Hur hjälper vi våra barn

 

1. Gör läxläsningen till en naturlig del av vardagen

Från det att barnet börjar få läxor är det bra att göra läxläsningen till ett naturligt inslag i vardagen. Varför inte göra ett schema för läxläsningen hemma så att både du och barnet vet när det är läxläsning som gäller. Vilken tid på dagen som är bäst för läxläsningen varierar från barn till barn, och från familj till familj. Testa er fram till vilken tid som passar er bäst. Tänk dock på att inte göra läxorna för sent på kvällen när barnet, och kanske även du själv, är för trött. 
 

2. Fast plats för läxläsning

För att läxläsningen ska gå ännu mer på rutin är det bra att alltid sitta på samma plats när läxorna ska läsas. Vid ett skrivbord i barnets rum eller vid köksbordet kan vara bra, eller passar det kanske bättre att sitta på närmsta bibliotek om det finns stökiga småsyskon eller liknande i hemmet.

 

3. Läxläsningen kan vara rolig och mysig

Att läsa läxor är nödvändigt, men det betyder inte att det måste vara tråkigt. Se det istället som mysig kvalitetstid med barnet och visa att du gillar stunden. Då är chansen stor att även ditt barn kommer göra det. Kanske kan ni tända lite ljus och duka fram fika som till exempel te och skorpor eller fruktsallad och saft. Det gör stunden extra mysig.
 

4. Tänk på koncentrationen

För att få till en kvalitativ läxläsning är det bra att både du och barnet är koncentrerade och närvarande. Tänk på att ditt barn påverkas av dig och din koncentration, så lägg därför bort din egen mobil eller annan distraktion så du kan fokusera på läxorna. Vissa barn koncentrerar sig bättre med lite musik i bakgrunden, medan andra behöver ha helt tyst runt omkring, så testa er fram till vad som funkar bäst för er. Är ni båda fokuserade kommer det gå snabbare att läsa läxan!
 

5. Ta hjälp av läraren om du behöver

Alla barn är olika bra i olika ämnen. Har ditt barn svårt med till exempel matten och du själv inte vet hur du ska kunna hjälpa på bästa sätt kan det vara bra att prata med läraren för att få vägledning och tips på vad du kan göra.
 

6. Uppmuntra ditt barn

För att ditt barn ska bli stärkt och vilja lära sig mer är det viktigt att du fokuserar på att uppmuntra och inte på att peka ut de fel som blir. Lyft fram de uppgifter som går bra och fokusera på de ämnen barnet är extra duktig i. Visa att du tror på barnet. Tänk på att du kan uppmuntra barnet även när något blir ”fel”, genom att till exempel lyfta att hen vågade försöka eller vågade fråga. 
 

7. Svårt att få ihop vardagen?

I många familjer är det svårt att få ihop vardagspusslet. Var därför inte rädd att fråga om hjälp för att få ihop logistiken. Kanske kan en nära granne, barnets morfar eller en barnvakt hjälpa till med läxläsningen. De flesta barn tycker bara det är mysigt att få vara med en annan vuxen då och då. Många skolor erbjuder även läxläsning, så ett tips är att kolla upp om det finns i ditt barns skola.
 

i dag  så har jag jobbat kort dag. sedan hämta barnen .
sedan myser med dom,massor bus.
Jag ska ner till ungdomarna.

Gillar

Kommentarer