Vi tackar verkligen Kambodja och Siem Reap för en överraskande bra vistelse. Både jag och Maria är så glada för att vi åkte hit och vi älskade verkligen denna stad. Både Angkor och Siem Reap var över våra förväntningar och vi kan verkligen rekommendera folk att åka hit. Men nu är det dags att lämna Siem Reap för vi ska nämligen flyga till Vietnam och första staden blir Ho Chi Minh City. Tanken var att vi skulle ta en buss dit men det var tyvärr fullbokat så vi gav oss själva en lyxig present och bokade ett flyg. Så nu säger vi HejDå till Kambodja.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har jag, Maria, Nellie och Sofia spenderat hela dagen vid vår pool. Vi har endast solat, badat och ätit. En väldigt skön och behaglig paus från de stressiga och intensiva dagarna som har varit.

Ikväll ska vi kanske få med oss något kul från Night Market och vi ska fixa en biljett till Ho Chi Minh. Imorgon är nämligen sista dagen i Kambodja och snart kommer vi spendera massa tid i Vietnam!!!

Likes

Comments

Igår hade vi en riktig utekväll i Siem Reap. Jag och Maria käkade middag på ett mexikansk ställe som även serverade riktigt goda margaritas. Medan vi satt där kom Nellie och Sofia och slog sig ner med oss. Efter god mat och en hel del prat bestämde vi oss för att gå till den Siem Reaps lilla Pub Street. Där träffa vi ett gäng svenska killar som vi sedan drog vidare ut med. Kvällen avslutades med en falafel på ett litet gatustånd, riktigt trevligt helt enkelt.

Likes

Comments

Nästa destination var War Museum. Platsen var som en stor trädgård där de placerat ut olika vapen på rad. Plasten var väldigt vacker och grönskande så det blev en stor kontrast med de rostade krigstankarna som stod på rad. Vi fick läst en hel del om de olika kambodjanska regeringarna, folkmord och landminor. Ganska tunga grejer! Men det var väldigt lärorikt eftersom både jag och Maria inte hade särskilt bra koll på den Kambodjanska historian.

Efter det tog vår chaufför oss till den kungliga trädgården. Där låg även Grand Hotel d’Angkor. Det kungliga slottet skulle även ligga i närheten men det kunde vi inte hitta. Därför var vi bara snabbt i den kungliga trädgården (ej mycket till trädgård) och sedan tog vi en promenad tillbaka till hostellet.

Likes

Comments

Hejhej allihopa:)

Idag kände jag och Maria att vi var klara med alla tempel och bestämde oss för att ha en annan typ av utflyktsdag. Därför började vi med att åka till Floating Market. Det var en annorlunda upplevelse eftersom människorna faktiskt bodde på sjön och livnärde sig på fiske. Vår guide berättade att om vi ville så kunde vi köpa ris till en skola där även många föräldralösa barn bodde. Detta ville vi självklart göra så vi köpte en säck ris och lämnade den till skolan. Efter att vi hälsat på alla barn tog vår guide oss till en crocodile farm. Både jag och Maria fick en väldigt dålig känsla av stället eftersom krokodilerna hade en väldigt liten yta att leva på och de hade även andra djur inlåsta och fastkedjade. Eftersom dessa djur lockar turister och det är inget vi vill stödja lämnade vi platsen snabbt och begav oss åter till piren.

En väldigt speciell upplevelse men intressant att ha sett. Nu ska vi bege oss vidare till Kambodja War Museum.

Likes

Comments

Jag och Maria bestämde oss för att ge oss iväg till Pub Street för att käka middag. Vi åt en väldigt god Kambodjansk middag och sedan begav vi oss ut för att kolla på Night Market. Så på en bro mitt i Siem Reap ser jag ett lockigt blont hår och en brunett och tänker genast på Nellie och Sofia. Men eftersom de är i Thailand kan det ju inte stämma att de är här. Men ju närmare de kommer desto tydligare blir det, Sofia och Nellie är i Siem Reap:))) Efter några minuter av chock tog vi oss genast till en bar, beställde en drink och började prata om våra reseäventyr. Eftersom både jag och Sofia har känt oss krassliga bestämde vi oss för att fortsätta trevligheterna imorgon och vila ikväll.
Så nu säger jag godnatt:)

Likes

Comments

Efter 17 timmars stabil sömn vaknade vi vid 9 tiden och åt frukost. Klockan 10 kom vår chaufför och tog oss till tempel nummer ett, Preah Khan. Detta tempel var lite likt Ta Prohm, ganska raserat och mycket växtlighet. Det var väldans stort och väldans varmt men väldigt fint att se. Det var även en väldigt fin väg till templet med en stor sjö och bred bro.

