Helgen spenderade jag hos mina föräldrar i Övik. Jag åkte upp för att passa på att fira min mammas födelsedag visserligen några dagar tidigt, men det kändes ändå bra att åka upp. Det var helt underbart att få se lite snö igen och att få umgås med nära och kära.


Jag gjorde så klart en tårta åt mamma.

Den bestod av chokladbottnar, en vaniljcheesecake med hallon och en passionsfruktsmousse. Jag garnerade tårtan mes grädde, choklad, passionfrukt och hallon.

Med facit i hand hade jag kunnat haft mer passionfrukt i moussen och kanske valt en annan fyllning än cheesecake. Den vart lite väl mäktig. Det va dock riktigt kul att klura ut vad jag skulle ha för fyllningar, vad som passade och liknande.

Jag tog inspiration från Sockerrus gällande smakkombinationer. Receptet på bottnarna hittade jag här och cheesecaken hittade jag här (jag uteslöt dock sötningen, tog bara en lime och smaksatte med vaniljpulver). Moussen va ett eget ihopkok efter att ha surfat runt på en hel del sidor. Jag valde att använda passerade passionsfrukter istället för juice som användes k en hel del recept.

Hoppas ni har haft en lika bra helg som jag har haft!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det här har varit en riktigt bra lördag. Både i matväg och generellt. Jag började med en ordentlig frukost bestående av overnightoats varvat med chiapudding, granatäpple och granola. Till det hade jag te och microknäcke med ägg. Efter min stadiga frukost tog jag mig ut på en lite längre löptur som faktiskt gick bättre än väntat. Det var riktigt skönt ute och jag kände mig otroligt nöjd.
Efter lunchen tog jag en promenad och när jag kom hem gjorde jag varm choklad på nötmjölk. Så gott!

Det är förövrigt lätt att göra egen nötmjölk. Det är bara att blötlägga nötterna över natten, hälla bort vattnet, skölja nötterna för att sedan mixa dem med nytt vatten 👌 Nu sist när jag gjorde nötmjölk gjorde jag det på cashewnötter. Jag mixade 125 gram cashewnötter med cirka 7 1/2 dl vatten.

Till middag blev det tacogratäng, oliver, lite grönsaker, glutenfritt bröd (från http://lesscarbs.se/lchf-frukost/mejerifria-pofiberbrod/) och alkoholfritt vin.

Eftersom jag har märkt att jag är lite känslig mot kokos brukar jag använda rapsolja och fil/yoghurt istället för kokosolja och kokosmjölk/grädde när jag gör pofiberbröden.

Hoppas ni har haft en lika bra dag och att den är fortsatt bra! Nu ska jag ta mitt vinglas och läsa lite.

Likes

Comments

Gårdagens middag bestod av ett stort urval av småplock/tapas tillsammans med Linn. Jag vet inte hur många gånger vi sa att komponenterna inte passade ihop när vi handlade inför middagen, haha.

På pappret kanske man inte tror att tortillachips och skagenröra ska fungera tillsammans men det fungerade faktiskt bättre än väntat. Utöver skagenröra och tortillachips hade vi dukat upp med olika sorters oliver, ostar, salami, skinka, guacamole och tacosås till de ugnsgratinerade tortillachipsen, finncrips och glutenfria havredegistive. Vi hade även två olika rödviner. En som var alkoholfri och en "vanlig" med alkohol.

Sjukt spretiga val, men otroligt gott.


Hoppas ni också hade en bra kväll!

Likes

Comments

Igår var jag och Linn och käkade på ett av Uppsalas bästa hamburgarställe. Bastard Burgers. De har otroligt goda hamburgare. Om ni är i Uppsala och vill käka hamburgare så är det stället att gå till.

Igår blev det var sin "Prao-Ture" som bland annat bestod av bacon och avokado med glutenfritt bröd 👌

Erkänn, det ser ganska gott ut va?

