Header

Kost, Tankar

Jag har kollat klart på dokumentären What The Health som finns på Netflix. "Här utforskas kopplingen mellan kost och ohälsa, de miljarder dollar som står på spel för sjukvården, läkemedelsföretagen och livsmedelsindustrin" är beskrivningen och dokumentären är ungefär 1,5 timme lång. Den handlar om att det är mejeriprodukter och kött som har gjort människor sjuka och överviktiga och inte socker/kolhydrater.

Jag håller absolut inte med om allting som sägs i dokumentären, för mig är det viktigt att påminna mig om att allting har ett syfte och att det alltid är någon som finansierar en undersökning/studie oavsett vad den handlar om. Men jag tyckte att de definitivt var intressant, speciellt när de pratade om mejerier och det inflammatoriska egenskaperna de har. I början pratar de mycket om cancer och jag fick känslan av att de ville skrämmas, som i många andra dokumentärer. Just den taktiken fungerar inte riktigt på mig. Jag tänker såhär, man kan aldrig styra sitt öde till 100%, bara för jag försöker äta hälsosamt betyder det inte att jag är immun mot cancer och andra sjukdomar för vad som helst kan ju hända. Men om jag någon gång blir sjuk vill jag kunna tänka "jag gjorde iallafall mitt bästa". Jag kan tänka mig att om en rökare får lungcancer kan man klandra sig själv och sitt val att röka för det, men om jag lever så bra som möjligt kan jag åtminstone inte klandra mig själv och mina handlingar, för jag gjorde mitt bästa.

Jag kommer inte bli vegan bara för det, men jag äter gärna veganskt pga de antiinflammatoriska egenskaperna den maten har för min kropp. Jag tycker dokumentären är sevärd, som många andra dokumentärer om kost på Netflix, som t.ex Fed Up.

Likes

Comments

Recept, Vegan

0,5 avokado

1 dl frysta blåbär

1 dl frysta hallon

0,5 krämig kokosmjölk

1 tsk vaniljpulver

0,5 msk kakao

1 tsk kokosolja

Mixa allting och toppa med till exempel, pumpakärnor, kokos, mandel och bär.

Likes

Comments

Tankar, Vardag

Jag firar ungefär ett år med mina eksem just nu, det började med händerna, gick över till låren och sedan mellan mina tår. I vintras/våras var det absolut värst, jag kunde inte sova på nätterna för att det kliade så mycket, jag blödde hela tiden på låren och visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till.

Hur är det nu? Mycket mycket bättre på alla plan, jag vet inte riktigt vad det beror på helt konkret. Jag tror definitivt att det är en mix av att det har varit sol, jag äter kosttillskott dagligen (D-vitamin, MSM, Chlorella med mera.) och jag har i princip uteslutit mejeriprodukter helt ur min kost.

Något som var lite lustigt var att förra veckan var det en händelse på kvällen som gjorde mig oerhört stressad, nästa morgon vaknade jag upp med eksem på min högra hand. Jag har inte haft eksem där på flera veckor men efter den händelsen kom det tillbaka på bara några timmar och kliade lika mycket som vanligt. Det är konstigt men ändå lite fascinerande hur mående hänger ihop såpass mycket med fysiska symptom.

Mina lår är i princip "återställda" jämfört med hur det var förut iallafall, jag har några ärr från eksemen men det bryr jag mig inte om, sålänge det inte kliar och gör ont mer är jag tacksam. Det enda som är kvar är eksemen mellan mina tår, det kliar ingenting men det är inte så snyggt och det skaver ibland, men det kan jag nog leva med.

Likes

Comments

Träning

Godkväll! Idag har det varit en dag med mycket glädje och framför allt mycket rörelse. Jag började som vanligt dagen med hett citronvatten och gick sedan ut på en "powerwalk" på 5,5 km vilket tog ungefär 50 min vilket kändes riktigt bra. Det var tillräckligt varmt för att gå ut i bara t-shirt så det var skönt, jag är inte så van att gå promenader i högt tempo men det var roligt och väldigt avkopplande rent psykiskt jämfört med att springa då det enda jag gör när jag springer är att tänka på hur jobbigt det är, haha! I vilket fall som helst var det ett skönt sätt att starta dagen på, jag går en promenad på ca två km i princip varenda dag för det är så långt till mitt gym, men att bara gå kändes bra men det var ändå fysiskt jobbigt.

