Header

Inlägg på G! Håll ut!! Ska till Buenos Aires imorgon men kmr blogga när jag kmr hem.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

För att studera, eller överhuvud taget bo, i ett land så pass länge som jag och de andra utbytesstudenterna gör, behöver man ett tillstånd som godkänner ens vistelse. Vet inte vad det heter på svenska eller engelska men på Spanska heter det venia de viaje. Är det visum? vet inte no importa. Iaf, de flesta utbytesstudenter har ett venia de viaje som säger att de bara ska plugga, och därför håller det i ett år, men tydligen har jag inkl tre andra studenter nåt annat som inte säger att vi ska plugga, och därför måste vi förnya det två ggr under året, och idag gjorde vi det första gången. Så vi behövde gå till immigrationsverket osvosvosv ointressant. Iaf så bestämde vi oss för att ta ledigt från skolan idag och passa på att spendera lite tid i Cordoba. Jag o Kristin (Norge) bor ju nära Córdoba, men Ludovica (Italien) bor två h bort så tror det va hennes förstå gång Cba sen vi var där med eduqualitygruppen. Det var supermajsit. Det är verkligen så lätt att prata med andra utbytesstudenter eftersom man har så mycket gemensamt och så mycket att prata om. Men fick lite ångest när Luvi pratade spanska, hon var ju helt flytande??? Hon läser t.o.m böcker på spanska. Men, å andra sidan, är italienska relativt likt spanska. Här har ni några belägg på denna slutsats:

Solo un po´ - solo un poco (bara lite)

Quale é il suo nome? - cual es tu nombre? (vad är ditt namn?)

Mi chiamo - me llamo (jag heter)

Felice anno nuovo - feliz año nuevo (gott nytt år)


...Sååå vi gick runt i affärer åt lomitos (min favvo) men det var liksom en snabbmatskedja så inte lika gott som på restauranger jag gått med familjen, pero todavía muy delicioso. Sen blev Luvi hämtad efter ett tag då hon skulle åka hem till sina värdsystrar som bor i Cordoba, så jag o Kristin fortsatte på egen hand och pratade om allt mellan himmel o jord, riktigt skönt o prata svenska må jag säga. Har även fått reda på att norrmän tycker att svenska är jättegulligt och finare än norska. Men vi tycker väll tvärt om?? Jag tycker iaf norska låter finare. Ja ja, sen tog vi en taxi till bussterminalen (taxi här e SVINBILLIGT vilket är sååå skönt när man inte hittar. Om jag skulle vilja åka från cordoba till La Calera, cirkus 35-40 min, skulle jag behöva betala kanske 70 kronor) och begav oss till våra respektive städer.

​Luvi, Kristin

Sen efter mycket prat och diskuterande kom ja fram till att det är fler som är missnöjda/inte trivs i sina familjer/inte känner sig som hemma, än vise versa. Vi är 15 studenter, har kontakt med 6 varav 4 inte känner sig riktigt som hemma. Jag tycker ju verkligen verkligen om min familj, speciellt mina värdsystrar, och jag är inte på något sätt missnöjd, men skulle inte säga att detta har blivit min andra familj än. Känns fortfarande lite som att jag är gäst här och känner inte att jag skulle kunna prata om vad som med mina värdföräldrar. Men då är det ju som sagt inte fel på familjen utan mer från min sida, så jag försöker så mycket det bara går att prata osv med mina föräldrar (eftersom jag obvsl lätt o prata med mina syskon, inkl Sofi i Mexico).


Sen har jag nu beslutat att sluta på friidrotten, även fast jag gillare jättemycket inklusive min grupp, så måsta jag tre ggr i veckan ta mig med bil 30 min bort vilket är jobbigt för mina föräldrar och om de inte kan vilket är 50% av fallen så blir jag tvungen att ta taxi vilket i längden är onödigt dyrt. Tror min värdmamma tycker det är rätt skönt, vilket ger mig lite dåligt samvete sen jag ändå har gått på friidrott i typ 1,5 månad. Men men. Jag tänkte gå förbi en boxningsklubb som min värdfaster tränar på, gillar inte boxning men min värdmamma sa att det är ganska mkt all-round träning.


Anledning till varför jag mat börja på sport, går upp typ 10 kg i veckan

Jag vet att jag skriver mycket här, och fumlar nog ganska mycket, men men det är väldigt skönt och få ventilera och bara skriva av sig så lev med det.

