det handla om dig!den viktigaste.

ka sig själv

Tyck om dig själv! 
Du ska vara med dig själv hela livet. Gör ditt liv till en rolig och intressant upplevelse – det är bara du som kan göra det och det är bara du som kan bestämma dig för att ha det roligt, intressant, givande osv. Och tvärt om: om du bestämmer dig för att ditt liv är meningslös, värdelöst och hemskt, så kommer du att tycka att ditt liv är precis så.

Alla kan ändra på sig till det bättre!
Precis som man önskar att en annan person kunde förändra sig själv till det bättre, så kan du förändra dig så att du själv trivs bättre med dig själv. Du är aldrig färdig och det är aldrig för sent!

Ta hand om dig själv!
Det är svårt att gilla sig själv när man är trött och hängig, hungrig, har dålig kondis eller har dåligt samvete för saker man inte gjort.

Se dina positiva sidor och förstärk dem!
Låt inte Jante-lagen besegra dig! Räkna upp för dig själv det du är bra på, och upprepa de här egenskaperna och sakerna för dig själv tills du liksom har hjärntvättat dig själv att verkligen tro på dig själv!

Positivt ger mer positivt, negativt ger mer negativt! 
Tänker du en negativ tanke om dig själv så kommer lätt nästa negativa tanke. Men tänker du positivt om dig själv så kommer nog fler positiva tankar och du mår bättre av det. Försök att inte fastna i negativa tankar, misslyckanden eller obehag utan försök att snabbt gå förbi det. Men minns gärna det som varit bra och roligt och lyckat.

Gör sådant du njuter av att göra!
Gör saker du tycker om att göra, som är roliga, njutningsfulla och givande! När du lyckas med något får du bättre självförtroende och lyckas ännu bättre nästa gång och får ännu bättre självförtroende av det!

Imponera på dej själv.
Tänk på något som du beundrar någon annan för och så börjar du göra likadant själv. Det finns oändliga möjligheter. Välj något som kommer att få dej att ”tänja” lite på dej själv. Något som är lite utmanande men inte är omöjligt, så att du kan vara säker på att du får uppleva känslan av välbehag när du lyckats. Med andra ord försök dej inte på att slå något världsrekord eller dylikt.

Man ska akta sej för att lämna på ”negativa tanke knappen”, det händer så lätt. Man tänker allt i svart, ”det är ingen ide att ens försöka det kommer inte att lyckas…” osv. Vem skulle inte bli osäker och deppig av sånt? Tänk istället ”YESS nu ska jag pröva nåt nytt, va kul!” Eller ”Klart jag kan, jag behöver bara öva lite grann…” Och det viktigaste av allt: Ingen kan allt och alla kan nåt!

Hacka inte ner på dig själv – varför skulle inte just DU vara värd att må bra? 
Vänd upp-och-ner på Jante-lagen: varför skulle du vara så himla annorlunda att du inte är värt något? Vad gör dig till en sämre människa än alla andra? Vad skulle du ha gjort för att förtjäna att må sämre än någon annan? Ge dej själv en chans. Om du skulle ha att göra med ett litet barn skulle du säkert ge honom/henne mycket utrymme och stödja och försöka höja dens självkänsla. Du förtjänar samma omtanke om dig själv.

Tror inte att alla andra tittar kritiskt på dig
Blyghet brukar höra ihop med en upplevelse av att ha andras blickar på sig, att man tänker att andra tittar på en med kritiska ögon. Så är det sällan, för alla har fullt upp med sig själv. Men det är lätt att fastna i negativa tankar om man är blyg. Man börjar lätt tänka på hur man upplevs av andra och man kan då lätt känna sig väldigt utsatt. Obehag och nervositet kan komma i situationer som är ovana tex i mötet med nya människor.

Blyghet gör att hjärnan tolkar situationen som farlig, då börjar det bildas stress hormoner som åker ut i kroppen. Stress hormonerna gör att man får hjärtklappning, blir varm och svettig, rodnar osv. Vanligtvis brukar det även bli svårt att tänka klart och att få fram orden som man vill, allt man säger blir fånigt.

