Bullbakardag

Lättbakade kardemummagömmor på schemat. Lite fula, men ganska goda och håller löftet om att vara lättbakade. Tror dock på en annan lösning med smörfyllningen då det allra mesta hamnade på plåten och resultatet inte alls blev sådär bull-likt utan ser mer som små och puttrande vulkanutbrott. Något blev helt klart inte rätt 🤷🏼‍♀️ Jag tror på att frysa smörbitar och trycka ner istället. Då slipper en dessutom att kleta med sprits, vilket lätt gör att det blir ojämn mängd fyllning i bullarna. Så får det bli nästa gång! Recept från Allas, men ganska omgjort…

28 stycken á 65 gram

Börja med fyllningen:
200 gram rumsvarmt smör
45 gram strösocker
35 gram rörsocker
10 gram malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ingredienserna och fördela i 28 klickar på ett bakplåtspapper. Lägg in i frysen!

50 gram jäst
5 dl standardmjölk
150 gram rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
90 gram strösocker
1 ägg
30 g malen kardemumma
Ca 900 gram vetemjöl (börja med 840 och tillsätt resten om det behövs)
1 tsk vaniljsocker

Ett uppvispat ägg och pärlsocker till pensling och garnering.

Mät upp alla ingredienser i en bunke förutom sista decilitern vetemjöl, knåda till en smidig deg ca 10 minuter och tillsätt sista mjölet om det behövs - hellre för lite för lite än lite för mycket! Täck över bunken med en bakhandduk och låt jäsa 15 minuter. Vänd upp degen och rundriv två gånger så att det blir en slät, stor bulle. Låt jäsa under bakduk ytterligare ca 30 minuter.

Dela degen i 28 lika stora delar, forma dem till bollar och tryck ner en smörbit i varje bulle. Lägg bullbollarna i aluminiumformar och låt jäsa övertäckta, på bakplåtspappersklädda plåtar till dubbel storlek 30-90 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter.


Vi hörs ❤️

Gillar