Likes

Comments

Hittade lite frågor på nätet som jag nu har besvarat. Om ni har mer, FRÅGA. Det skulle göra mig superduperglad. 


What is your name, age, nationality and company?
Vera Asarnoj, 17, Svensk och jag reser med explorius. Men min organisation här i Argentina heter eduquality.

Where are you living your exchange year?
I Argentina, provinsen heter Córdoba och jag bor i en mindre stad ungefär 25 min från Cordoba city som heter La Calera.

Why did you decide to be an exchange student?
Många har ju historier om hur de "alltid velat vara en utbytesstudent", eller att "min förälder var utbytesstudent och hade sitt livs år" osvosv, Men jag ville bara testa något nytt, ta ett år ledigt från Sverige och gymnasiet. Vart jag ville åka, eller ens vad jag ville göra, visste jag inte. Sen på något sätt som jag inte minns, kom jag/nån i min omgivning på att jag kunde åka på utbyte. And so I did. Jag minns när mamma nämnde Argentina och jag tänkte "ALDRIG i livet", men ville inte verka kräsen så jag gick på intervjuerna och allt sånt, och under hela processen så insåg jag att det är ju jävligt coolt. Lära mig ett helt nytt språk och helt ny kultur. Och jag menar om man klarar det så klarar man nog det mesta. Så till er som befinner er i Argentina just nu/ska åka: Shit vad grymma vi är!!!


What did you think when you first stepped out of the plane?

Att det var så jävla kallt. Alltså jag fick en chock. Det var ju vinter här när vi kom fram och Jag, Kristin och Senja hade klivit ut ur flygplatsen i Buenos Aires för att ta oss till vår Gate och det var liksom lika kallt som i Sverige på vintern. Och jag hade trott att det skulle vara varmt! Hade liksom inga varma kläder lr nåt. Sen kände jag väll stress, då vi skulle ta oss från en gate till en annan, när vi knappt kunde någon spanska alls. Vi blev förda till fel gate och när vi trodde vi hade hittat vägen så kom vi till en toalett istället. Som tur var hade vi fem timmar på oss.

What is the weirdest thing you have tasted so far?
Hmm finns nog inte så konstiga saker här, men all mat och allt ätbart här innehåller antingen socker eller fett. Det finns liksom INGENTING som är sockerfritt typ. De har socker till allt. Vilket leder till detta:

Have you done anything so far that you never thought was possible?
Åkt på utbytesår i Argentina 🤘 För bara fem månader sedan hade jag absolut ingen aning om att jag skulle befinna mig här, ganska sjukt faktiskt.

What has been the biggest challenge so far?
Språket, utan tvekan. Och det är fortfarande svårt men har ju blivit mycket bättre, men shit vad svårt det var i början.

How do you like the school in your host country?
Beror lite hur man ser på saken. Jag lär mig ju typ ingenting eftersom 1# allt är på spanska 2# alla pratar ingen disciplin 3# det mesta vi gör gjorde jag för två år sedan. Men om man syftar på hur kul det är så är allt bra och roligt, alla är liksom kompisar och väldigt mycket skrik och kastande av saker i klassrummet, inte tyst en sekund. Sen läser de upp betygen högt inför hela klassen vilket är lite annorlunda.

How do people dress in your host country (in your opinion)?
extremt fult och barnsligt. Verkligen. Vuxna har liksom kläder som tolvåringar har på sig i Sverige. Och folk har tatueringar med typ nallebjörnar eller engelska quotes på typ "until you spread your wings, you´ll have no idea how far you can fly". Men vem bryr sig folk är ju väldigt sociala och väldigt sköna så vad spelar det för roll.

If your exchange year was a song, what would it be?
Ni idea.

How do you imagine the day you are going home?
Extremt konstig, på gott och på ont. Jag kommer ju ha lämnat Argentina bakom mig och pga det kommer jag väll vara ledsen, men samtidigt extremt glad och spänd på att träffa alla. Det kommer nog vara en väldigt konstig känsla.

