Matveckans första: Kalops

    Kalops låter enligt mig spontant inte gott. Jag relaterar till skolans dito med dåligt kött och slemmig sås. Vilma sa: skolans kalops smakar typ död ödla.

    Min kalops var god. Riktigt god.

    Receptet påminner ganska mycket om det här, men det var ett annat från Matmagasinet. Hur som helst, rejält söndagskäk, alla åt och ingen gnällde.

    Så här gjorde jag:

    600 g benfri högrev
    2 msk smör + 1 msk olja
    2 morötter, i stora bitar
    1 gul lökar, klyftad
    3 klyftor vitlök
    10 kryddpepparkorn
    2 tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    2 lagerblad
    6 dl vatten
    2 msk oxfond
    1 tärning köttbuljong
    0,5 purjolök
    2 msk rödvinsvinäger
    1 msk vetemjöl
    salt och svartpeppar
    Till servering
    persilja
    kokt potatis
    inlagda rödbetor

    Skär köttet i ca 2 x 2 cm bitar. Bryn dem i en stekpanna i smör och olja och lägg över i en gryta. Bryn även morötter och lök och lägg dem och kryddorna i grytan. Tillsätt buljong och fond.
    Koka ur stekpannan med hälften av vattnet, häll skyn i grytan tillsammans med resten av vattnet. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, minst 1,5 timme.
    Rör ut mjölet med lite vatten till en slät redning och rör ner i grytan. Låt kalopsen sjuda 3–5 min och smaka av med vinäger, salt och peppar.
    Toppa med hackad persilja och servera med kokt potatis och inlagda rödbetor (Agnes och Robin hade svartvinbärsgelé till, lite läbbigt kan jag tycka!).

    Vi hörs ❤️

    Gillar

    Kommentarer