Var tacksam
Skriv en lista på allt du är tacksam över i ditt liv. Det kan vara stora saker som att vara frisk, familjen eller små saker som att få färskpressad apelsinjuice till frukost. Tanken är att börja erkänna allt det positiva i ditt liv för att omforma hur du känner om dej själv. Så istället för att koncentrera dig på vad du INTE har eller är (och bli bara mer och mer besviken, bitter, beklämd eller avundsjuk) så ska du börja uppskatta det du verkligen har och är. Tex kan du varje kväll när du går och lägger dig tänka på tre bra saker som hänt/som du sett/som du gjort under den dagen.

Sträck på dig! 
Med kroppsspråket visar du utåt vem du är, men också för dig själv. Oavsett om du sitter eller står, att sjunka ihop som en hösäck kan få vem som helst att tappa en del av sitt självförtroende. Räta på ryggen, ner med axlarna, upp med hakan, försök LE och se folk i ögonen – och de kommer att behandla dig som om du var mycket mer värd än om du hukar dig, ser ner i marken, drar upp axlarna, mumlar och låser armarna runt kroppen. Föreställ dig en tråd som sitter fast högst uppe på ditt huvud och som någon drar i. Övning: Lyft på hakan, tryck axlarna bakåt och gå tvärs över rummet. En sådan enkel förändring i din hållning kan ha en överraskande effekt på hur du mår

Gör det där som du dragit dig för att göra!
Gör något du skjutit upp en längre tid. Det behöver inte vara något stort och viktigt, börja med något smått, men som du ändå är lite rädd för att göra. När du gjort det märker du för det första att det faktiskt inte alls var så farligt som du hade trott. Och sedan vågar du göra en till skrämmande grej, som är lite större. Och när du gjort den märker du att du fått lite bättre självkänsla och självförtroende. För varje ”stor grej” som du vågar göra, desto mer växer du som människa.

Ge inte upp!
Bli en person som gör det du säger att du ska göra. Gör saker till hela vägen till slut. Och fastän du misslyckas en gång behöver ju inte loppet vara kört, bara pröva igen, så ska du se att du kommer att lyckas till slut. Var inte rädd för att misslyckas. Om du bara vågar börja misslyckas har du kommit en bra bit med ditt självförtroende. Att misslyckas är faktiskt en del av livet. Det finns ett känt uttryck som är mycket talande: ”Har du aldrig misslyckats med något har du heller aldrig varit med om något.”

Man ska naturligtvis alltid försöka göra sitt bästa. Men att sträva efter perfektion brukar sluta i misslyckande. För de flesta av oss kommer vårt bästa jag aldrig att bli perfekt, och det är inget fel med det. Fokusera istället på att göra ditt bästa och du kommer att kunna njuta mer av resultatet istället för att vara sur på dej själv för att du inte uppnått det ouppnåeliga.

Prata. 
Att lära sig vanligt hederligt kallprat kan var jobbigt för en del. Många oroar sig för vad andra ska tycka och tänka. Strunta i det! Prata på och om det är så att det inte passar för någon så gå vidare till nästa.

Le
Försök le i fem minuter utan anledning. Låter skumt men det är faktiskt bevisat att vi mår bättre om vi går omkring och ler. Hjärnan luras att tro att vi är på gott humör och mungiporna dras uppåt. Det kommer säkert kännas fånigt i början, men sen upptäcker du att ditt humör har lyfts och du kommer att börja le på riktigt. Försök även att varje gång du träffar en människa så ska du le! Ett litet leende kan göra så ofantligt stor skillnad på hur folk ser på dig och hur de behandlar dig. Och klart att om folk är vändliga och trevliga mot dig, så är det lättare för dig att vara vänlig och trevlig tillbaka, lättare att hitta saker att prata om och du kommer att få ett större självförtroende bara för att folk ler mot dig!