Lite fakta om Preah Khan: Templet är uppkallat efter ett heligt svärd ägt av en 800-tals kung. Templet var både ett kloster och en religös skola. Området är cirka 57 hektar och anläggningen är den största i sitt slag i Angkor.

Den andra platsen vi besökte var Neak Pean som är en konstgjord ö. Vi fick gå på en lång brygga över en stor sjö för att sedan komma fram till lite olika stora pooler. Det var en väldigt liten plats men en mycket häftig promenad dit.

Lite fakta om Neak Pean: Från början användes platsen för medicinska själ och var som ett dåtida sjukhus. Poolerna som man klev ner i sades ha helande de krafter och användes av både kungar och drottningar men även andra.

Det tredje templet vi besökte hette Ta Som och var en lite mindre anläggning. Vår chaufför tyckte att detta var ett fult tempel men båda jag och Maria uppskattade den skuggande omgivningen. Vi gick igenom det ganska snabbt och tyckte väl att det var lite finare än vad vår förare ansåg.

Lite fakta om Ta Som: Templet byggdes i mitten av 1200-talet och blev troligen förstört på 1500-talet. Man började restaurera Ta Som 1998 och har nu byggt upp mycket av det som var förstört.

Det fjärde templet som hette East Mebon var riktigt coolt att se från avstånd. Helt plötsligt såg man bara stentorn som stack upp mellan träden. Vi blev avsläppta och gick runt bland de höga tornen tills vi egentligen tröttnade och gick ner igen.

Lite fakta om East Mebon: Byggdes på 1000-talet. Templet stod från början på en artificiell ö, men nu är sjön som en gång låg runt templet borta. Templet är dedikerat till den hinduiska guden Shiva.

Nästa tempel som vi besökte var nog både mitt och Marias favorittempel nämligen Banteay Srei. Det låg lite utanför det centrala Angkor och tog ungefär 30 minuter att köra dit med tuctuc, vilket var skönt för då fläktades det en del. Templet låg omgivet av massa natur och var väldigt vackert. Själva templet var litet men inristningarna var väldigt bevarade och allt var byggt av rosa sandsten och skimrade därför lite lätt rosa. En väldigt härlig och fin plats!

Lite fakta om Banteay Srei: Templet grundades på 900-talet av hinduiska präster och templet kallas ”kvinnornas citadell”.

Sista templet för dagen var Pre Rup. På håll såg det ut som East Mebon fast ännu högre! Vi blev avsläppta och började klättra upp för de väldigt branta och nötta stentrapporna. Väl uppe på toppen fick vi en väldigt vacker utsikt som avslutade rundturen på ett väldigt bra sätt.

Lita fakta om Pre Rup: Byggdes i slutet av 900-talet och man tror att platsen anhöll begravningar. Detta var byggt som ett hinduiskt tempel tillägnat guden Shiva.

Nu ör vi åter tillbaka på hostellet och är inte lika trötta som vi var igår men ändå ganska utmattade. Vi är väldigt nöjda med dagen som gått och känner att vi fått gjort och sett en hel del. Nu ska vi göra oss iordning för kvällen och sedan se vad vi ska hitta på.

Likes

Comments

När väckarklockan ringde 04.45 trodde jag inte att jag skulle klara av att gå upp men trots svårigheter kom både jag och Maria iväg. Vår förare väntade på oss vid hostellet och tog oss för att köpa biljetter till Angkor. Därefter åkte vi i mörkret och kylan till Angkor vat för att se soluppgången. Trots att halsen brände så lyckades man ändå avnjuta en fin soluppgång, inte ensam dock utan med tusen andra turister. Efter soluppgången gick vi runt i det maffiga templet i cirka 2 timmar (mycket att se). Efter det tog vår chaufför oss till ett frukostställe och vi samlade ny energi för nästa temepel.

Lite fakta om Angkor vat tempel: Uppfördes på 1100-talet. Var från början ett hinduiskt tempel. De fem tornen som templet har representerar Meru, gudarnas heliga boning.

Nästa besök var den gamla staden Angkor Thom. När man åker in i denna gamla stad pryds bron av massa statyer och man åker igenom en port som kröns av fyra enorma stenansikten, ganska maffigt. I staden gick vi runt och såg flera olika tempel och ruiner, men vi började med det kändaste, Bayontemplet. Detta tempel pryds av enorma torn som har inristade ansikten i väderstreckens fyra riktningar. Det var ett riktigt coolt ställe men tyvärr överfullt av turister.

