Två små pepparkakebagare

Alltså, vilken superbra deg!!
Så lättarbetad och ger jättegoda kakor. Tjejerna knådar, kavlar och flyttar uttagna kakor till plåten utan någon assistans.

Degen ska vila över natten, men gärna längre.
Cirka 250 pepparkakor

Deg

3 dl strösocker
2 dl (280 g) ljus sirap
1 dl starkt kaffe
4 tsk malen kanel
1½ msk malen ingefära
1½ tsk malen nejlika
300 g smör
Finrivet skal av 1 citron
15 dl (900 g) vetemjöl
1 msk bikarbonat

Blanda socker, sirap, kaffe och kryddorna i en kastrull och koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör tills smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten är avsvalnad, mjuk och fluffig.

Tillsätt det rivna citronskalet.

Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent. Vira in i plastfolie och förvara i kylen till nästa dag.

Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade former. Lägg med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter. Låt svalna.

Kristyr

1 äggvita
Cirka 200 g (3 dl) florsocker
2 krm ättiksprit
Röd och grön hushållsfärg
Eventuellt strössel till dekor

Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.

Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt eventuellt mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.

Färga eventuellt delar av kristyren med några droppar hushållsfärg, och spritsa sedan kristyren på kakorna. Dekorera eventuellt med strössel.

Vi hörs ❤️

Gillar

Kommentarer