Snygga till ditt yttre.
Fräscha till dig, klä upp dig. Om du känner dig fräsch och snygg så kommer du genast att må bättre. Det låter fånigt, men om du tänker efter så inser du säkert att flottigt hår, söndriga strumpor, finnig hy och solkiga jeans INTE hjälper dig ett dugg att få dig att känna dig bättre till mods.

Acceptera komplimanger.
När du börjat förbättra din självkänsla så kommer folk säkert att märka av det och komma med kommentarer. Tex föregående punkt kommer säkert ge dig komplimanger från vänner och bekanta. Kom då ihåg att le och säga tack istället för att skyla över. När du lär dig att acceptera komplimanger kommer du inse att du är värd dem.

Beröm

Formligen strö beröm och komplimanger omkring dig. Såklart inte om sånt du inte menar, annars är det ju ingen idé. Ju mera man vågar ge beröm åt andra ju större är chansen att man själv får beröm.

Ta inte dig själv på för stort allvar! 
Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg.

Bli kär i dig själv. 
Tänk på vad som gör dig till Du. Precis som en blomma som behöver vattnas för att växa, lär dig att vårda dig själv på alla sätt. Älska dig själv för allt det goda som du ser och acceptera dina brister och det faktum att du är ofullkomlig. Titta i spegeln och bli kär i den reflektion som är du.

Gör listor över skäl till varför du älskar dig själv … 
Skriv ner komplimanger andra människor ger dig. Vi är så snabba att tro folk när de säger elaka, ovänliga eller ”brutalt ärlig ”saker till eller om oss, och vi glömmer bort alla gånger vi får höra hur fantastiskt, vackra eller intelligenta vi är. Vanligtvis beror detta på vår känsla av självtvivel är starkare än vår egenkärlek. Om du kan bygga upp kärlek sidan av saken, kommer detta att börja förändras.

Bra – Boken 
Bekräfta dig själv genom att fylla i en bra-bok i slutet av varje dag. Avsluta din dag med att skriva ned dagen i fyra punkter:
1. Mindre bra: …
2. Bra: …
3. Glad för: …
4. Längtar efter: …
Med bra-boken tar du eget ansvar för den väg du väljer att gå. Du visar dig själv konkret vem du är just nu, lär känna dig själv och utvecklas som person.

Gör vad du vill – inte vad andra tycker du ska göra
För att vårt liv ska kännas meningsfullt och så som vi vill ha det behöver vi börja med oss själva, ta reda på vad vi vill. För att kunna få en tillvaro som vi trivs med kan vissa av oss behöva träna på att strunta i vad andra tycker och tänker.

Du är värd att Älskas

kan vara bra att med jämna mellanrum påminna sig om saker som:
Jag är värd att älskas.
Jag är värd all lycka i världen.
Jag kan tryggt öppna upp för alla känslor som bor i mig och som vill komma fram ur mig.
Jag är modig nog att våga välja kärleken.

Undvik negativ Stress Säg Nej 
Lättare sagt än gjort, kanske. Men ändå, att låta en inre stress gnaga skadar vårt mående. Visst kan det vara jobbigt att säga nej, man vill inte vara bromskloss eller tråkmåns. Men genom att säga nej till något säger vi faktiskt ja till något annat. Det är det som kallas att prioritera och det kan låta trist, men är ruggigt bra mot stressråttan inuti som annars lätt gnager hål på både magen och själen.

Säg ifrån 
Det är viktigt att vi säger i från när vi känner att någon gör någonting mot oss som inte är okej. Jag hör ofta saker i stil med: ”Han borde ha förstått att det inte passade sig” eller ”Hon borde väl fattat att jag blev ledsen när hon sa så där”. Kanske är det så, men om de nu inte gör det är det vårt ansvar att meddela dem var vi står. När man säger i från är man sann mot sig själv – det stärker oss.

Sriv ner dina önskningar
En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas och nå våra mål är att vi tillåter oss att ha drömmar. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att drömmar är ett absolut måste. Ibland räcker det inte med att vi tänker våra drömmar. Vinsterna av att skriva ned våra drömmar och önskningar är att vi håller dem levande genom att då och då gå tillbaka och läsa om vad vi önskat oss.