Likes

Comments

Tjo tjena tja

Ja jag vet jag suger på att blogga, trodde innan jag åkte at jag skulle blogga typ varje dag hahah lol, men tycker ändå att jag har en väldigt bra anledning till dålig uppdatering här på bloggen, namely life. Men nu tycker jag ändå att jag har kommit in i mitt Argentinska liv rätt bra så jag tänkte ta tag i detta nu. vi får se hur länge det håller.


Som sagt så rullar det mesta på, har det kul i skolan och känner att jag kan börja vara mer o mer social. förut var det ju typ en utmaning att baralära känna klassen, nu när det är avklarat och har ett kompisgäng som jag verkligen kan vara mig själv med osvosv känner jag att jag typ kan prata med vem som helst. Vet inte om jag makear någon sense men saker o ting är annorlunda när man till en början inte fattar vad nån säger gott folk.


Vad mer har hänt. jag fick min första utvisning hhah och jag fick det på film som ni kan se nedan. Ser ni vad mycket jag uppoffrar för er?? tänkte göra en liten casual videoblogg i skolan, tyvärr hör man inte så mycket. Förstod inte riktigt varför väldigt oklart varför just jag, men vår mattelärare är almänt dryg och ser liksom alltid sur ut (förutom på min snapchat, lite söt nitan) Sen har det börjat regna svinmycket, när jag och mina kära amigos skulle ut o klubba förra helgen så hade det blivit typ en flod utanför min kompis hus så vi kom typ inte fram. Samtidigt som det regnar mycket så brinner det mycket i bergen, mitt hus ligger ju typ ish på ett berg, och förra veckan började det brinna på toppen av det berget och det var väldigt mäktigt och spännande för mig som aldrig upplevt en så stor brand. Tyvärr fotade jag inte, men fotade däremot dagen efter då mitt springspår var ungefär tvärs över där det hade brunnit och det var som en stor svart fläck på berget. De har till och med ett larm för när det brinner i bergen, i början trodde jag att det var något typ av krigslarm eftersom det lät precis som det, men sen fick jag det hela förklarat för mig.

//future's so bright i gotta wear shades //

// Fin mattelärare // Cute pups // När jag vann två troféer på friidrottstävling

// mitt hus (närmsta med lejon) // bränd mark // I skolan

qué más puedo escribir.. ja! Bara en månad kvar till Patagonia taggaaaa e så jävla pepp. Ska även till Buenos Aires den tredje november i några dagar, jag förstod inte riktigt varför men who cares det blir kul vilket fall. Vad jag däremot vet är att släkten också ska åka och jag håller tummarna på att minna favvokusiner ska med. När min värdpappa meddelade att vi skulle åka så sa More (värdsyster, 8) "jaa, vår första resa med Vera", hihi blev varm i kroppen när hon sa så. Har även kommit i kontakt med en annan svensk (shoutout Tures blogg: http://nouw.com/tureiargentina) Vilket var kul för jag har vart HELT säker på att jag vart den ända svensken på utbytesår i Argentina, vilket får mig o känna mig rätt korkad med tanke på hur många organisationer och hur många provinser det finns i Argentina. Men men how am I supposed to know.


nej nu får d räcka är trött

hasta pronto mis putos favoritos

PS: Kollade igenom mitt kameraalbum på mobilen och kom på att jag hade filmat mitt rum innan jag åkte iväg. Detta får mig och sakna hemma! Även om jag saknar familj och vänner mest så pratar ju jag med dem regelbundet, jag menar själva känslan, att gå till skolan eller just mitt rum. Fattar ni?? Liksom själva känslan att vara hemma. även om jag har det jättebra här.

Likes

Comments

Hallå!!

Nu ännu en vecka passerat och jag tänkte dela med mig av min helg, som fortfarande idag varar trots att det är måndag! Vi är nämligen lediga idag, vilket betyder att jag inte gått en ända hel skolvecka under min tid här, vilket är rätt skönt om jag ska va ärlig hehe. Men nog om det!


I lördags gick vi på ett födelsedagskalas till en kusin (??) som fyllde fyra tror jag. Det var i ett överklassområde som hade typ security grej för att man skulle få komma in i området, helt sjukt. När vi kom dit så hade de beställt hoppborg, popcornmaskin, sockervaddgrej, massa tårtor, kakor osv, kockar, och clowner. Väldigt arrangerat med andra ord haha.

