varför jag är vegetarian

Jag är vegetarian. Och jag är stolt över det. Jag är inte ännu vegan, men det är mitt mål. Jag äter inte köttprodukter på grund av det jag skrivit i detta inlägg, jag hoppas du respekterar det. Och det första jag säger om detta ämne är att alla får äta vad de vill. Jag är inte i den positionen att säga till dig vad du skall och inte skall äta. Skriv gärna om du har en annan åsikt, MEN basera den väl, precis som jag försökt basera min åsikt här. Okej nu är det sagt. Detta inlägg handlar om min åsikt,respektera det.
Denna text innehåller mycket fakta, för att jag tycker att det är så viktigt att veta vad du stöder för industri då du köper ditt kött, och för att du skall veta vad djuret gått igenom innan den hamnar på din tallrik.


Nötkött och mjölkproduktion
För att en ko skall kunna producera mjölk måste den föda en kalv. Kalvarna blir till genom insemination(=konstgjord befruktning, vilket går till på det sätt att man för upp en spermie i kon förhand). Då kalven föds tas den direkt, eller efter ett dygn, från sin mamma. Det skapar stress både hos kon och kalven. Alla tjurkalvar, dvs. hälften av alla nötdjur, dödas efter 18 månader och hamnar på din tallrik. En mjölkko får i genomsnitt leva 5 år, innan den också slaktas.

En ko skulle naturligt producera 5-10 liter mjölk per dag till sin kalv. Tack vare aveln producerar dagens kor nu 50 liter per dag. Aveln går till så att bara de mest högproducerande kornas söner väljs ut som avelstjurar. På så sätt blir korna mer producerande. Det är så klart likadant med all avel, man väljer de egenskaper man gillar bäst med t. ex. en hund, och framhäver dem genom att para bara de hundar med starkast drag.

Betesrätten är en lag som säger att, kor, kvigor och stutar(=kastrerade hannar)har rätt att gå ute 2-4 månader under sommaren. Denna lag gäller inte tjurar och kalvar, så de står oftast inne hela sitt liv. Det räcker med att kor som producerar mjölk är ute 6 timmar per dygn, för de måste in och mjölkas. Detta betyder att kor som mjölkas ändå står inne 90% av sitt liv. Kvigor och stutar skall vara ute dygnet runt under dessa 2-4 månader.

Man kan inte skilja mjölk- och köttindustrin från varandra eftersom runt 60% av nötköttet kommer från djur inom mjölkindustrin. På slakteriet bedövas kor, kalvar och tjurar med ett skott i huvudet av en pistol innan de får halsen uppskuren och förblöder till döds.


Griskött
I Finland äter man ungefär 36 kg griskött per person på ett år. Nästan alla grisar lever sina liv på kalla betonggolv och får aldrig komma ut i friska luften. De får aldrig äta färskt gräs, eller böka och rulla sig i lera som de naturligt skulle ägna 50% av dagen åt. Precis allt grisarna går igenom under sina liv är i princip emot deras natur. De tas mycket tidigare från mamman än naturligt, de har inget att göra och de får mat två till tre gånger per dag.Allt detta skapar otrolig stress och det är väldigt vanligt att de börjar bita av svansar och öron på varandra. Detta är en mycket vanlig beteendestörning,och det är vanligt i andra länder att man skär av svansen av kultingen direkt från födseln för att förhindra detta.

12% av alla grisar som slaktas har fullt utvecklade, väldigt smärtsamma magsår. 50% av alla grisar har något fel på magsäcken. En tredjedel lider av liggsår, som orsakas av de hårda betonggolven.

Då grisarna är 6 månader transporteras de till slakt. På slakterierna är gasning med koldioxid den vanligaste bedövningsmetoden (för grisar). Grisarna drivs in i en hisskorg som sänks ned i ett schakt med koldioxid för att de ska förlora medvetandet. Grisar upplever obehag och får kvävningskänslor av koldioxid,vilket gör att de kämpar för att ta sig ur hissarna under de 10-20 sekunder det tar innan de blir orörliga. Det kan ta upp emot en minut i gasen innan de förlorar medvetandet. Efter bedövningen dödas grisarna genom att halsen skärs upp och de förblöder, hängandes upp och ner.

Kycklingindustri
Kyckling är det djur som det produceras allra mest av för köttets skull. Kycklingarna kläcks i en maskin och får aldrig träffa sin mamma.