Du är viktig 
Om vi vill ha kärlek och respekt måste vi börja med att erkänna vår egen betydelse. Vi är varken mer eller mindre viktiga än andra människor i sociala sammanhang. Men för oss själva är vi faktiskt den VIKTIGASTE i världen. Vi behöver alla bekräftelse men om vi inte lär oss bekräfta oss själva kommer den bekräftelse vi får utifrån att rinna rätt igenom.

Förlåt dig själv 
Att acceptera och förlåta, och då särskilt oss själva, är en viktig grundsten när vi behöver kraft och energi. Få saker äter kraft så mycket som skuld och skam.
Alla har vi gjort tokiga saker. Försök försonas med dina handlingar, även de felaktiga, ingen är perfekt. Att gå och önska saker ogjorda leder ingenvart. Men att se på sina fel, acceptera dem och försöka undvika att göra om dem däremot, det leder till inre trygghet.

Är du skyldig någon en ursäkt, se då till att ställa till rätta. Vi blir fria från känslan av skuld när vi tar ansvar för vår egen del.
Tänk på ett sätt som du kan göra ditt liv enklare – så gör det.
Det kan vara allt från att anställa en assistent för att köpa en bättre dator eller bara lära sig att säga ”nej” oftare. Vad det än är, gör det till en prioritet. Göra en del forskning om hur man gör det hända, och sedan få gå!

Öva på att bekräfta dig själv.
Varje kväll kan du skriva ner tre saker som varit bra med dig under dagen. Om du är en högpresterande person kan det lika gärna vara att du för en gång skull tog det lugnt och gjorde ingenting. Utgå från dig själv och ta med egenskaper som modig, generös, snäll, omtänksam. Många tror att de behöver vara modiga hela dagen för att kunna säga något bra om sig själva, men det räcker med en liten stund. Tänk så här: om du ställt till det i två minuter kan det kännas som en katastrof-dag, varför då inte göra två minuters bra saker till en kanondag?

Jämför dig inte med andra
Jämför dig i stället med dig själv – bli gärna inspirerad av andra! Men känn dig aldrig sämre än någon annan för att de råkar kunna någonting lite bättre. Med god självkänsla slipper du känna dig sämre eller bättre som person än någon annan.

Välj för din skull – inte för andras
Välj att göra det du själv vill hellre än att prestera för att andra ska bli imponerade. Med god självkänsla följer vi våra egna drömmar och önskningar.
Självklart påverkas vi av vad andra tycker och tänker men försök att strunta i det och att styra ditt liv efter andras önskningar! Många vågar till exempel inte tacka nej till en chefsposition trots att de kanske inte vill ha den. Det krävs självkänsla att tacka nej till något som ger högre status och mer i lön. Har du ett yrke som du tycker om och vill ha eller är det så att du egentligen vill göra någonting annat men stannar kvar för att andra tycker att det är ett statusyrke?

Lev som du lär
Hur präktigt det än kan låta så behöver vi göra vad vi kan för att leva som vi lär om vi vill ha en god självkänsla. Ta reda på dina egna normer och värderingar – vad är rätt och riktigt för dig? Gör sedan vad du kan f��r att leva efter dessa. Om du tycker att skitsnack inte är okej men ändå snackar skit så kommer det påverka din självkänsla negativt. Alla saker vi gör mot våra egna normer äter självkänsla. Visst går alla går emot sina normer lite då och då, men det är viktigt att ta ansvar och därför behöver vi känna till vilka normer och värderingar vi själva har.

Var bussig mot dig själv!
Vi behöver behandla oss själva som om vi var någon vi faktiskt tycker om. Många behandlar sig själva illa. Om du är ledsen för att du misslyckats med något, till exempel på jobbet, så kanske du skriker i ditt eget huvud, kallar dig själv för pucko, medan du aldrig skulle säga det till nån annan som gjorde samma misstag. I stället skulle du, helt riktigt, säga till dem att det säkert låter värre än det är och att hon/han snart kommer kunna skratta åt det. Gör samma sak för dig själv! Behandla dig själv som någon du tycker om och njut av de 97procent som var fantastiska och oroa dig inte över de 3 procent som gick sådär.