Zara med sockervadd

Godisregn jao

Sen efter ett tag kom Vale och Sabri dit (kusiner till familjen som jag träffa förra veckan på quincanera) vilket va kul! Vi gick omkring i området och bestämde sen att åka in till Cordoba city (vilket är kanske 25 från där jag bor) för att se på bio. Då följde även Sabris storebror med och Vales två bröder. Det var jättekul! Vi såg suicide squad, kanske inte den bästa filmen jag sett, men absolut sevärd.


Efter filmen så blev jag Vale och Sabri skjutsade till Sabris farmors lägenhet där vi skulle sova. Vi hade det askul där. Och Zara (min värdsyster) hade tydligen vaknat mitt i natten och börjat gråta för att jag inte var hemma!!! Hur söt??

Sabri och utsikt från ballen

Morgonen därpå vaknade vi vid 11 och gick ut och köpte frukost, dvs facturas. Facturas är en typisk argentinsk bakelse som många äter till frukost, det är inprincip croissanter med olika fyllningar. Vi drack även mate (vänstra hörnet), som är en jättevanlig dryck här i Argentina, det är lika vanligt som kaffe är i Europa och ger ungefär samma effekt, fast det smakar annorlunda såklart.

Sen gick vi och köpte glarre

Gick upp på husets tak, fin utsikt visst? Syns inte så tydligt på bilden, men det är berg borta vid horisonten.

Många tyckte jag och Vale är lika, kanske för att vi är lika långa haha.

Min värdmamma skulle komma o hämta mig vid fem, men Argentinare är kända för att inte hålla tider så hon kom vid åtta typ haha. Men det gjorde inget för vi hade det kul hos deras farmor.

Så gjorde vi pankisar. Med äppelsmak?

Nico (min värdbror) och empanadas

Sen mina vänner kom jag slutligen hem, tog en dusch och så beställde vi hem empanadas. MMMM det är så sabla gott, det är piroger typ fast lite annorlunda. 


Nu orkar jag inte skriva mer så hejdå

  • vardag

Likes

Comments

Hallå!

Här kommer lite bilder på min skola:

Såhär ser skolan ut från andra sidan gatan.

Det första man ser när man kommer in i skolan är förskolans skolgård. Det är alltså barn mellan 5-7 (tror jag)

Sen en korridor som leder till..

..högskolans klassrum och skolgård!

Här brukar vi sitta i solen, eftersom det är rätt kallt här nere :-(

Likes

Comments

Skolan här i Argentina är väldigt annorlunda jämfört med hemma i Sverige. För det första är de flesta skolor uppdelade i två "perioder" eller vad man ska säga, en förmiddagsperiod och en eftermiddagsperiod. På förmiddagen går halva skolans elever mellan 06:30-12:30 och på eftermiddagsperioden går andra halvan mellan 13:30-19:20. Själv går jag på eftermiddagen, vilket är mycket bekvämare än jag trodde. Först och främst får man ju värsta sovmorgonen sen hinner man göra väldigt mycket innan man måste gå till skolan, exempelvis springa och plugga (och äta lunch). Men vad jag tror är den största skilldnaden (och fördelen), är att skolan inte tar upp hela dagen, utan det blir mer som att man är ledig och så går man till skolan på eftermiddagen. I Sverige vaknar man för att gå till skolan, går och lägger sig tidigt för att gå i skolan dagen efter. Nu är skolan bara en del av dagen, och inte hela dagen. Dessvärre kommer jag snart börja på någon sport innan skolan vid ungefär 9-tiden två gånger i veckan, vilket är obligatoriskt i min skola. 

På min skola är de inte alls strikta med skoluniform (som ni kan se på bilden ovan hehe). Vi har en piketröja som man ska ha på sig, men ingen skulle påpeka om man inte hade på sig den. Och de flesta har på sig jackor och tjocktröjor nu när det är så kallt, så den syns ändå ofta inte. Underdel har vi inte alls.


​Mitt schema

I varje klass är vi 40-45 elever, och disciplinen i klasserna är väldigt låg. Alla pratar i mun på varandra, går omkring och jag tror inte de vet vad handuppräckning betyder heh. Såklart beror det lite på läraren, till exempel igår hade vi en lärare där alla långhåriga var tvungna att sätta upp håret och läraren typ gick förbi alla elever och inspekterade oss.. Vet nt det var lite kul, trodde klassen hade planerat nåt slags skämt med läraren mot mig men de förklarade sen att han alltid är så.