Likes

Comments

Om det är nåt jag gillar så är det frukost. Jag älskar frukost så pass mycket så att jag skulle kunna äta det iprincip 24/7. Idag blev det till och med frukost till middag. Den bestod av microknäcke med ägg, avokado, creme fraiche och chiliflakes. Till det hade jag två olika smaker av overnightoats toppad med hallon, lite nötter och granatäpple.

Likes

Comments

Efter en hektisk vecka kändes det lite extra skönt att komma hem, fixa lite gott käk och chilla lite med alkoholfritt vitt vin.


Idag bestod maten av lite plock innehållandes microknäcke, brieost, "vanlig" ost, oliver och ugnsrostade rödbetor med fetaost, vitlök och havssalt med lakrits. Till det hade jag turkisk yoghurt som jag blandade den rostade vitlöken med.

Rödbetorna och vitlöken ugnsrostade jag i ugnen på 175°C i cirka 30 minuter. Om man inte har en fullt lika varm ugn som jag kan man ha ugnen på 200°C istället.

Skala och klyfta rödbetorna innan de läggs i en form tillsammans med oskalade vitlöksklyftor. Häll på lite olivolja och krydda. Sen är det bara att ställa in formen i ugnen. Jag valde att smula ner lite fetaost efter cirka 15 minuter men det är så klart frivilligt. Ta sedan ut formen och tryck ut vitlöken från skalet.

Har ni testat att rosta vitlök med skalet på? Det blir verkligen jätte gott!


Ha en bra kväll!

Likes

Comments

Nu börjar det bli semmeltider och jag har bakat chokladsemlor, LCHF semlor och glutenfria semlor.

Igår avnjöt jag en glutenfri semla med laktosfri grädde och cashewsmör blandat med inkråmet från semlan och lite grädde istället för mandelmassa dels för att minska sockermängden och dels för att mitt sällskap är allergisk mot mandlar.

Ett tips är att göra ganska små semlor, då blir de inte lika mäktiga.

Receptet på de glutenfria semlorna lånade jag från ​http://idawarg.se/2016/01/19/glutenfria-semlor-recept/.

Receptet
Ingredienser
• 25g smör
• 3-3,5 dl havremjöl
• 0,25 paket jäst
• 1,25 dl mandelmjölk
• 1/2 dl kokossocker
• 1 tsk stött kardemumma
• en nypa havssalt

• Ägg till penslingen

Gör så här: Smält smöret och häll sedan ner mjölken. Låt det bli 37 grader och tillsätt jästen. Häl sedan ner socker salt och kardemumma. Blanda ner mjölet och spara lite till utbakningen. Låt degen jäsa i 30 min. Gör sedan 4-5 bullar och lägg på en plåt och täck med en handduk och låt jäsa i 20min till. Vispa ägget och pensla bullarna. Baka i ugnen på 250 grader i 8 min

Jag tog dock mycket mindre socker och använde mig faktiskt av råsocker istället. Jag skulle kunna tänka mig att man kanske skulle kunna byta ut det mot honung alternativt ta bort det helt och använda lite vaniljpulver istället. Rent vaniljpulver ger trots allt lite sötma.

Den kanske inte ser så god ut. Den ser rätt tråkig ut med. Som tur är var den mycket godare än vad den ser ut att vara.
Smaklig spis!

Likes

Comments

Jag tänkte dela med mig av ett av mina favoritrecept. Det här receptet är huuur gott som helst 👌

Jag har hittat och lånat receptet från http://scandinavianwellness.nu/2015/september/zucchini-pasta-with-halloumi-and-creamy-avocado-sauce.html som förövrigt har massa goda recept som jag verkligen kan rekommendera. Det finns ett recept på chiapudding med blåbär och vispad kokosgrädde som är riktigt god.

