Nya inlägg

En sådan här dag...

Bullarna stod och svalnade när jag duschade. Vilma kom in i badrummet med avslöjande choklad runt munnen och sa ”Mamma, hur kan allt du bakar bli tiptopbra?” Jag svarade att jag ju övat ganska mycket och faktiskt har misslyckats ganska många gånger... Det är ju trevligt att hon inte minn de gångerna. I receptet ska det vara glasyr på, men jag tror att det blir för sött.

Chokladbullar

24 st bullar à 50 gram

12,5 gram jäst, 1 ägg, 3 dl mjölk, 1/2 tsk salt, 75 gram socker, 1 tsk finstött kardemumma, 540 gram vetemjöl, 100 gram rumsvarmt smör

75 gram rumsvarmt smör, 60 gram socker, 5 gram vaniljpulver (alt. 15 gram vaniljsocker) och ca 75 gram mörka chokladknappar.

Garnera med pärlsocker och pensla med sirapsvatten (1/2 dl ljus sirap 1/2 dl vatten)

Smula jästen i en bunke, tillsätt socker och salt. Rör ihop. Häll över fingervarm mjölk, ägg och kardemumma. Rör ihop till en smet och häll därefter på hälften av mjölet. Klicka i smöret och rör ihop, häll därefter på mjöl till dess att degen är smidig. Räkna med att knåda ungefär tio minuter. Låt jäsa under bakduk 45 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen på lätt mjölat bord. Kavla ut till en rektangel, ca 45x35 cm och bred ut fyllningen i ett jämnt lager över hela. Vik degen dubbel på längden. Tryck till den något och jämna till den så att kanterna blir raka. Den kan må bra av att bli kavlad lite lätt. Skär ca 1,5 cm tjocka remsor med t.ex. en pizzaskärare. Tvinna varje remsa och lägg änden under till en knut. Sätt ugnen på 225 grader, låt bilarna jäsa utan duk ca 20 minuter. Strö pärlsocker över, grädda tio minuter (eller tills de har fin färg), ta ut och pensla med sirapsvatten. Låt svalna på galler.

Vi hörs ❤️


Gillar