Himla god lax i ädelostsås

Mathem har verkligen levererat den här veckan, synd bara att jag aldrig kommer ihåg att fota.

Barnen och jag håller på och lär oss uppskatta ädelost. Vi är inte riktigt i hamn, så jag silade bort ”möglet” från såsen. Det är inte rätt, jag vet - men det fungerar! Palsternacka är inte familjens favorit, så jag tog mer potatis och mindre palsternacka. Vilma skapade en helt annan sås då den enbart smakade stark ost, men det är ett mycket bra recept.

Lax med rostad palsternacka och ädelostsås

500 g laxfilé
1 msk olivolja
Salt och peppar

300 g palsternacka
500 g potatis
2 msk olivolja/smör
salt och peppar

140 g ädelost
0.5 dl Vatten
2 dl creme fraiche
0,5 dl grädde
1 tsk honung
1 msk franska örter
Vitlökspeppar

65 g Salladsmix
125 g Granatäpplekärnor
0.5 st Citron
Havssalt

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och skär palsternackorna i stavar och skala och klyfta potatisen. Blanda i en ugnsfast form och tillsätt olja samt salt efter smak. Rosta i ugnen i ca 30 min.

Smula ner ädelosten i en liten kastrull och tillsätt creme fraiche, vatten och grädde. Värm på låg värme så att osten smälter. Sila eventuellt bort ”mögelbitarna” och smaka av med peppar, honung och örter. Vispa ihop till en slät sås.

Salta och peppra laxfiléerna och stek dem i en varm panna ca 2 min på varje sida i lite olja.

Skölj salladen och lägg upp i en skål. Tillsätt granatäpple, pressa citronsaft och strö över salt.

Servera den stekta laxen med de rostade rotfrukterna, ädelostsås och granatäppelsallad.

Vi hörs ❤️

  • Mat, Vardagsmat
  • 33 visningar
  • Nära Unnamed Road, Bromma

Gillar

Kommentarer