​Det har visat sig idag att jag har väldigt svårt att göra en planering och följa den. När jag skulle börja plugga idag så kände jag inte för allmän patologi utan funderar på om ett upplägg där jag i första hand studerar det jag känner för kanske är bättre. Jag gillar att kunna mycket när jag jobbar men att sitta och plugga in det är en utmaning för mig. Jag önskar mig en pluggkompis som är galet driven, jag fungerar helt klart bättre när jag gör saker ihop med någon än att köra solo. Efter lite kontemplerande blev dagens mål att gå igenom self-assessmentboken i ortopedi, jag tänker att lär jag mig alla diagnoser som den går igenom är det ju alltid något.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Min plan är att plugga en dag i veckan fram tills examina, och den satsningen startar imorgon. Som det har varit fram tills nu har jag läst lite varje dag,men jag blir lite kvävd av det på något sätt. Jag funderar på att använda de korta sessionerna som inte är på en inläsningsdag till att göra diverse listor och mind maps, och sen går heldagen till ren inläsning, det känns som ett maximalt utnyttjande av tiden. Jag har kommit in i att läsa böckerna på nätet, och så långt överväger fördelarna med råge i jämförelsevis med att läsa samma text i pappersform. Jag har tidigare haft väldigt svårt för att läsa böcker på nätet men här är det tvärtom. Jag planerar att läsa allmän patologi imorgon, både i Zachary och Tobias.

Likes

Comments

​Nu har jag hunnit testa funktionerna mer vid läsning av Zachary (patologiboken) på nätet och det har fungerar väldigt bra så långt. Den stora fördelen är att det man high lightar samlas separat på ett ställe vilket ger översikt och man kan sedan enkelt klicka fram så att man hamnar i den text som anteckningen gjordes ifrån. Det riktiga testet kommer sedan vid memorering av alltsammans, förhoppningsvis fungerar det perfekt. Planen är att gå igenom grunderna och sedan mer noggrant gå igenom de organspecifika kapitlen, jag upptäckte att även Tobias innehåller en grundläggande inledning och den delen tänkte jag gå igenom snart också. Jag har ändrat om planeringen och kommer att vänta med dermatologin, dock är planen fortfarande att gå igenom ortopedin/neurologin/kirurgin innan internmedicinen då det är tyngre att ta in som jag känner det. 

Likes

Comments

För en tid sedan fick jag Zachary (patologibok), Tobias och Ettinger och kom mig för att lägga in de koder som följde med böckerna i den app som finns till, jag är sist på bollen här inser jag men tänkte ändå skriva lite om det. Det funkar hur bra som helst att läsa de här böckerna i paddan och innehållet blir väldigt lättillgängligt och enkelt att hitta i. Något jag måste berömma dessa tre verk för är att man har jobbat mycket med strukturen för att få det logiskt och organiserat, och det blir ännu tydligare i appen. Det finns funktioner som tillåter "high light" av valda textavsnitt och att göra egna anteckningar. Jag har ännu inte riktigt hunnit prova funktionerna fullt ut men ser än så länge bara möjligheter snarare än nackdelar.

Jag filar på om det finns något bra sätt att göra mind maps parallellt som jag läser texten, dvs att få ut maximalt av den nya tekniken. Jag har även testat appar som är till för att göra anteckningar i och gillar dem, men har väl ännu inte lärt mig att använda dem fullt ut. 

Vad gäller dermatologi så lutar det åt att skaffa manualen från bsava ändå, Hnilica innehåller många bilder och är kort och koncis, något jag normalt uppskattar (jag har svårt för böcker med onödigt mycket text), dock gör den sig bättre på polikliniken vid diagnosticering än som en lärobok. Hnilica är lättsam och intrycket jag bitvis får av boken stämmer ganska väl överens med hemsidan som finns här. Det hade gått att jobba mer på strukturen och upplägget vilket hade gett en proffsigare slutprodukt. 

Jag känner mig överväldigad över all text som jag måste igenom och memorera inför examinationen, och kommer därför att börja fila på Zachary och Tobias i väntan på att jag hittat en bra deal på bsava-manualen. Det som bär mig emot vad gäller bsava-manualen är att det har slätts nya guidelines gällande dermatofyter och atopi sedan den trycktes samt en helt ny typ av medicin mot atopi, så de stora aktuella punkterna inom området avhandlas ändå inte i boken. 

Likes

Comments

Det visade sig att min bsavabok i dermatologi var från 2003, och därför inaktuell i vissa avseenden. Att köpa en från senaste upplagan 2012 känns lite ovärt, jag hade gärna läst boken men inte till den kostnaden, särskilt då jag inte planerar någon karriär inom dermatologi. Dessvärre verkar den inte finnas att låna på något bibliotek heller. Hudbibeln av Muller och Kirk var alltför omfattande och Ettinger och Nelson avhandlar inte dermatologi på den nivån som krävs. Av en slump hittade jag "Small animal dermatology" av Hnilica och kommer att kika igenom den och se vad det ger, det hade varit bra att hitta en bok att utgå ifrån. 

