900 och 1903 och att en station anlades i Hällevadsholm så blev det fart på bebyggelsen och tack vare järnvägen blev isoleringen i trakten bruten. I stationshuset var dessutom poststationen inrymd. Egentligen hade man tänkt anlägga stationen vid Svarteborg, men eftersom ångloken behövde tillgång till sötvatten anlades den vid Kolstorpsjön. År 1906 flyttade Arwidssons affär till nybyggt hus och denna affär finns kvar än idag, men har naturligtvis byggt om ett antal gånger och ingår numera i ICA-koncernen.

Stenhuggeriverksamheten Redigera
Samma år började stenhuggeriet sin verksamhet här och i samband med det så byggdes det bland annat ett skolhus som stod färdigt tre år senare. År 1914 uppfördes en kvarn och ett sågverk av Gustaf Wallström som även byggde bostadshus samma år.

Under första världskriget som varade mellan 1914 och 1918 så låg stenhuggeriet nere men återupptog verksamheten senare under 1920-talet. Till Hällevadsholm kom då ett stort antal stenhuggare från i första hand Blekinge. Det var ungefär ett 50-tal stenhuggare som var verksamma under denna tid. I början av 1930-talet var det dåliga tider, vilket påverkade stenindustrin. Företagen inom stenindustrin lade helt ner sin verksamhet och många blev arbetslösa. Stenindustrin tillkom igen i en modernare variant i början av 1950-talet då stensågar började användas. Som mest var fem stensågar igång i Hällevadsholm, men driften upphörde i mitten av 1970-talet och därmed också slutet för stenindustrin i samhället.

Affärsverksamheten
Under 1920-talet hade posten flyttat från järnvägsstationen till Arwidssons affär, och fick senare där ett litet kontor. Hällevadsholm hade under denna tidsperiod en smedja, ett skrädderi, en diversehandel och bageri (Olssons), Gustaf Wallströms kvarn, såg och trävaruaffär, hotell med taxi, tre affärer varav två med bank- och postkontor, Folkets Hus och bibliotek. Biblioteket hamnade sedan i kommunal regi på 1950-talet.

I slutet av 1920-talet byggdes ett andelsmejeri och den mesta mjölken kördes dit med hästfordon. När mejeriet upphörde 1940 köptes fastigheten upp av Johan W. Theodorsson och blev senare cykel- och radioaffär, senare även TV-försäljning. I den byggnaden har det även inrymts andra verksamheter som mataffär, skoaffär samt tillverkning av tomtar och troll. Denna fastighet övertogs senare av Kjell Hermansson.

Övrig verksamhet Redigera
På 1930- och 1940-talen var det flera som sålde bensin i Hällevadsholm. Arwidssons, Granströms, Hällevadsholms hotell, Wallströms, Hjalmar Johanssons och vid dåvarande bilverkstaden (som upphörde 1978). Bensinförsäljningen idag sker hos Shell vid Wallströms, som dock numera heter Hallbergs Bensin & Service AB.

Omkring 1950 var det politisk strid i kommunen som gällde om den planerade läkarcentralen skulle byggas i Hällevadsholm eller Dingle. Beslutet blev slutligen att den skulle byggas i Dingle. Hällevadsholm fick tandläkare 1952 och har kvar det än idag.

En annan sak att nämna är asfaltverket i Köpestad, strax söder om samhället som under 1980-talet var den största industrin i hela bygden. Verksamheten startade 1955 och sysselsätter som mest ett 60-tal personer sommartid.

Idag tyckte jag att allt står still. Barnen vaknade på helt fel humör tog halva dagen innan dom blev människor igen.
Satt och tänkte Vad jag skulle. Göra idag Givetvis har jag planerar.
Så jag bestämde mig för att kolla in det här med träningscoach bättre så hon ringde mig idag och jag berättade lite om mig. Och sedan så var beslut är taget nu ska jag bara träna med en personlig tränare online och kommer träffa live också. Känns bra att få träna med någon som faktiskt vet vad ni gör och hur man ska träna så man inte träna fel. Det är ju viktigt om man ska ha ett mål att så måste vi träna rätt så då kan man göra allting rätt från början.
Ja från och med idag så ska jag föra dagbok på vad jag äter känns lite halv jobbigt att skriva precis vad man är under en hel vecka för vissa dagar är ju bara jag vill äta men de flesta är ju faktiskt för mig att jag kan hoppa middagen jag ska räcka till de andra så då får inte jag äta själv. Det roliga är i detta att när jag kolla lite närmare så ser jag att det är min gamla gympalärare från grundskolan vad är oddsen att man får sedan gamla tränare. Men jag vet att jag kommer nog resultat tillsammans med henne och hon får coacha mig utan henne så hade jag inte och kommer inte nå resultat som vi . Jag har två mål med min träning första är att nästa sommar ska jag göra en operation sedan så ska jag ska jag på tennisbanan igen som jag gjorde innan jag fick barn. Det är moroten är inte dålig så jag vet att jag kommer göra allt för att jag ska slå jag ska tillbaka till det Helsingborgs tennisklubb.

Sedan trodde jag att min dag skulle sluta där så jag sa till barnen gör inte så mycket. Men fel när jag kollade på min telefon så hade jag meddelande från en vän att hon och hennes barn var på väg upp till mig. Det var det är ena barnet i familjen som ville komma upp och åka tiden för att hälsa på Vera!
När jag läser detta så slår mitt hjärta volt av glädje och jag börja greja här hemma som bara den. Så när de väl hade kommit så pratade vi lite och sen börjar barnen leka och givetvis blev det vatten lek för det var ganska varmt ute.så det blev en helkväll jättemysigt. Är så tacksam att de kommer på besök detta gjorde hela min dag och hela min vecka.

Sedan trodde jag att min kväll var lugn men fel telefonen ringde det är lexi som ringde och frågade om jag skulle med till strand hem det är läger på strand hem denna veckan. så efter mannen kommit hen satte vi oss i bilen då jag kunde komma ut möte.riktigt bra möte och strandhem.❤️

Gillar

Nya inlägg

Mest lästa