Kela ja Tays kusee muroihin

Hitto.
Ilmoitin Kelalle rehellisesti vaihtaneeni oppilaitosta ja koulutusta.

Kuntoutuspäätös on hyväksytty Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyyn LuK, FM vuoteen 2023 asti. Kuntoutusraha keskeytettiin pitkällä viestillä, jossa muun muassa ahdistavaan sävyyn kerrottiin siitä, millä perusteella oletkaan vaihtanut koulua. Ymmärrän, että uusi kuntoutuspäätös on saatava, mutta kuntoutusrahan keskeyttäminen ilman ennakkovaroitusta on kyllä perseestä, koska siinä meni 70% kuukausittaisista tuloista. Kuntoutusrahalla maksoin vuokran ja asumistuella elin.

Asiaa vaikeuttaa merkittävästi se, että psykiatrisen sairaanhoidon palveluni siirrettiin Tampereen kaupungilta sairaanhoitopiirille TAYSin alaisuuteen. Kaupungin leivissä ollut psykiatrini ei siirtynyt TAYSiin töihin, joten tällä hetkellä minulla ei ole omaa nimettyä psykiatria. Sairaanhoitaja, joka on tosi hyvä ja opettavainen tyyppi, siirtyi onneksi TAYSiin joten siihen ei tarvitse taas uutta henkilöä. Soitin tänään Hallituskadun poliklinikan päivystävään numeroon ja selitin tilanteeni, että tarvitsisin pian B-lausunnon uutta kuntoutushakua varten. Kylmällä rätillä minulle henkilö linjan päässä kertoi, että tilanteeni on kurja, mutta psykiatritilanne on todella surkea nyt eikä asia todennäköisesti etene juuri tarpeellisen nopeasti. Nimetty psykiatri minulle pitäisi tulla maalis-huhtikuussa, mutta näin pitkän muidenkin ex-psykiatrin hoidon tauon jälkeen hänen palvelunsa varmasti ruuhkautuu myös. Kuntoutusrahaa saa takautuvasti, mutta uusine suunnitelmineen ja B-lausuntoa odottaessa voi mennä useita kuukausia. Ja silti kuntoutuksen saaminen voi olla vaakalaudalle, koska en voi tietää, mitä uusi psykiatri tiedoistani hakee ja lausuntoon kirjoittaa. Olen huomattavasti paremmassa tilanteessa mielialahäiriöni kanssa kuin olin 2018 lipastoa aloittaessani. Eli sekin voi mennä eväykseen.
Hain opintotukea jotta jotain edes tulisi, mutta opintotuki ja asumistuki yhdessä riittäisivät juuri vuokraan ja veteen. Ruokaa ja päivittäistavaroitakin olisi kiva kuitenkin hankkia. Onneksi on pienet säästöt pahan päivän varalle ja pienet rahasto-osuudet voi myös myydä pois, jotta pärjää jonkin aikaa. Tänään kahden pankkini väleillä olen laittanut tarjouspyynnöt opintolainasta, jotta jäisi vielä pahanpäivänvaraa hieman säästöön. Opintolaina on kuitenkin verrattain edullista ja jos sitä jäisikin yli, voisin sitä säästää. Opintotukikin on tosin vasta käsittelyssä enkä tiedä kuinka kauan sillä päätöksellä kestää tulla. Just kun olin taloudellisesti vakaassa tilanteessa, vailla suuria huolia... Oon nyt pari päivää väsyneenä selvittänyt asiaa ja siihen onkin mennyt keskittymisenergia. Tekisi mieli vain nukkua tämän yli.
Olis kans kiva jos vois turvallisesti mennä rimpsalle purkamaan vitutusta juomalla viinaa, tanssimalla ja laulamalla, mutta se ei ole todellakaan turvallista enkä täten sitä tee.
Kirjallisuutta kouluun pitäisi lukea paljon ja viikonloppuna on myös lähipäivät aka Zoom-päivät, mutta tää tilanne väsyttää. Mielin määrin kahvia ja tupakkaa käyttöön ja uuteen pärinään.

Vittu.

Tykkää-merkinnät

Kommentit

Tuomas P.
,

Niin tuttua ja niin kurjaa touhua Kelalta, mutta kaikki varmasti kääntyy parhain päin vielä. Ilman ruokaa et jää, mä voin sen henkilökohtaisesti luvata. Ja kevään koittaessa parannetaan maailmaa aurinkoisella parvekkeella. Voin tarjota ne viinakset ja tehdä boolia. 😊

Opintolainakaan ei ole maailmanloppu - jopa mä olen siitä selvinnyt. Oman taloudellisen tilanteeni se pelasti silloin nuorena, joten ihan mielellään olen sitä pienissä erissä takaisin maksanut.

Kuitenkin uskon psykiatreilla olevan sen verran älliä päässä, ettei ne jätä lausuntoa kirjoittamatta. Fiksu lääkäri tajuaa olevansa potilaan puolella, eikä mieti asiaa Kelan ”eduksi”. Kelan omat lääkärit nyt sitten tietty tekee lausuntojen perusteella päätökset näkemättä asiakasta, mutta niistäkin on monesti valitettu ja hommat on voitettu.

Kovasti voimia opiskeluun ja lepoon tämän sotkun keskellä! 😊