Crème Brûlée-kaka, finally

Nu har vi väntat länge med att få till den här kakan. Första försöket åkte i soporna. Jag delade upp smeten i två och gjorde den andra till kaffenougat-mumsar och dem använde jag till spökbakelserna i lördags.

Ca 25 bitar

200 gram smör, 3 ägg, 300 gram socker, 250 gram vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker, 1 dl standardmjölk, 0,5 tsk salt

2 gelatinblad, 1 vaniljstång, 4 dl standardmjölk, 5 dl vispgrädde, 2 ägg, 1 äggula, 4 msk strösocker, 4 msk vetemjöl

Rörsocker

Ugn = 200 grader varmluft. Vispa ägg och socker. Smält smör. Rör ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt smält smör och mjölk. Häll smeten i en smord form, klädd med bakplåtspapper och grädda kakan ca 25 minuter. Låt den svalna helt.

Gör under tiden brûléen. Lägg gelatinblad i blöt i kallt vatten, ungefär i tio minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, ägg, äggula, socker, mjöl och vanilj (även stången) i en kastrull och koka upp på svag värme. Rör om hela tiden till dess det blir en tjock vaniljkräm, det tar ca fem minuter. Passera krämen genom finmaskig sil för att bli av med ev. klumpar och låt krämen svalna lite i kylskåp. Bred krämen över kakan och låt kakan sätta sig i kylskåp minst en timme. Vid servering skär du kakan i bitar, strö på lite rörsocker och bränn av med en brännare.

Edvin tyckte kakan var jättegod. Vilma gav otippat nog kakan 9,5 poäng av 10, Agnes delade upp den i brûlée för sig och kaka för sig och kompletterade med äppelmos. Mamma och Robin tyckte den var sådär (jag undrar just om de brände av den??) och jag och T tyckte att den var helt okej. En bra kaka ändå!

Vi hörs ❤️


Gillar

Kommentarer