Lite fakta om Bayontemplet: Bayontemplet ligger mitt i Angkor Thom och byggdes på 1100-talet. Templet är byggt på tre nivåer och har 54 torn och över 200 stenansikten.

Inne i Angkor Thom såg vi även templet Baphuon. Vi klättrade upp i det pyramidformade templet och fick en väldigt fin utsikt och blev även väldigt svettiga.

Lite fakta om Baphuon: Uppfördes på 1000-talet och tros ha varit ett av Angkors mest praktfulla tempel. Templet är från början hinduiskt och pyramidformen representerar berget Meru, gudarnas boning.

Vi gick även förbi templet Phimeanakas. Efter att vi kämpat oss upp för Baphuons trappsteg struntade vi att gå upp i detta tempel, även fast det såg väldigt fint ut.

Lite fakta om Phimeanakas: Detta kungliga tempelpalatset byggdes på 900-talet och är även detta en hinduisk byggnad från början. Byggnaden går även under namnet Himmelens palats .

Det sista vi såg inne i Angkor Thom var Leprakungens terrass och Elefanternas terrass. Vi gick igenom terrasserna och det vi märkte av mest från dessa platser var statyerna. Förutom det bestod platserna mest av platta stenar.

Lite fakta om Leprakungens- och Elefanternas terrass: Leprakungens terrass utformades på slutet av 1100-talet och är en liten avsats. Elefanternas terrass är även detta en avsats och är cirka 300 m lång. Terrassen är utsmyckad med stora sandstenssnidade elefanter och elefantförare.

Nästa ställe som vi besökte var nog både mitt och Marias favoritställe, nämligen Ta Prohm. Det var här filmen ”Tombraider” med Angelina Jolie spelades in vilket vi tyckte var coolt. Templet var både raserat och bevuxet vilket gav det hela en väldigt mystisk atmosfär. Vi gick runt där en stund och njöt av skuggan och stämningen innan vi återigen begav oss av.

Lite fakta om Ta Prohm: Från början ett buddhistkloster som under sin höjdpunkt förvaltade 3000 byar och hade 80000 anställda.

Sist men inte minst var vi på Banteay Kdei. Lite trötta gick vi igenom det sista templet för dagen men tyckte fortfarande att det va väldigt fint. Det hade lite samma känsla som Ta Prohm och det var väldigt vackert. Maria blev välsignad av en buddhistisk tant och kommer antagligen ha tur resten av livet nu.

Kolla vilken pingla^^^^

Nu är vi åter tillbaka på vårt hostel, lyckliga men väldigt trötta. Trots att klockan bara var 12 när vi kom tillbaka kändes det som att det va läggdags.

Om ni gillade detta inlägget kommer ni uppskatta morgondagens för vi har nämligen köpt tre dagars kort i Angkor! Så imorgon kommer vi att besöka ännu fler tempel med vår chaufför men han hämtar oss lite senare än idag, SOVMORGON:))

Likes

Comments

När vi kom fram till vårt hostel fick vi vänta några timmar på att checka in (incheckning var 14.00) vilket tog hårt på oss. Jag fick jätte ont i halsen och Maria däckade i lobbyn, men men.

Jag kollade runt lite på vårt hostel, ”Onederz”, och det är super fint. Ligger precis vid Angkor night Market, rummen är fräscha, personalen trevlig och det finns två pooler!!! Jag gick även ut en liten stund för att leta efter halstabletter och staden var helt magisk vilket jag verkligen inte hade förväntat mig.

Imorgon blir det tyvärr ingen sovmorgon:((( Vi bokade nämligen en tuctuc med killen som körde oss från flygplatsen och han ska ta oss runt i Angkor vat. Därför kommer han stå utanför hostellet 04.50 redo för att visa oss soluppgången i Angkor. Det ska bli väldigt kul, har verkligen sett fram emot detta så hoppas att jag mår lite bättre imorgon.

Hejdå:)

Likes

Comments

Efter en väldigt kort men turbulent flygning har vi nu landat i Siem Reap, Kambodja. Efter en lång visa process ska vi nu ta vårt pickpack och åka till hostellet. Förhoppningsvis blir det en kort dag eftersom vi var uppe 03.00 för att ta oss till flygplatsen. Imorgon blir det dock en turist dag vid Angkor templen.

Likes

Comments