Här är i alla fall receptet:
Zucchini pasta med halloumi och krämig avokadosås

2 portioner


Ingredienser

400 gram zucchini

150 gram halloumi

10 gram parmesanost

Avokadosås

1 avokado

1 kruka basilika

0,5 dl pinjenötter

0,5 dl olivolja

1 vitlöksklyfta

Instruktioner

Ansa och skär zucchini i långa tunna spagetti" skivor " med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. (Finns riktiga skärmaskiner som jag använder mig av).Salta och peppra dem något och låt dom rinna av på lite papper.

Lägg ingredienserna till avokadosåsen i en blender och mixa till en slät sås.
Skär halloumi i små fyrkanter, häll över honungen och stek på svag värme tills osten är alldeles mjuk och brunfärgad.

Fräs snabbt zucchini-spagettin ett par minuter i en klick smör.

Blanda avocadosåsen med zucchini-spagettin och rör försiktigt ner den ljumna halloumin.

Riv lite parmesanost över och servera genast! Så gott!

Jag serverade min pasta med körsbärstomater och strösslade lite pinjenötter uppepå. Det är även gott att steka på lite bacon och ha till.


Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Hej,

Jag sa att jag skulle återkomma med recept på min frukost och här kommer det. Jag minskade original recepten på chiapuddingen och overnightoats eftersom jag ändå skulle blanda. Om ni ska göra en av dem så kan ni dubbla receptet.

Overnightoats:
0,25 dl havregryn (jag brukar använda fiberberikade)
0,75 dl fil/yoghurt
Valfri smaksättning så som vaniljpulver, lakritspulver, kakao med mera.

Blanda ihop och låt stå över natten alternativt några timmar.

Chiapudding:
1 msk chiapudding
0,5 dl vätska så som mjölk, kokosmjölk, nötmjölk eller vatten.
Valfri smaksättning så som kakao, vaniljpulver med mera.

Blanda ihop och låt stå över natten alternativt några timmar.

Varva chiapuddingen och overnightoats med hallon. Toppa med valfritt tillbehör. Jag toppade med bär, rostade frön och nötsmör. Nötsmör gör man enkelt genom att mixa nötter eller frön tills det blir ett smör. Det tar ganska lång tid och man behöver peta ner massan från kanterna. När massan börjar bli smör häller man i lite rapsolja och havssalt efter smak.

Microknäcke 2 bröd.
2 msk pumpafrön eller solroskärnor. Det går bra att blanda.
1 msk pofiber
1 msk sesam- eller linfrön alternativt ta hälften/hälften.
Runt 1-1 1/2 tsk fiberhusk
3 msk vatten.

Blanda noga, tryck ut två bröd på ett bakplåtspapper och toppa med flingsalt. Micra i cirka 1 1/2-2 minuter, ta ut och vänd på bröden och micra i ytterligare 1 1/2 minuter eller tills brödet har torkat/blivit hårt.


Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Hej!

Välkommen till min blogg och mitt första inlägg. Jag tänkte att jag ska börja med en kort beskrivning av min tanke med bloggen. Eftersom jag älskar att laga mat, baka och träna tänkte jag att en blogg kan vara ett bra sätt för mig att utveckla mitt matlagande och ge mig mer inspiration till att testa nya recept och i sinom tid skapa egna recept. Om jag testar recept från andra sidor eller bloggar kommer jag givetvis att länka till dessa sidor. Kom gärna med idéer om vad ni vill att jag ska testa för rätter/recept. De recept jag kommer testa kommer i huvudsak vara gluten- och sockerfria.


Min tanke är också att jag ska recensera olika restauranger och eventuellt fik som jag har varit på.


Frukost

Så här såg dagens frukost ut. Den bestod av chiapudding och overnightoats som hoppades med hallon, rostade pumpa-och solroskärnor och ett hemmagjort frö-och nötsmör gjord på pumpa-och solroskärnor och cashewnötter. Till det hade jag te och ett hemmagjort knäckebröd med ägg. Recept kommer vid ett senare tillfälle.


Nu är det dags att börja bege sig mot jobbet. Ha en bra dag!

Kram

Likes

Comments