Kevään myötä ilmassa on reippaasti tiedusteluja ja kyselyjä kesämökkien käymälöistä. Tiedusteluissa, kuten edellisinäkin vuosina, korostuvat kommentit siitä, miten hankalaa on kompostikäymälöiden vertailu ja valmiiksi pureskellun tiedon saaminen. Perusteltu valinta olisi mukavampi tehdä, jos vain olisi tietoa.

Monen, tai jopa useimpien, käymälöiden nimessä vilahtaa sana ”kompostoiva”. Tosiasiassa ne kuitenkin korkeintaan aloittavat kompostiprosessin. Niistä tyhjennetään puolivalmista ainesta, joka vaatii tyhjennyksen jälkeen vielä vähintään vuoden jälkikompostoinnin. Lisäksi nesteitä pitää melkein kaikissa edelleen käsitellä tai säilöä jollain tavalla.

Markkinoilla on muutamia malleja, jotka ovat tässä suhteessa poikkeuksia. Ne ovat ainoita malleja, joka todella oikeasti käsittelevät käymälä- ja elintarvikejätteet valmiiksi mullaksi sekä esipuhdistavat nesteen. Niin, kuulostaako kummalliselta, eikös ne kaikki ”kompostikäymälät” sitten sitä tee?

Käymälän tyhjennysväli, tyhjennystapa ja kapasiteetti

Parhaiden mökille tarkoitettujen kompostikäymälöiden kapasiteetti riittää noin neljän hengen 2-3 kuukauden käyttöön vuodessa. Lisäaineita tai sähköä ei tarvita.

Näissä kompostikäymälöissä on pyörivä nelilokeroisen säiliön sekä lämpöistuinrengas kansineen. Yhteen lokeroon mahtuu nelihenkisen talouden yhden kesän käymälä- ja keittiöjätteet (n. 90 käyttövuorokautta), joten jätteet ehtivät kompostoitua keskimäärin yli kolme vuotta ennen lokeron tyhjentämistä. Tyhjennät siis käytännössä puhdasta multaa.

Lokeron täytyttyä levitetään pinnalle kevyt multakerros ja pyöräytetään uusi lokero käyttöön. Tämä tapahtuu noin vuoden välein. Neljä lokeroa mahdollistaa riittävän pitkän, luonnollisen kompostoitumisen joten tyhjennettävä kompostimulta voidaan levittää suoraan kasveille. Täydestä lokerosta tulee multaa noin 50 litraa.

Kompostikäymälän rakenne on yksinkertainen ja toimintavarma. Laitteessa ei ole osia, jotka rikkoutuessaan tai tukkeutuessaan estäisivät käymälän käytön. Materiaalina on käytetty pitkäikäistä, kuumasinkityllä teräksellä vahvistettua kierrätettävää polyeteenimuovia sekä ruostumatonta terästä.

Nesteenkäsittely

Suurin osa nesteistä haihtuu ja ylivuotoputkesta ulos tuleva biologisesti esipuhdistunutneste voidaan johtaa pensaikkoon.Erillistä nesteen jälkikäsittelyä ei tarvita! Tämän mahdollistaa kompostikäymälän nerokas, nesteenkäsittelyjärjestelmä. Suodattavan välipohjan läpi neste valuu puhdistustasoon ja haihdutusaltaaseen. Tuuletusputken kautta tapahtuva luonnollinen ilmankierto pitää käymälän hajuttomana – sähköä ei tarvita.

Laitteeseen sisältyy kannessa oleva käsienpesuallas. Mihin muuhun kompostikäymälään voit johtaa käsienpesuvedet? Tämän mökin kompostoivan ulkokäymälän voit sijoittaa vapaasti tontille, sillä käymälä tai siitä mahdollisesti tuleva ylivuotoneste eivät aiheuta hajuhaittaa. Toisaalta sähköttömän laitteen toiminta perustuu pelkästään luonnonvoimiin, joten aurinko ja tuuli ovat sen toiminnalle eduksi.

Vanhin jo kypsynyt komposti on helppo poistaa tavallisella lapiolla ergonomisesti oikein: selkä suorana.

Kompostikäymälöiden hinta

Paras ei ole halvin tässäkään tapauksessa. Jos haluat parhaan kompostikäymälän mökillesi, se maksaa noin puolitoista tonnia ja rahdit päälle. Jos ei ehkä halpaa, niin helppoa se ainakin on!Halvimmat mallit markkinoilla maksavat muutamasata Euroa, mutta niissä tuo nimi ”kompostoiva” toteutuu vain myyntipuheissa ja -esitteissä

Lisätietoja: - kuivakäymälä

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Eikö olisikin hienoa, jos voisi käyttää hyvää ja ekologista kuivakäymälä mökille kotona? Kun puhutaan ekologisesta käymälästä, niin ensimmäisenä tulee mieleen kompostoiva kuivakäymälä, eikö? Näissä käytetään luonnonmukaista prosessia, joka muuttaa käymäläjätteen luonnonmukaiseksi lannoittavaksi maaksi. Kaikki kompostoinnista, ilmanvaihdosta ja nesteenpuhdistuksesta tapahtuu luonnonmukaisesti ja lopputuotteena saadaan lannoittavaa multaa kasveille.

