"Dette er et fint sted" og snublesteiner

Heisann!

Etter at Bestisen, kusinen og jeg hadde vært i Botanisk Hage i går, dro vi videre til "Dette er et fint sted". Det er en liten minnepark på oversiden av Carl Berners plass i Oslo.


Jeg viste ikke at dette stedet eksisterte, men Bestisen og kusinen har vært der tidligere. Det er flott at vi har sånne minneparker, men jeg syntes at noen burde ta litt bedre vare på dem. Plante noen blomster eller busker langs stien, for nå var det bare ugress og røtter mellom gresset. Parken ligger høyt ovenfor Carl Berners plass med utsikt ned til Oslo, og det er mange steder å sette seg ned å tenke på den innsatsen som ble gjort for å redde de som måtte flykte fra landet. Ikke bare de som ble reddet men også de som ble sendt ut av landet, og brutalt myrdet av nazistene i konsentrasjonsleirene....

Carl Fredriksens Transport reddet mer enn 1000 forfulgte mennesker, halvparten jøder, under andre verdenskrig. Aksjonen ble ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen, sammen med mange gode hjelpere. Hver kveld i seks uker kjørte to lastebiler fra Norge og over til Sverige. Skjult på lasteplanet satt opptil førti mennesker. Du kan lese mer om deres historie HER. Dette avsnittet er hentet fra hjemmesiden til "Dette er et fint sted".


Ferden gikk videre til Brinken, som ligger på Kampen. Der hadde broren til bestefaren til kusinen til Bestisen bodd før krigen. Han og barna hans ble deportert til Auschwitz under 2 verdenskrig, og ingen av dem kom tilbake igjen. Det er derfor lagt ned "snublesteiner" i asfalten utenfor huset de bodde i, til minne om dem og for at vi ikke skal glemme hva som skjedde. Flere steder i Oslo er det langt ned slike steiner, så hvis du har kommet forbi noen sånne ikke visst hva det var, så vet du det nå.

Jeg er opptatt av historie, og syntes det er interessant å dra til slike steder. Det å bli fortalt historien fra familien, gjør det hele mer levende og virkelig.

Er du opptatt av historie, både av nyere og eldre dato?

#historie #minnepark #minnelund #minner #flykt #deportering #krigen #snublesteiner #auschwitz #hedre #hjelpere #nouw #nouwblogg #nouwblogger #blogg #minblogg #personligblogg #personligblogger


  • Minner
  • 126 visninger

Liker

Kommentarer

Hanne Beate
,
Viktig å huske på historien! Det med snublesteiner var helt nytt for meg! Jeg googlet og fant denne siden: snublestein.no. Etter å ha gjort noen søk så fant jeg faktisk noen herover også, - må ta en titt på dem en dag! Tusen takk for info! 👍
VeraLynn
VeraLynn,
Bare hyggelig å kunne dele ting som dette. Viktig at vi ikke glemmer, og opplyser de som kommer etter 🥰
nouw.com/veralynn
Ligaya,
Det er fint at det ble bevart og ble fortalt videre. Spennende om vite om historie.
foreignerat50.blogg.no
VeraLynn
VeraLynn,
Ja det har du rett i, og jeg håper de kommer å planter å gjør det enda finere 🥰 Det er veldig viktig at det som skjedde for 75 år siden ikke blir glemt. Enkelte unge tror ikke lenger på at disse grusomhetene skjedde, og det er ikke bra!
nouw.com/veralynn
Margrethe,
Jeg er veldig glad i historie - spesielt fra krigen - så dette var midt i blinken for meg! Takk for tips 😊
utifriluft.blogg.no
VeraLynn
VeraLynn,
Bare hyggelig, og et sted man burde besøke 🥰
nouw.com/veralynn