Alopeci

Alopeci

Hur olika människor väljer att hantera sitt håravfall är individuellt. Vissa väljer att lämna huvudet bart medan andra föredrar att använda turban och sjal eller peruk. Oavsett vad du själv väljer, är det viktigaste att det känns bra och bekvämt för dig.

Användandet av peruk är mer vanligt förekommande än många tror och kan vara en bra lösning om man drabbats av håravfall av ärftlig orsak, alopeci.

Ärftligt håravfall
Den absolut vanligaste anledningen till tunnhårighet och håravfall är ärftlighet. Om någon av dina föräldrar har drabbats av håravfall är sannolikheten stor att du har ärvt dessa anlag. Män drabbas oftare av håravfall än kvinnor. Manligt håravfall drabbar ca 40% av alla män i 40-årsåldern och 50% av de som är i 50-årsåldern. Hos vissa män kan håravfallet börja redan i 20-årsåldern.

Man tror att anledningen till att män drabbas oftare än kvinnor är att många män har en ökad känslighet i hårbotten för dihydrotestosteron (DHT) vilket kan orsaka håravfall. DHT gör att hårsäckarna, i vilka håret bildas, krymper hos den som har manligt håravfall. Detta medför att hårstråna blir tunnare. Något som är typiskt för manligt håravfall är att håret vid hjässan och tinningarna oftast brukar påverkas.

Har du ärftligt håravfall? Vi  rekommenderar vi peruk eller vanligare en hårersättning.

En hårersättning appliceras över de kala partierna och fungerar som ett komplement till det egna håret.

Viktigt: Är du orolig över ditt håravfall och tappar mycket eller mer hår än vanligt, kontakta alltid sjukvården eller din läkare för rådgivning.

Detta hände mig  och jag kände att jag försvann en del  av mig. Håret är viktigt  och känsligt  för många.
Jag gick till läkare och fick det jag befarat vara sant.
jag  började ha skafs  men kände att jag vill ha hår.  När man  har fått det digoniserat så får du  hjälp med peruk. Detta  var inte det enklaste jag  har gjort. Jag kände mig ur dum
  Att  ha peruk   blir en del av dej så det gäller att  hitta  dej i din peruk. Det kan vara svårt.
Men jag vinsten vad jag gillar för  länge och frisyr  och till  min stora  glädje  hitta jag en som vara jag. Jag  levde med denna  dag dom natt.
Det blev en del av mig. 
Nu kanske du undra går det över?
Nej det  det kommer i  skov.  Det innebär att det finns bra och dåliga  perioder  mör det kommer.
Mina  2 första var korta och sen 3  lite längre.
Den tredje  har jag kvar men nu är det dags att  fixa en ny och nu i sommar kommer den att vara långe.
Du kanske tänker att det är lätt att ha peruk  och man blir någon annan men fel, i börja var det superjobbigt  och man skämdes  när  man skulle berätta detta. Sedan går tiden och  man  peruken  blir en del av dej. Så nu bör jag peruk med stolthet.

Vad är  det som  händer och i liva situationer  slår det till?

Alopecia areata, eller fläckvis håravfall, är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem låter alla hårsäckar gå in i vilostadiet varvid håret faller av. Man brukar räkna med tre stadier av håravfall:

Alopecia areata - Fläckvis håravfall
Alopecia totalis - Avsaknad av huvudhår
Alopecia universalis - Total avsaknad av kroppsbehåring
Sjukdomen går ofta i skov med omväxlande håravfall och perioder med hårtillväxt. Generellt gäller att ju mer hår personen tappar desto större är sannolikheten att det aldrig växer tillbaka.

Orsaker

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret angriper hårsäckarna. Vissa forskare menar att det finns en genetisk faktor som kan spela in, men den exakta orsaken är okänd.

allt ha på sej peruk  nu är jag. så det blott jobbigt att ta av den om man inte är med när vänner,familj.
jag  förstår dom som har cancer och  blir av håret.  det är fantastisk så bra att det finns   för oss.  Detta är extra känsligt om du är barn. prata  med många och   slutar med samma svar hos dom flesta  dom är så tacksam att att det finns.. Du får  lägga om man ska vara fin.

det är konstigt att änniskor  ska behöva få detta. men jag har kommit på att jag  kunde  stötta min moster när hon var tvungen under sin behandling att ha peruk.   jag är inte stolt över  att ha  alprci att men stolt över att kunna vissa  dom som lider av  att bära peruk  att det är skitsnyggt ammi på när man hitta sin still.❤

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

så var tacksam att du är skapad som du är  och din omgivning.
ta vara på dagen du får,för andra  kan det vara den sista  för andra  den första.
liv i nuet. Du vet inte vad  du förlora   om du tar genvägar livet.❤

vad fyller du din dag med?
vad ger du till din omgivning  idag?
har du något att vara tacksam  för?
om du  det var din sista dag vad skulle du göra då!?
🤓❤

Gillar

Kommentarer