Du duger!
Det är omodernt att känna sig otillräcklig, lägg av med det! Tänk i stället ”jag är en härlig en som gör så gott jag kan och det räcker verkligen!” Det säkraste sättet att slippa riskera och bränna ut sig är just att mata oss själva, med tankar som ”att det vi gör och är duger”. Självklart ska vi sätta mål för oss själva men vi ska inte bestämma vårt värde beroende på hur snabbt vi lyckas uppnå de. Personer som riskerar att gå in i väggen matar sig själv med tankar som att de är otillräckliga och styrs ofta av självcentrerade rädslor. Vad vi tänker är viktigt, våra tankar blir våra känslor, våra tankar blir våra handlingar.
Och våra handlingar är ju den delen av vårt eget liv som vi själv påverkar. Vi behöver med andra ord ta ansvar för våra egna tankar för att få en god självkänsla.

Gör dig fri från skam och skuld
Vill du ha en riktigt god självkänsla behöver du gör dig fri från känslor som skam och skuld. Stryk sådant som krig på jorden – det är inte ditt fel. Om du har gjort något, skadat någon – försök ställa det till rätta.

Det handlar om att förlåta sig själv, alla har gjort något de önskar aldrig hade hänt.
I stället för att tro att om du inte tänker på det så gills det inte, behöver vi få det ur oss, annars sitter det där och tar utrymme som en klibbig punkt och naggar av självkänslan. Prata ut med en vän, en coach, vägledare, psykolog, eller präst så du får ur dig det. När du väl gjorde misstaget förstod du inte konsekvenserna, eller hade kanske inte kraft att stå emot. Tänk inte ”om jag bara inte hade gjort det”. Försona dig i stället med beslutet du tog och förlåt dig själv för att du valde som du gjorde, så kan du ta ansvar för nuet och framåt och göra ett avslut. Du behöver inte berätta det för en massa personer, det går lika bra att skriva ner det på ett papper och elda upp det!

Lev i nuet
Öva på att vara här och nu i stället för att leva i och älta det förgångna eller oroa dig för i morgon. Det enda vi kan påverka är nuet. Vi kan öva på och lära oss att njuta av livet här och nu. En del längtar bara efter fredag eller efter semestern – skit i det, gör vad du kan för att vara i nuet i stället.

Stanna upp
I dag är valmöjligheterna många och det är frihet, men det kräver också en balans i vårt inre att klara av att göra alla dessa val. I den tid vi lever nu krävs det mer självkänsla hos individen för att hantera livet på livets villkor. Vi har andra möjligheter, krav och förväntningar. För att hantera det och inte bara nå dit vi vill utan också må bra på vägen dit, behöver vi stanna upp regelbundet. Bli medveten om vad du tänker och tycker. Om livet är en plåga i fem år på vägen till ett mål kommer vi förmodligen inte att kunna njuta av det när vi väl når fram

Din närvaro är en gåva till världen.

Du är unik och det finns bara en som du.
Ditt liv blir vad du gör det till.
Ta en dag i taget.

Se till din lycka, inte till dina bekymmer.
Du klarar allt. I dig finns så många svar.
Var förnuftig, modig och stark.
Sätt inga gränser för dig själv.

Många drömmar väntar på att bli verklighet.
Beslut är alltför viktiga för att utebli.
Sträva efter höjdpunkter, mål och belöningar.
Inget tar så mycket energi som att oroa sig.
Ju längre man bär ett bekymmer, ju tyngre blir det att bära.
Ta inte saker alltför allvarligt.

Lev ett fridfullt liv, inte ett liv att ångra.
Kom ihåg, att lite kärlek räcker långt.
Kom ihåg, att mycket kärlek varar för alltid.
Kom ihåg, att vänskap är en klok investering.
Livets skatter är människor . . . tillsammans.
Förstå, att det aldrig är för sent.Gör vardagliga saker på ett ovanligt sätt.
Må bra, ha hopp och känn glädje.
Använd din tid till att sikta mot stjärnorna.
Och glöm aldrig,
inte för någon enda dag . . .
hur oerhört speciell du är!”


