Film

Visste du detta om The Pianist?
ARTIKEL 2007-01-01 KL 01:00
Intressanta fakta om Roman Polanskis Oscarsbelönade film.
* Filmen bygger på den verkliga historien om pianisten Wladyslaw Szpilman som överlevde kriget genom att gömma sig i Warszawas getto. Han publicerade sina minnen i bokform strax efter krigsslutet, men boken förblev huvudsakligen okänd till dess att sonen Andrzej Szpilman återutgav den 1998.
* Även den tyske officer som hjälper Szpilman i filmen fanns i verkligheten. Wilm Hosenfeld var kapten i tyska armen och stationerad i Polen där han hjälpte och gömde många polacker under den tyska ockupationen. I slutet av kriget tillfångatogs Hosenfeld av ryssarna som dömde honom till 25 år i arbetsläger trots att många vädjade om hans frisläppande. Han dog i sovjetisk fångenskap 1952.
* Szpilmans övriga familjemedlemmar deporterades till koncentrationslägret Treblinka. Ingen av dem överlevde.
* När Szpilman efter kriget återvände till sitt jobb på den polska radion var det första stycke han spelade Chopins "Nocturne i C# moll" – exakt samma stycke som han spelade när bomber avbröt sändningen i september 1939.
* Szpilman hann under sitt liv komponera omkring 500 sånger och flera klassiska stycken.
* Rollen som Wladyslaw Szpilman krävde att Adrien Brody gick ned i vikt. Brody tappade 14 kilo på sex veckor på en diet bestående av två kokta ägg och grönt te till frukost, lite kyckling till lunch, och lite kyckling eller fisk med ångade grönsaker till middag.
* För att ge sig själv den rätta känslan av förlust förberedde sig Brody genom att göra sig av med både sin lägenhet och sin bil.
* Scenen där Szpilman räddas från transporten till koncentrationslägret är inspirerad av en liknande händelse i regissören Roman Polanskis liv.
* Filmen vann Oscar för Bästa regi, Bästa manliga huvudroll och Bästa manus efter förlaga. Den belönades också med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes.
* Brody tränade upp sitt pianospel för filmen, men när man tog närbilder på Szpilmans händer hoppade den polske pianisten Janusz Olejniczak in i hans ställe. Det var också Olejniczak som spelade in filmens soundtrack.


Den är grym men verklighet är grym

Min investering.

Hejsan idag är det 5 februari och jag har idag haft en jättebra dag. Jag har fyllt i med massor med skratt och positivitet på jobbet och hemma. Sedan när jag kom hem så fixar jag lite hemma och bakat det blev mina enkla bilar men de är så fantastisk goda så jag var tvungen att göra en sats som är goa bullar till frukost.
Och ikväll så fick Danstryck så jag har dansat till rockabilly musik tecno musik och så alltså nu är jag trött så nu ska jag bara sova. Kram

Gillar

Kommentarer