Kompostointi tapahtuu luontoystävällisellä tavalla ja olosuhteissa, jotka on tehty mahdollisimman optimaalisiksi bakteeri- ja mikro-organismeille. Tärkeintä on poistaa haitalliset bakteerit ja turvata puhdas ympäristö ihmisille.

Jos komposti on liian märkä, puhutaan anaerobisesta hajoamisesta, eli mätänemisestä missä muodostuu paljon pahaa hajua. Kompostikäymälässä neste ja kiinteä jäte erotellaan, joka mahdollistaa aerobisen hajoamisen. Nestemäinen jäte puhdistetaan luonnonmukaisesti ja kiinteä jäte muuttuu kompostoituessaan lannoittavaksi mullaksi.

Kompostoivassa kuivakäymälässä on kompostisäiliö, jonne vessapaperi ja kiinteä jäte kerääntyvät. Kaikkein edistyksellisimmissä malleissa kompostisäiliö on jaettu neljään sektoriin, jolloin tarvittava jälkikompostointi tapahtuu itse käymäläsysteemissä. Tällöin käyttäjän tarvitsee tyhjentää käymälästä vain 100% kompostoitunutta lannoittavaa multaa, jonka voi antaa suoraan kasveille.

Hyvät kompostikäymälät myös puhdistavat suotonesteen biologisesti niin, että kaikki mitä käymälästä tulee ulos, on vaaratonta ja turvallista luonnolle. Jos tarvitaan erillistä jälkikompostointia tai nesteiden käsittelyä, niin piilee vaara, että käsittelyä ei tehdä asianmukaisesti ja saastutetaan luontoa.

Suurimpia syitä kompostoivien kuivakäymälöiden suosiolle ovat niiden helppo asennettavuus, koska ne eivät ole riippuvaisia viemäri- tai vesiverkostosta, sekä niiden helppohoitoisuus. Ne ovat hajuttomia ja siistejä. Kun olet kerran tottunut hyvään kompostoivaan kuivakäymälään, niin et enää halua vaihtaa takaisin vesivessaan. Pohjavedet ja luonto säästyvät ja ravinteet päätyvät takaisin kasveille.

Lisainfot: - kuivakäymälä sisälle

Likes

Comments

Kompostoivassa kuivakäymälässä on monia etuja. Ensinnäkin, se on hajuton, helppo ja luotettava. Se on helppo asentaa ja ylläpitää. Parhaat toimivat ilman käytön jälkeisiä lisäaineita. Ulkokäymälät eivät vaadi sähköä toimiakseen. Sisäkäymälät tarvitseva sähköä vain vähän ja sitä voidaan tuottaa aurinkovoimalla. Säiliön sisällä oleva jäte kompostoidaan hedelmälliseksi mullaksi, ja suodatettu neste puhdistetaan biologisesti ja säilytetään ongelmitta. Nämä käymälät sopivat ympärivuotiseen käyttöön.

Joten, jos sinulla on tavallinen vesikäymälä, voit korvata sen päivitetyllä käymäläjärjestelmällä helposti. Voit löytää ja tilata juuri sinulle sopivan käymälän. Kannattaa valita palveluntarjoaja, jolla on vähintään 25 vuoden kokemus kuivakäymälöiden suunnittelusta ja valmistamisesta.

Kompostoiva kuivakäymälä kotiin voi ratkaista monta ylläpitoon liittyvää ongelmaa. On tärkeää tehdä valinta näiden käymälöiden kohdalla, sillä jäte voidaan käyttää samalla myös lannoittamiseen (sillä se on hajutonta ja toimii lannoitteena erinomaisesti). Mikä parasta, nämä käymälät ovat myös edullisia. Ylläpidosta ei tarvitse huolehtia, sillä nämä käymälät tarvitsevat vain harvoin korjauksia ja tarvittavat huoltotoimenpiteet voi tehdä helposti itse.

Tutustuaksesi käymälöiden toimintaan, voit katsoa videot ja tutustua vaadittaviin ehtoihin ja olosuhteisiin nyt. Asennukseen ei vaadita erikoistaitoja. Voit tilata kompostoivan käymälän kotiin verkkokaupasta.

Voit lukea toimintaperiaatteista ja vierailla kuvagalleriassa saadaksesi lisätietoa näistä käymälöistä. Toimituskulut on helppo laskea, kun ostat verkosta. Se auttaa tekemään luotettavan kaupan. Jos etsit käymälää loma-asuntoon ulos, ulkotilaan, sisätilaan tai muualle, voit ottaa yhteyttä nyt ja ostaa tuotteet parhaaseen hintaan. Tartu tilaisuuteen ja hanki nämä luotettavat kuivakäymäläjärjestelmät nyt!


lisätietoja: - kompostoiva kuivakäymälä

Likes

Comments