Vecka 23

Jag har nu nått veckan jag har sett fram emot med skräckblandad förtjusning. Det var i v. 23 allt stök med min stora lilla palt började. Då fick jag förklarat för mig av en läkare på KS gynakut att "blödningen beror på att moderkakan hotar att lossa, OM den gör det så förlorar du barnet... Men du, varför blir du ledsen??" Efter det blev jag sjukskriven och från v. 30 hänvisad till sängläge: Jag önskar revansch, tack!

Då ansågs inte barnet livsdugligt förrän i v. 24. Nu tror jag det är redan i vecka 23... Det är galet! Hur som helst, nu är jag här och Lilla Bus verkar må alla tiders, då det har varit stor uppvisning även idag på morgonen. H*n var väldigt lugn när jag kom hem igår, förmodligen i chock efter julkonserten i Globen (som förövrigt var väldigt underhållande, även om jag personligen tycker att Mark Levengood är sjukt påfrestande) Men nu som sagt har det varit full action senaste två timmarna!
Du:


Livmodern når nu några tvärfingrar över naveln.
Under graviditetens tre första månader ryms hela livmodern i lilla bäckenet och når blygdbenet i slutet av tredje månaden. Den når 4-5 cm över blygdbenet i slutet av fjärde månaden (16 veckor). Om du är smal kan du själv känna livmodern ungefär i graviditetsvecka 16. Mitt i graviditeten, vid 20 graviditetsveckor, når livmodern ungefär till naveln. Vid 36 graviditetsveckor står den som högst och når revbensbågen. Sista månaden sjunker den nedåt till 3-5 cm nedanför revbensbågen på grund av att huvudet tränger ner i bäckenet och på att fostret ligger mer böjt i ryggen.

Ju större magen blir desto mer påverkar den matsmältningen. Får du halsbränna kan den lindras genom att du äter många små mål. Försök också gå en liten promenad efter måltiden, det hjälper matsmältningen.

Sedan vecka 13-14 har du förmodligen kunnat pressa ut lite mjölk ur bröstvårtorna, råmjölk (kolostrum). Nu kan det av och till läcka en droppe av sig själv i behån.

Håret kan upplevas som tjockare, eftersom du inte tappar hår längre.

Bebis:

I vecka 23 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 600 g.

Det finns många delar av nervsystemet som utvecklas i samspel med omgivningen. Ditt barn kan särskilja olika ljud, både inifrån som utifrån din kropp. Man har mätt ljudnivån i livmodern hos gravida kvinnor. Det har visat sig att fostrets omgivning, framför allt mammans pulsåder (aorta), producerar en ljudnivå på cirka 65 decibel. Detta är en hög nivå, men det verkar inte bekomma barnet. Vi vuxna skulle närmast betrakta en sådan ljudnivå som starkt buller.

Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulinet behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler.

Pappa:

Även blivande pappor bör prata så mycket som möjligt med sitt ofödda barn. Det finns forskning som visar att ofödda barn lättare uppfattar djupare röster än ljusa.Du stimulerar utvecklingen av barnets nervsystem genom att prata och kommunicera med små buffar och klappar på magen.

Gillar

Kommentarer