Likes

Comments

​Har som projekt att lära mig göra mind-maps i datorn, håller på att kolla igenom vilka appar som finns, men har inte bestämt mig för vilken jag vill använda. 

Litteratur som kommer att studeras (vilket inte innebär att jag läser pärm till pärm utan mer att jag kollar igenom rubrikerna och strukturen av upplägget och funderar över vad som är viktigt) är Bsavas hudmanual, self-assessmentboken om hud, guidelines om atopi och dermatofyter, antibiotikapolicyn och utskicket från läkemedelsverket, SVAs hemsida, FASS, Muller och Kirks hudbibel och kursmaterial från en katthudskurs. Målet är att sålla ut alla viktiga begrepp och strukturera ner det i ett överskådligt material. Kommer nog att titta i Ettinger och Nelson också, men tror att de tidigare källorna nog ger mer. 

Likes

Comments

​Sedan igår jag har bläddrat igenom Nelson och halva Fossum och funderat över hur jag ska närma mig informationen för att få så hög utväxling av investerad tid som möjligt. Mitt mål är att minnas det jag lär mig även ett tag efter examen, inte primärt att bli godkänd och sen glömma allt, något som är ganska lätt hänt tänker jag. Efter att ha övervägt att läsa de stora verken pärm till pärm blir jag osäker på om det är rätt väg att gå, risken är ju korvstoppning där mycket försvinner på vägen vilket ju nästan blir ogjort arbete till slut. Har kommit fram till att gruppering nog är bättre, det borde bli enklare att minnas och enklare att plocka fram under stress när differentialdiagnoser behöver rabblas under tidspress. 

Det ligger nära till hands att följa de vanliga ämnesindelningarna som endokrinologi, ortopedi och onkologi vilka ju är logiska men jag funderar även på att ha en integrerad topografisk indelning så att jag lär mig att koppla ihop kunskapen från olika håll. Som jag tänker mig det hela nu kommer kroppen att delas in efter kotpelarens topografi, så det blir i zonerna: huvud, nacke, brösthåla + framben, bukhåla, bäckenhåla+bakben och svans. Övergripande ämnesområden blir: dermatologi, neurologi och ortopedi, integrerade ämnesområden blir sedan: akutmedicin/cirkulation/respiration/lymfsystem, endokrinologi, onkologi och reproduktion. Specifika ämnesområden för huvud (odontologi, otologi, övre luftvägar, oftamologi, bihålor), hals (esophagus, trachea, para/thyroidea), brösthåla (kardiologi, nedre luftvägar, mediastinum, diafragma, tymus), bukhåla (magsäck/tarm, pancreas, binjurar, urinorgan, lever, galla) och bäckenhåla (analsäckar, grovtarm, könsorgan). 

Jag hade tänkt att börja med de övergripande och integrerade ämnesområdena först för att sedan beta av det andra. Så dermatologi, neurologi och ortopedi blir första anhalten. Jag har även tänkt att titta efter mind-maping-program för datorn, vore kul med prydliga sammanfattande serier. Anteckningar allt eftersom är ju bra men tar tid att göra och kan lätt bli svåra att hitta i när man långt senare vill gå tillbaka. Nästa steg blev att sålla ut vilken litteratur jag vill läsa in i dessa ämnen.

Likes

Comments

Denna blogg kommer att handla om mina förberedelser till specialistexamen i hundens- och kattens sjukdomar. Jag planerar att genomföra examen nästa år och nu börjar förberedelserna på riktigt. Jag är utbildad till veterinär och är kvalificerad att få gå upp på examinationen efter att ha genomfört den vidareutbildning som krävs enligt programmet. Denna examen är svår och kräver relativt mycket förberedelser främst för att stoffet som måste läsas in i förväg är enormt.

Min plan är att gå igenom de kända referensböckerna (Ettinger, Nelson, Tobias och Fossum) samt komplettera med valda verk från BSAVA, self-assessment-serien, kursanteckningar, artiklar från Svensk veterinärtidning, SVAs hemsida, utskick från Läkemedelsverket, FASS (främst nya preparat), globala guidelines och diverse nyhetsbrev från granskade internetsidor.

När jag söker efter referenslitteratur gillar jag amazon där även kommande, ännu icke utgiven litteratur finns presenterad. Förutom ren inläsning kommer jag även att mentalt förbereda mig för den muntliga examinationen, då det är en situation som jag kan uppfatta som jättejobbig. 

Likes

Comments