Dadlar

Den exotiska frukten dadel blir allt mer populär i Sverige – och det är kanske inte så konstigt!

Förutom att det är jättegott att äta så kan frukten göra underverk för din kropp.

Visst du att det finns riktigt många smarta skäl till att äta dessa små godsaker regelbundet?

Här är 7 anledningar till varför fler borde upptäcka fördelarna med dadlar!

Dadlar: Du har säkert sett dom i butiken, om du inte redan provsmakat dessa små godsaker…

Personligen äter jag ofta dadlar när jag försöker ha mina ”nyttiga perioder” – det känns som att dadlar är hälsosammare än godis. Men ja, vad är dadlar egentligen bra för? Är dadlar nyttigare än godis?

Tja, om du till exempel byter ut vanligt godis mot torkade dadlar, då slipper du allt raffinerat socker och får samtidigt i dig nyttiga fetter.

Varför är dadlar nyttigt? Jo, bland annat för att dadlar är fria från kolesterol och innehåller lite fett. En av dadelns viktigaste hälsoeffekter är dess förmåga att reglera ett friskt nervsystem, detta tack vare det rika kaliuminnehållet.

Dadlar innehåller en stor mängd kostfibrer och dessutom många näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och 10 mineraler – till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn.

Dadlar är nyttigare än godis om definitionen på nyttigt innebär ett näringsrikt livsmedel, enligt Newsners expert, Elin Karnstedt.

Elin är legitimerad dietist och säger att det framförallt är det det eftertraktade näringsämnet järn som återfinns i dadlar.

I 100 g dadlar (motsvarande ca 11 st) hittar vi ca 2,2 mg järn. I dadlar hittar vi också fiber, ca 7,5 mg per 100 g. Kostfiber bidrar till mättnadskänsla samt håller igång magen. Godis innehåller generellt ingen näring och ingen fiber, mest socker. Ur ett energiperspektiv är innehållet i dadlar och annan torkad frukt någorlunda högt p g a det ”naturliga” sockerinnehållet.

Att starta dagen med 3 dadlar är ingen dum idé – de är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt, skriver Dietguiden.

Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett väldigt bra alternativ som mellanmål eller som komplement i frukost. Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Dadlar är också bra i mindre mängder eftersom det inte är någon stor källa till fruktsocker.

Forskare i Israel har visat att dadlar, tillsammans med granatäpplejuice, kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

Frukterna innehåller olika typer av antioxidanter som tillsammans förbättrar kroppens kolesterolvärden och förebygger åderförkalkning,

Allra helst ska dadlarnas kärnor malas ner och ätas, men frukten ger ett bra skydd om vi äter den som den är också, skriver forskarna i sin studie.

Niacin i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs för en välfungerande tarm, visar denna studie.

Dadlar har även högt fibrerinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.

Kan ge bättre sömn

Det låter lite för bra för att vara sant – men prova att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig.

Frukten är rik är rik på aminosyran i tryptofan som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.

Dadlar när du är gravid

Graviditet kan ge många obehagliga symtom som ryggsmärtor, kräkningar och illamående.

I en studie publicerad i Journal of Obstetrics and Gynecology, rapporteras det att gravida kvinnor som konsumerar dadlar hade en behagligare graviditet och förlossning.

Intressant nog visade studien att dadlar också minskat användningen av smärtstillande läkemedel med 28 procent.

Bra för levern

Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.

Kärnextrakt från dadlar kan också hjälpa till att reglera och minska mängden leverfibros och det kan därför vara till hjälp vid till exempel skrumplever, skriver Healthy and Natural World.

Hjälper synen att fungera optimalt

Lider du av nattblindhet har du svårt att se i mörker? Den vanligaste orsaken till detta är a-vitaminbrist. Testa att äta 3 dadlar om dagen – dina ögon kommer kanske att tacka dig efteråt.

Det finns nämligen mycket A-vitamin i dadlar. Detta vitamin skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera optimalt. Vitaminen hjälper även hud och slemhinnor, enligt dietisten Karin Friis.

Kan lindra allergier

Lider av någon säsongsbunden allergi?

Här är ett bra botemedel för att sätta stopp för dina nysningar eller hudallergier:

Dadlar innehåller metylsulfonylmetanen, organisk svavel, som är ett sällsynt inslag i livsmedel och kan bidra till att minska allergiska reaktioner.

Amerikanska forskarna hävdar att organiska svavelföreningar har positiva effekter på människor som lider av säsongsbunden allergi, typ pollenallergi från björk, gräs och gråbo.

Så visst finns det många skäl till att njuta av dadlar? Jag hade i alla fall ingen aning om att dadlar kunde vara bra till så mycket och jag hoppas att ni också lärt er något nytt!

Dela gärna vidare artikeln med alla du känner, så att fler kan få upptäcka fördelarna med att äta några dadlar om dagen.

Källa: Newsner

  • Hälsa
  • 21 visningar

Gillar

Kommentarer

I love eco

Här kommer ett litet köptips på dadlar ,,sååå goda :) dom är köpta på Maxi men finns säkert i mindre ICA butiker också .

Ha en jättefin dag och var rädda om er <3

  • 17 visningar

Gillar

Kommentarer

Hallå igen !!

Bestämt mej för att damma av denna sida och fortsätta där jag slutade med hälsa och recept , har ju hänt mycke senaste året och man har mer tid nu för att föreviga sånt som man snappat upp .

Kan nog bli lite allt möjligt jag lägger upp här men i huvudsak kost och hälsa som är ett stort intresse.

Att hitta bra recept är ju den stora passionen när det gäller vegetarisk mat och bakverk och det jag hittar lägger jag upp här ,, det mesta jag lagt upp på min sida hitills har jag dock skapat själv så det blir lite av varje i fortsättningen.

Min tanke är bara att ge inspiration och ideer när man ska fixa till en vegetarisk lunch/middag.

Jag kommer såklart att följa dom härinne som också bloggar mat och det blir jättespännande :)

Önskar dej en trevlig kväll <3

  • 15 visningar

Gillar

Kommentarer