Söndagsfika och Theresedagen

I sann storfamiljsanda har nu mamma förstått att utefika innebär att man aldrig vet hur många som dyker upp. Idag t.ex. blev det ett gäng ungar, bonusungar, Pokémonjägare, namnsdagsbarn och annat löst folk och det är helt i sin ordning. Mamma hade bullat upp med sockerkaka, jordgubbar, melon och grädde. Jag bakade toscarutor imorse, det är en kaka jag ofta glömmer, men det är riktigt gott.

Kaka:
200 g smör
100 g mjölk
220 g ägg
270 g strösocker
240 g vetemjöl
10 g bakpulver
20 g vaniljsocker
1 krm salt
Glasyr
300 g smör
270 g strösocker
60 g vetemjöl
1 krm salt
90 g mjölk
300 g hasselnötter
300 g sötmandel

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Häll ner mjölken i kastrullen. Ställ åt sidan.
Förbered en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggvispet.
Häll smör- och mjölkblandningen i smeten och rör om tills smeten är jämnt blandad.
Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager. Grädda kakan i 12 minuter i nedre delen av ugnen. Gör glasyren medan kakan gräddas.

Smält smöret i en kastrull.
Blanda socker, mjöl och salt. Vispa ner i det smälta smöret.
Tillsätt mjölken och rör tills det är helt klumpfritt. Blanda i hasselnötter och mandel. Värm under konstant omrörning tills blandningen tjocknat något.
Fördela glasyren i ett jämnt lager över kakan.
Flytta formen till övre delen av ugnen. Grädda ytterligare ca 15-20 minuter tills kakan är gyllenbrun
.

Vi hörs ❤️

Gillar

Kommentarer

Mormor
,
Det är trevligt med er storfamilj