Idag ska jag lyssna på mig själv
och skilja på mina egna
och andras drömmar.

Jag kommer att vila ifrån
andra människors förväntningar,
krav och skuldkänslor.

Jag vill stanna i min sanning,
medveten om att jag är bra
och duger som jag är.

En omtänksamhet och medkänsla
för andra och mig själv
driver mina handlingar.

Jag ger min härliga kropp
den kärlek och omsorg
den förtjänar.

Jag känner tacksamhet
för den jag är
och de rika liv jag har till låns

LÄNGTAN EFTER REGN

Trött lyfte jag min blick
sökte efter moln på himlens krön
Men jordens tak fortfor att tiga
och markens sprickor
vittnade om dess tysthet

För länge sedan slutade jag att så
och ännu tidigare att skörda
för min fröpåse
känns lika tom och torr
som min inre bäck

Jag faller ned på knä
förbannar jordens torka
strör sand i mitt hår och sliter mina kläder
naken gömmer jag mig
i offrets blodfläckade mantel

Jag tror det var vinden
som förde sången till mitt öra
Trädens lovsång till sin skapare
full av tacksamhet
över hans nåd som tänder månen om natten

Deras glädje är lika självklar
som deras existens
När regnet inte faller över deras skälvande
prisar de solens läkande värme
Nåden heter överlåtelse

Offrets kappa föll av mig
och den första droppen föll på min hud

Varje ögonblick passerar en oerhörd mängd information genom våra fem sinnen. Detta samtidigt som minnen och automatiska tankar uppfyller vårt medvetande. Att hålla allt i vårt huvud, samtidigt som vi tolkar och tar beslut, är troligtvis en övermäktig uppgift. Därför behöver vår hjärna sålla information. Och det är skönt att slippa tänka på hur man gör när man går eller prata varje gång vi behöver det funktionerna, så vi har oerhörd stor glädje av vår autopilot.

I vår snabba värld som ständigt bombarderar oss med intryck, behöver vi kunna sålla för att inte drunkna i alla beslut. Men automatiseringen av tankarna kan göra oss uttråkade och störda av händelser som vi ursprungligen uppskattade och glädjes åt. Tycker du det är lika roligt att cykla nuförtiden som första gången du lärde dig? Eller att köra bil? Är sex lika spännande idag som första gångerna?

Att känna och reagera på autopilot lägger också krokben för oss. Vi handlar, tänker och känner per automatik. Som vi alltid har gjort. Vi äter alltid snabbt. Vi blir alltid irriterade när vår sambo inte torkar av diskbänken. Vi tänker alltid en negativ tanke om oss själva när vi går förbi en spegel.

När jag var liten, för en himla massa år sedan, fick jag en liten teknisk pryl av mina föräldrar som kallades "Den lilla professorn". Den såg ut som en miniräknare men var egentligen ett spel där man kunde tävla med kompisarna i huvudräkning. Vi spelade det där spelet väldigt intensivt en tid, hemma och i skolan, tills det helt enkelt förbjöds i skolan. "Så där räknar vi inte här" var argumenten från en skola som inte alls kunde förstå nyttan med en liten elektronisk plastleksak. Men sanningen var ju den att vi blev nästintill överjävliga på huvudräkning, inte att förväxla med matematik naturligtvis, men att räkna det lärde vi oss i alla fall. Nu har jag sett att "Den lilla professorn" fått en revivel i många förskolor, förskoleklasser m.m. Kanske används den även som redskap för barn i behov av särskilt stöd inom ramen för specialpedagogik. Bra !

vi har fått röjt i vår  trådgård det blev  så fint   säger bara tack team lordhem���

vi har kollat   på  nya ringar. så jag kan få på mina ringa.  ska beställa dom nu i veckan.🤣

tänker på mina fina  vänner.! fett saknad.

Gillar

Kommentarer