Knäred

Hejsan idag så vaknade vi jag och dottern i husvagnen. Jag vaknade 7.35 utvilade!

Vi ska dra ut på utflykt och då ska vi till en plats om heter Knäred! Ska ta foto där tro jag kan få bra bilder! Man kan inte få dåliga i naturen!🌟 vi ska ha aktiviteterna för vuxna och barn!!
Ville kolla vad detta uppkommit av!
Här är bakgrundshistoria (so-rummet)

Freden i Knäred

Freden i Knäred eller Knäredsfreden avslutade 1613 - två år efter Gustav II Adolfs trontillträde - det danska kriget (Kalmarkriget). De danska förhandlarna fick bo i Knäred, som ligger vid dåvarande riksgränsen mellan Sverige och Danmark, medan de svenska bodde i Sjöaryd i Markaryds socken.
Fredsslutet innehöll symbolfrågor som rätten att bära tre kronor i riksvapnet, vilken tillerkändes båda kungarna, men förhandlingarna gällde också landområden. Danmark återlämnade Öland och Borgholm men behöll Älvsborg och en rad andra platser i pant för att inom sex år lösas ut av Sverige med en miljon riksdaler silvermynt. Denna summa har beräknats motsvara två tredjedelar av landets skörd under sex år.
Freden var kostsam för Sverige, men om danskarna med kriget hade avsett att skaffa sig överhöghet över Sverige, så lyckades de inte.

Gillar

Kommentarer