Den föda de får gör så att de växer otroligt snabbt, vilket orsakar fruktansvärda bensmärtor och svårigheter att röra på sig för kycklingarna. Den tillväxtinriktade aveln är också en väldigt stor orsak, kycklingarna har så stora kroppar så att de hare svårt att röra på sig. Ett annat stort problem inom kycklingindustrin är att kycklingarnas föräldrar får gå hungriga, för skulle de få så mycket mat de ville ha skulle äggproduktionen störas av att de skulle växa.

Kycklingarna får leva i ungefär fem veckor innan de dödas. Årligen självdör över 160 000 kycklingar under transporten till slakterierna på grund av stress. De flesta kycklingslakterier använder sig av elbedövning. Då hängs kycklingarna upp och ned i fötterna, fullt medvetande. Detta är mycket obehagligt och smärtsamt, speciellt för alla de fåglar som har benskador. Hängandes upp och ner förs fåglarnas huvuden ner i ett elektriskt vattenbad för att de ska bedövas genom en elstöt, innan halsen skärs upp och djuren förblöder till döds.


Egna åsikter
Jag är vegetarian för att jag tycker att detta inte är rätt. Jag tycker detta är så fruktansvärt hemskt. Jag tror att folk helt enkelt inte vet hur det går till,det är ju så lätt att tänka att djuren har det så bra här i norden. Ja, djuren har det bättre jämfört med andra länder, men låter denna text bra i dina öron?Jag hoppas nästan på att orsaken till att människor fortfarande äter så mycket kött är på grund av att de inte vet, för jag vill verkligen inte tro att folk på riktigt vill att djuren skall behandlas så här. För det är fel. Det är inte okej! De har känslor, och deras levnadsförhållanden påverkar dem enormt. Attdet inte vet något annat liv är bullshit, för de känner att det sätt de lever på inte är naturligt. Djuren mår dåligt hela sina liv för att vi tycker det är gott att äta dem. Människan äcklar mig och jag blir så fruktansvärt ledsen över att tänka på detta.

Ett annat tankesätt som jag inte förstår är: ”jag skulle aldrig kunna äta hund”, säger människan och proppar i sig en kycklingfilé. Kan någon förklara skillnaden mellan djur och djur åt mig?För jag ser den verkligen inte. Skillnaden på en häst och en ko? På en hund och en gris? Kanin och kyckling? Det är diskriminering att tänka att det är okej att äta vissa djur men inte andra! Vissa djur är tydligen bättre än andra. NEJ! Klart det känns konstigt att tänka att man skulle äta en hund, för det hör inte till något vi brukar göra. Men vad är egentligen skillnaden? Ät kaninkött, ät gris, ät katt och ät höna om du nu tycker kött ”är så gott”!

Nu skall jag avsluta detta inlägg innan jag blir alldeles för upprörd, och du som orkat läsa hela texten är värd en applåd heheh... Ja det blev ett långt inlägg, men jag skulle nog säga att det är läsvärt!

Extra varma kramar på er!

bilderna är inte mina

Gillar

Kommentarer

Anna
Anna,
Bra skrivet! Jag är en nybliven vegetarian och det var främst av ekologiska skäl som jag blev det, jag insåg hur mycket det tär på vårt jordklot att producera kött. Har förut varit en "stark" köttätare och måste säga att jag verkligen tillhört den gruppen som blundat för hur djuren handlas och fortsatt äta min biff.. Tror många gärna säger att dom tycker det är helt ok att äta inhemskt kött eller vilt för att det är finskt och det ena och det andra, men få verkligen vet exakt hur det går till ändå. Då jag blev vegetarian fick jag höra lite kommentarer om att det är "onödigt" och hur köttproduktion ändå inte försvinner, hur kött från Finland är helt ok osv. Det är tråkigt att attityderna är som de är, lyckligtvis finns det mer och mer information där ute nuförtiden 😊annamariesblogg.blogspot.fi/
Anna
Anna,
Just det ja, jag länkar gärna till ditt inlägg från min blogg om det är ok! 😊annamariesblogg.blogspot.fi/
veralinnea
veralinnea,
Ja det finns så många synsätt att se på köttproduktionen, att se det från djurens vinkel är ju bara en. Du får absolut länka, det är toppen att sprida kunskapen!! 😊😊nouw.com/veralinnea
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229