Fredag

Planera inför sommaren

SEVÄRDHETER PÅ ÖLAND DU INTE FÅR MISSA

Det finns gott om sevärdheter på Öland. Många påstår att det är något magiskt över vår avlånga ö. Endast 14 mil långt men full av sevärdheter och minnesmärken.

Ett unikt landskap breder ut sig och bjuder på upplevelser året runt. Långa stenmurar slingrar sig fram och skvallrar om forna byar och gårdar. När blomsterhavet bryter ut under sommaren färgas Öland i alla möjliga färger. En vandring över alvaret vid den här tiden trollbinder vem som helst.

Lika vackert kan det vara en vindstilla vinterdag när solen gnistrar i snön och tiden tycks stå alldeles stilla. Enligt ölänningarna själva är hösten den bästa tiden. Långt in i september bjuds det på varma dagar medan naturen sakta ändrar färg.

Tycker man om småstadsidyller är Borgholm ett måste med sina grönskande trädgårdar och en stor del av den äldre bebyggelsen i behåll. Storgatan som under sommaren är gågata, är stadens puls med butiker, restauranger och en livlig torghandel.


Borgholms slott
Känn historiens vingslag! Vid landborgens klippstup, högt över Borga Hages ekskog, tronar Johan den III:s renässansborg som av Karl X förvandlades till ett barockslott och slutligen blev en ruin efter branden 1806.

Upplev Borgholms slott


Solliden
Drottning Victoria lät bygga sommarslottet Solliden i början av 1900-talet. Slottet har sedan dess varit den svenska kungafamiljens sommarresidens! Solliden är inte bara ett slott, här kan vi också strosa runt i de olika trädgårdsanläggningarna samt besöka slottsboden.

Läs mer om Soliden
stadsmuseum

Borgholms Stadsmuseum
En av Borgholms vackraste gårdar med rötter från tidigt 1800-tal, byggd i så kallad Borgholmsstil, en hög bottenvåning av kalksten med sommarkök och en bostadsvåning i trä. Här finner ni tidsenliga interiörer och samlingar av Öländsk konst och konsthantverk samt en ny, årlig separatuställning.

Läs mer
akvarell3-1178x600

Himmelsberga
Ölands Museum för konst och kulturhistoria! Består av Ölands bäst bevarade radby och här finner ni ett friluftsmuseum, bestående av gårdar från 1700- och 1800-tal, gallerier och en välfylld museibutik.

Läs mer
långe jan

Långe Jan & Långe Erik
Två ståtliga fyrar vaktar vår vackra ö. Långe Erik med sina 32 m i norr och vid Ottenby Fågelstation på Ölands södra udde finner ni Långe Jan, som med sina hela 42m i höjd är Sveriges högsta!

Läs Mer
IMG_151611

Ölands Djurpark
Vilda djur, nöjespark och vattenland! Allt på samma plats, en riktig totalupplevelse! I djurparken kan ni se över 160 djurarter! Många åkattraktioner, alla ingår på en och samma entréavgift! Vattenlandet är i det häftigare slaget med över 1000 kvadrat i vattenyta och bl a en 90m vattenrutschbana, Sveriges längsta!

Läs mer
paradis

Paradisverkstaden
Försäljning av keramik, glas och möbler i vacker miljö!
Här finner ni allt från små ljusstakar till stora trädgårdsurnor, allt i högklassig och omtalad design. Paradisverkstan har ett nära samarbete med slottsbodarna och är Kungliga Hovleverantörer!

Läs mer
vida

Vida konsthall & museum
Ett av Sveriges största glasmuseum med permanenta utställningar av makarna Ulrika Hydman-Vallien och Bertil Vallien samt ytterligare nationell och internationell utställningsverksamhet inom skulptur, måleri, glas, design etc.

Läs mer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skördefest Öland
Sveriges största skördefest.

Läs mer
trollskog

Trollskogen Öland
Naturum Trollskogen ligger på Ölands nordostligaste udde, vid porten till naturreservatet Trollskogen. Här finns utställningar, guidningar och aktiviteter för stora och små.

Läs mer

Afterwork

Gillar

Kommentarer