Sedan tog jag cykeln och cyklade till Täby Centrum, det ligger 10 km härifrån så jag cyklade fram och tillbaka. Jag vet inte varför jag fick ett sådant ryck men jag kollar på en vegan-tjej på Youtube och hon cyklar överallt så jag blev väl inspirerad, hehe. Kände mig som en riktig miljömänniska när jag faktiskt cyklade två mil och tackade nej till att åka tillsammans med min mamma och styvpappa som annars erbjöd mig skjuts.

Jag vet inte riktigt om jag kan kalla det här för en vilodag, men det var definitivt en paus från gymmet. Jag gillar som sagt inte ordet vilodag då jag förknippar vila med att bara ligga i sängen, men jag spenderade inte någon tid på gymmet iallafall.

Jag gillar verkligen att göra någonting aktivt varenda dag, det får mig att må bra.

Likes

Comments

Kost, Tankar

Februari 2017, sådär såg min mage ut efter jag hade ätit en vanlig middag och så såg jag ut VARJE dag! Visst det ser roligt ut och jag skrattade åt det för stunden, men om ens mage svullnar upp så mycket borde man väl förstå att någonting inte riktigt är som det ska vara. Det gjorde aldrig ont, men det var konstigt att den svullnade såpass mycket. När jag i juni valde att skära ned på mitt intag av mejeriprodukter gick jag snabbt ned 3 kg i vikt, då uteslöt jag endast grädde, creme friache, smetana och yoghurt för dessa produkter har jag reagerat allra mest på.

Jag som har celiaki och mina tarmar tål helt enkelt inte gluten. Gluten är inflammatoriskt och likaså mejeriprodukter så de två går lätt hand i hand. Just nu tål jag inte mejeriprodukter helt enkelt, däremot kan jag äta mindre mängder av getost utan att reagera på det. Min viktnedgång var inte väntad eller planerad på något sätt, utan den bara kom och efter den drastiska viktnedgången på en månad har jag gått ned ytterligare ett kilo, och jag lyssnar på min kropp och låter den hitta sig själv i det.

Jag har precis ätit mellanmål och ser nu ut såhär, jag åt en vegansk smoothie med bär och kokosmjölk. Ingen svullnad över huvud taget och det är så skönt. Det är inte roligt att gå runt och se gravid ut så man inte ens kan knäppa byxorna efter varje måltid. Jag är fascinerad över hur starkt min kropp reagerar på olika livsmedel och jag jobbar hela tiden med att hitta vad som fungerar bäst för mig.

Vad har jag gjort rent konkret?

- Uteslutit grädde, yoghurt, creme fraiche och smetana

- Använt mig av mejerifria såser som t.ex aioli, guacamole och pesto

- Vänt mig mer mot paleodieten, använder mest grönsaker i min kost och kompletterar med t.ex svamp, tofu och pumpa.

- Dricker mycket vatten och på morgonen/kvällen dricker jag hett vatten med citron, känns som det ger en "rensande" effekt.

Likes

Comments

Kost, Träning, Vardag

Hej fredag! Woho, fredagsfeelingen är inte direkt på topp nu när det är sommarlov och dagarna bara går i ett, det känns som att det är både skönt men lite jobbigt. Jag gillar mina rutiner och det är verkligen en skön känsla man har på fredagen och man uppskattar ledigheten så mycket mer när den inte inträffar så ofta. Nu på sommarlovet har jag dock all tid i världen till att testa mig fram mat och träningsmässigt. Jag kör ett nytt träningsprogram och är redan inne på vecka fyra, det känns som att jag nyss började! Men det känns superbra, just nu är det bara tre "bestämda" träningspass i veckan och det kommer till slut öka till sex pass i veckan. Men nu när det är tre pass så har jag mellan två och tre övriga pass som jag får bestämma själv vad jag gör, vilket är roligt.

