Snart är vår sista praktik över, med bara tre arbetsdagar kvar på Zejtun home. Vården skiljer sig på många sätt å vis från Finlands. De har bland annat ett annat upplägg inom personalen. Det har "carers", "senior carers" och "elite carers". "Carers" tar hand om de äldre och deras dagliga behov. Det är också de som vi för det mesta hjälper. Medan "senior carers" tar hand om medicinerna och sköter om sårvården. En annan sak vi lagt märke till att vården är en tid bakom Finlands och är ganska primitiv. Allting skall gå väldigt fort och det finns inte mycket tid att stå och fundera.

Något som är positivt är att de flesta boenden får gratis mediciner och service som socialarbetare, fysioterapeut och geriatriker. På hemmet finns ett kapell som används varje dag. Det finns också en gemensam sal där aktiviteter som bingo ordnas för de äldre. Zejtun home har även flera stora uteplatser.

/Jenny & Carolina

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu har två veckor på Malta gått. Dagarna rullar på och nu har halva tiden gått. Vi har börjat komma in i rutinerna på Zejtun home så det går bara vara bara bättre å bättre, även om det inte finns en chans att lära känna ens en bråkdel av alla 200+ klienter.

Här är en bild på Zejtun home. Denna vecka har vädret varit lite sisådär med en å annan regnskur.​

Förutom att vara på Zejtun home har vi hunnit se och göra hel del. Bilderna ovan är från huvudstaden Valletta, det rosa träden har egentligen ingen mening men vi tyckte det var fint så det fick vara med på ett hörn.

De här är från Mdina som är den gamla huvudstaden. Vi råkade krascha ett bröllop men vi var inte de enda, vi följde bara strömmen.

Och så var till Blue Grotto samma dag som Mdina.

Sen har vi också varit till Gozo och Camino med båt. Båtresan var väldigt guppig med alla vågor.

Här är Xlendi, Gozo crafts center och Citadell i Gozo.

Och till sist var vi till Camino och blue lagoon. Vattnet var verkligen blått. Vi tog en liten båttur med en mindre båt in till grottorna.

/Jenny & Carolina

Likes

Comments

Hej på er vi (Jenny och Carolina) är två Närvårdarstuderande som är på vårt tredje och sista år på YA och har fått chansen att genom Eramus+ utföra vår praktik på Malta.

Nu har vi varit 6 dagar på Malta och vi har lärt oss mycket om landet redan. Det har varit mest soliga och varma dagar med en enstaka regnig morgon som undantag.

Flygresan hit på lördagen den 25 mars tog väldigt länge med många mellanlandningoch väntande. Vi lärde oss att Burger King i Schweiz är väldigt dyrt då en måltid kostade 14€😂 vi kom fram till Malta runt 21 och tog taxi till vår lägenhet i Marsaskala. Den har två sovrum, ett kök och toalett samt två balkonger. Vi bor på högsta våningen i ett 3 våningsplan hus.

På söndagen belastade vi oss bara med området och njöt av solen. Då måndagen kom var det dags att åka till praktikplatsen för en rundvandring och info om stället. Stället heter Zejtun home och ligger beläget i Zejtun. Hemmet har 3 våningar med över 200 boenden, det var ett fint ställe med stor trädgård och trevlig personal.

Från tisdag till torsdag har vi jobbat 7-14:30 varje dag. Strul med bussar har vi också fått uppleva, redan första dagen erbjöd sig en ur personalen som också bor i Marsaskala att skjutsa oss till jobbet på morgonen då vi enda ska till samma ställe.

På vår fritid har vi mest varit ute och utforskat Malta. Vi har bland annat varit till huvudstaden Valletta

Vi har promenerat mycket, vi bor uppe på en kulle som är brant som vi åtminstone måste bestiga 2 gånger per dag.

Trafiken här i Malta är helt galen det finns nästan inga övergångsställen och inte hjälper det att vi nästan alltid kollar åt fel håll då det är vänstertrafik här.

/Jenny och Carolina

Likes

Comments