Graviditetsvecka 27

Fröken c:
Nu är det inte ovanligt att gravida kvinnor börjar känna av halsbränna eller tryck mot lungorna. Du har vant dig vid att vara gravid, magen är en del av dig. Livmodern når halvvägs till revbenen, från naveln.

Liten eller stor mage, kvinnor är olika, huvudsaken är att du följer din kurva. Ibland kan det kännas jobbigt, kanske som att vara "premenstruell" eller så känns det bra, som att bli mer levande eller mer sig själv. För dig som mår bra i dina känslosvängningar är det inget problem, lite komiskt ibland kanske att du reagerar så kraftigt.

Blodcirkulationen ökar kraftigt i kroppens alla organ, också i huden, mest påtaglig är ökningen i underarmar, händer och fötter. Genomblödningen i händerna ökar med cirka 5 gånger jämfört med kvinnor som inte är gravida. En gravid kvinna känner sig ofta allmänt varm, men speciellt känns händer och fötter varma och fuktiga.

Lilla bus:

I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 gr. Huvudets omkrets är 26 cm.

Hårstråna på huvudet är fortfarande små, tunna och bleka utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. De är ofta bara någon millimeter långa.

Barnet kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att barnet försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när fostret utsätts för ljusstimuli.

E:

Så här dags i graviditeten brukar de blivande mammorna må som allra bäst. Att vänta barn för första gången innebär att ni går in i en helt ny roll, föräldrarollen. Ibland kommer relationen att sättas på prov, men tänk då på att detta är bara början. Snart har ni ett litet barn att ta hand om. Det bästa ni kan göra är att prata med varandra om era känslor, lyssna på varandra och försöka förstå hur den andra fungerar, tänker och känner. Tappa heller inte bort ömheten, utan fortsätt ge varandra kärlek.

Ta tillvara på den här tiden överaska den blivande mamman med bio- och teaterbesök, t
räffa vänner och unna er en middag på restaurang!

Kanske börjar du fundera på vad ni behöver till babyn, Skötbord, barnvagn, bilbarnstol, säng, kläder och massor av blöjor...

I verkligheten: Jag sover så otroligt lätt, vaknar för ingenting. Nu räcker det med att E planerar att snarka för att jag ska vakna. Lilla bus tycker om att vara vaken på nätterna och dansa disco, det tycker jag är sådär... Hamstern springer i snitt tolv mil per natt i sitt hjul, det tycker jag också är sådär... Ryggen håller på att gå av, precis över (de forna) höfterna - stort tack till min fantastiske sambo som knådar och knådar för att få det liiite bättre. I E:s pappabok har vi lärt oss att för att undvika kramp ska jag inte slarva med b-vitamin och för att ducka för förstoppning äta varierat, dricka mycket vatten och kanske peta i mig någon extra fiber då och då...

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229