Jag har öven ätit helt veganskt i två dagar nu, det är ingenting jag har eftersträvat speciellt men det har blivit så helt enkelt och det känns bra. Jag tror att min kropp rensar ut nu när jag inte äter så mycket mejeriprodukter, för jag kissar ungefär en gång i halvtimmen haha! Det kanske är ett bra tecken på att det faktiskt händer någonting i kroppen? Vill främst att min akne ska försvinna och jag hoppas det, är väldigt trött på min hy just nu verkligen. Jag kommer inte bli vegan 100% men några veganska måltider här och där skadar absolut inte.

Likes

Comments

Tankar, Vardag

God eftermiddag. Jag har precis förberett sex st matlådor med ugnsbakade grönsaker i form av zucchini, aubergine, paprika och sparris. Jag åt en av matlådorna tillsammans med lite tofu för att tillsätta protein, gott! När jag tänker tillbaka på gårdagens matintag märker jag att det var helt och hållet plantbaserat, dvs veganskt. Min kropp mår väldigt bra av den här typen av kost men jag skulle inte vilja kalla mig vegan för det.

Jag och vår hund Douglas var själva igårnatt och han höll mig vaken mellan ungefär 03:30 och 05:30, tack Douglas! Så idag känner jag mig trött och allmänt seg faktiskt. Jag låter mig själv ta det lugnt, jag har inte bestämt mig för om jag ska till gymmet eller inte för jag kommer gå på lust och känsla och det känns bra. Jag har varit produktiv och gått en promenad med hunden, gjort matlådor och hjälpt mamma lite med muggarna som hon säljer. Jag är inte en sådan person som tar det lugnt så ofta, jag vill gärna att det händer saker men efter några dagar fyllda med umgänge och träning kan det behövas en paus. En paus som jag uppskattar riktigt mycket, jag tycker att det är skönt att vara själv och ensam ibland i vissa stunder när jag själv har valt det. Så att få sitta här i soffan med Douglas med fint väder utanför känns riktigt bra och jag är tacksam över tillvaron just nu,

Likes

Comments

Träning

Uppvärmning: 5 minuter cykel + lite foam rolling

Superset 1: 10 breda armhävningar + 10 jumpsquats x5

VILA

Superset 2: 10 axel flyes med hantlar + 10 burpess x5

VILA

Superset 3: 20 "fällkniven" (mage) + 20 mountain climbers x5

Cykel 25 min

ca 10 minuter mage

Likes

Comments

Kost, Tankar, Vardag

God eftermiddag! Jag har precis ätit min lunch vilket var tomatsoppa med broccoli, champinjoner och en halv avokado, supergott. Igår hade jag en liten utmaning för mig själv nämligen att inte småäta under dagen då jag inte mår bra utav det rent fysiskt. Jag klarade min utmaning! Min matdag såg ut såhär

kl 12 - lunch i form av sallad med tomatsås

kl 15 - mellanmål, smoothiebowl toppat med frön och bär tillsammans med te med kokosfett

kl 18 - middag, tomatsoppa med champinjoner, aubergine och parmesan.

kl 19 - jordgubbar

kl 22 - en näve mandlar eftersom jag var hungrig

Väldigt okomplicerat och det kändes väldigt bra under hela dagen, jag brukar inte äta någonting så sent på kvällen men jag var hungrig så jag åt tills jag blev mätt. Superenkelt men ändå svårt, kroppens signalerar ju hunger av en anledning och detsamma med mättnad.

Mina svaga tidpunkter på dygnet när det gäller småätning är helt klart på eftermiddagen, ungefär vid 16-17 tiden. För då är det för tidigt för mig att laga mat, men jag har samtidigt inget annat för mig och det är för tidigt för att äta en riktig middag. Då är det väldigt lätt att bara "ta något litet" fast något litet blir till en hel måltid fast jag inte ens tänker på det.

Jag är stolt över mig själv, borde lova fler saker på bloggen så blir jag lite mer lojal mot mig själv.

Likes

Comments