Jag kommer ta mer bilder på själva skolan imorgon! Här nedan länkar jag skolans hemsida om någon skulle vara intresserad:

http://isfdsarmiento.cha.infd.edu.ar/sitio/index.cgi?wid_seccion=31&wid_item=51


Likes

Comments

Tjäna,

Har, sedan jag kom hit till Argentina, tänkt starta en blogg men har bara skjutit upp det hela tiden. Så nu sitter jag här, två veckor in på året och skriver mitt första inlägg! Men det spelar väll ingen roll för det är ju rätt långt tid kvar. Jag tänkte inte gå tillbaka i tiden och berätta om vad jag gjorde för en vecka sen osv, för även om det hänt mycket saker på kort tid så kommer det ta tusen år att skriva detta inlägg isf. Så mitt första inlägg kommer handla om min gårdag!

Vi skulle nämligen på ett "quinceañera". Det är typ ett sweet sixteen fast här i Argentina så firar man tjejen när hon e 15 och killar när de är 18. Det är basicly när man går från barn till vuxen typ. Jag visste inte alls hur det skulle va, visste inte ens vem det va som fyllde år hehe, men när vi kom dit så var det typ hundra personer där, både vuxna och barn. Vi kom dit klockan 10 och allt va typ i rosa och sammet haha, borden och stolarna var täckta med vitt tyg och rosa snören, rosa lampor allt va i rosa. ja ba näääe.. Så fick man bordsplaceringar och jag hamnade med typ 10 andra i min ålder o vi hade skitkul!! Speciellt jag plus tre andra tjejer, de var jätteroliga och de frågade om jag ville följa med dem ut nästa helg (på boliche, alltså klubb). Sen så satt vi där, åt middag och allt sånt. Sen så började det spelas värsta deep musiken jag ba va händer, och då visade det sig att hon som fyllde år skulle komma (jag trodde hon hade vart där hela tiden lolz). Så då ställde sig alla upp och så kom hon skridandes med sin rosa, glittriga klänning, började krama folk och alla bara stog och grät typ. Inte alla, men hennes familj. Sen vart det efterrätt och sen resten av natten dans. Det var jättekul! Vi var där tills klockan 4, så jag var helt slut när jag kom hem. Och det är väldigt annorlunda dansmusik här jämfört med i Sverige. Här dansar man faktiskt och inte bara står o hoppar typ haha.

Jag, Malena och Sabrina


Sen idag, väcktes jag klockan 10 för då skulle vi på ettårskalas. Det va rätt tråkit först men sen kom Vale och Sabrina dit (två av tjejerna jag var med igår) och då blev det rätt så kul. Update med språket är väll lite blandat, vissa stunder känner jag att jag lärt mig asmycket och kan på ett någorlunda vis föra en konversation, ibland känner jag att jag inte fattar ett skit och att jag aldrig kommer lär mig. De säger att man efter tre månader brukar börja prata flytande (inte helt, men ni fattar) men just nu känns det inte så alls. Tror att det är för att det är svårt att känna av sin framgång eftersom den är så långdragen lr vad man ska säga.


Sabrina, Vale och jag

Sen i övrigt har det inte hänt sådär jättemycket. Har börjat skolan (går mellan 13:30-19:20 varje dag). Skolan e ganska kul alla vill att jag ska prata svenska och engelska hela tiden. på engelsklektionen skulle jag berätta min morgonrutin av nån anledning, men ingen fattade väll något. så ville dem att jag skulle säga det på svenska också?? Lite stelt för det blir ju som att jag står och pratar för mig själv när ingen fattar, haha. Sen juste så ville en kille att jag skulle möta honom i armbrytning, han var väldigt kaxig men jag vann. HA! Alla bara skrek så ville en annan kille möta mig så vann jag igen, det blev typ rena hysteriken i klassrummet. De andra försökte pressa fler killar att bryta arm men tror inte de ville förlora mot en tjej, så alla backade undan. Det tyckte jag var kul, och också att jag är typ 1-2 huvuden längre än alla.

Jag tror det var allt, ursäktar felstavningar, slang osv men orkar helt ärligt inte anstränga mig, anstränger mig 24/7 med spanskan så här tänker jag ta det chill mannar!!


Hade, chao


Likes

Comments