Ibland när lusten slår till att få njuta av en ljummen fralla där smöret sakta smälter och försvinner, var finns då dessa frallor? Varför ska det vara så svårt att få njuta av denna fröjd bara för att man inte har tid eller ingen jäst hemma? Självklart ska det inte vara så hemskt, alla ska kunna njuta av nybakat oavsett dag eller tid.

Då det just nu är sportlov hos oss blir det lite extra tid till att experimentera i köket. Min plan var att få fram en frasigt och smakrik fralla av de saker som fanns hemma. Målet var också att det skulle ta mindre än 30 min från start till mål. Nedan följer resultatet.

Morotsfrallor (8 st)

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 1/2 dl havregryn
  • 1 msk chiafrön
  • 1 1/2 msk bakpulver
  • 1 dl riven morot
  • 2 msk sirap
  • 2 1/2 dl vatten


  1. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Fin riv moroten.
  4. Tillsätt sirap, vatten och den rivna moroten och rör om till en jämn deg. Degen ska vara ganska kladdig.
  5. Klicka ut degen på bakplåtspapper med en sked. Forma dem eventuellt med mjölade händer.
  6. Grädda i ugnen ca 15 min.

Luta dig nu tillbaka, slappna av, dra in aromerna och njut av vardagen.

Smaklig måltid!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Laxsnurror med färskostkräm och citronrisotto blev en fröjd för smaklökarna och något som jag alldeles säkert kommer utveckla än mer. Även om den här typen av mat kanske inte räknas som vardagsmat av alla, tycker jag att det är viktigt att unna sig lite vardagslyx då och då. Med lite förberedelser och planering får man man denna rätt på borden inom en timme, vilket jag tycker är helt ok vissa dagar.

Laxsnurror

  • Hel lax eller laxfilé
  • 100 g färskost
  • 1 dl riven ost
  • ett knippe gräslök
  • salt/peppar

Citronrisotto (4 port)

  • 1 dl rapsolja
  • 1 st gul lök
  • 4 dl grötris
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1 1/2 liter hönsbuljong
  • 2 dl riven herrgårdsost
  • 1 st citron
  • salt/peppar

Laxsnurror

  1. Filéa och ta av skinnet på laxen. Dela varje filésida i 3-4 cm breda längder.
  2. Blanda samman färskosten, den rivna osten och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
  3. Torka av laxlängderna och bred på oströran på en av sidorna och rulla ihop dem till snurror. Fäst ihop dem med tandpetare så att de inte glider isär.
  4. Lägg snurrorna i ugnssäker form och tillaga dem på 225 grader i varmluftsugn i ca 15-20 min.

Citronrisotto

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk.
  2. Tillsätt riset och blanda det med löken tills att det känns torrt.
  3. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
  4. Häll på ca 5 dl av hönsbuljongen, som måste vara varm. Från nu tar det ca 20 min tills riset är klart. Riv samtidigt i skalet från en hel citron, spara resten av citronen om ni vill öka citronsmaken i slutet.
  5. Rör om sakta tills att riset absorberat all buljong. Sänk därefter värmen lite och tillsätt ca 2 dl buljong i taget. Riset ska koka lugnt och behöver röras om ofta.
  6. När riset är färdigt ska det ha lite tuggmotstånd, man ska känna en kärna, och vara lite lös i konsistensen. Ta då av kastrullen från plattan och tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt och peppar och låt den vila ett par minuter under lock innan servering.

Luta dig nu tillbaka, slappna av, dra in aromerna och njut av vardagen.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

En enkel och snabb vardagsmiddag som sköter sig själv och blir fantastisk god och smakrik. Har provat att göra den med kycklingfilé, men tycker att det blir djupare smak när har med både skinn och ben. Skulle man få några rester kvar av såsen rekommenderar jag att den används som pastasås. Brukar blanda i tärnad skinka(eller dela kycklingen, om det finns någon kvar) innan jag lägger det i frysen. Blir en god och väldigt snabblagad middag som endast behöver lite pasta och grönsaker för att bli fullständig.

Kyckling i tomatsås

  • 1 kg kycklingdelar med ben
  • 1 gul lök
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 msk timjan
  • 1 msk oregano
  • 1 msk basilika
  • 1 dl riven ost
  • salt och peppar

Klyftpotatis

  • ca 1 kg mjölig potatis
  • 1 msk rapsolja
  • salt

Bönsallad

  • 1 burk blandade bönor
  • 2 färska tomater
  • 1/2 rödlök
  • rapsolja

Kyckling i tomatsås

  1. Massera in varje kycklingdel med lite olja och krydda med salt och peppar
  2. Låt kycklingen förstekas i 225 grader under tiden som man gör såsen.
  3. Finhacka löken och fräs den mjuk. Tillsätt de krossade tomaterna och låt det koka ihop tillsammans med buljongtärning och örter.
  4. Tillsätt ca 100g riven ost efter ca 5 min och rör ut den i såsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll sedan såsen över de förstekta kycklingdelarna i en ugnssäker form. Avsluta med att strö riven ost över alltihop.
  6. Tillaga ca 25 min i 225 grader varmluft.

Klyftpotatis

  1. Tvätta och klyfta potatisen men behåll skalet på.
  2. Blanda potatisen med olja och salt. Spridd ut dem på plåt och låt dem tillagas samtidigt som kycklingen.

Bönsallad

  1. Finhacka tomat och rödlök.
  2. Blanda bönerna tillsammans med tomaterna, rödlöken och lite olja. Smaka av med salt och peppar.

Luta dig nu tillbaka, slappna av, dra in aromerna och njut av vardagen.

Smaklig måltid!


Likes

Comments

Dagen till ära på Alla hjärtans-dag inspirerades maten av Disneys kärleksfilm nr 1, Lady och Lufsen. Köttbullar i tomatsås med tagliatelle, ackompanjerade av nyriven parmesan, krispig ruccola och väldoftande basilika. Denna maträtt blir också mitt bidrag till veckans #lidlsmästare, som utgår från veckans fem varor hos Lidl. Ett första försök att få möjlighet att visa upp maten för en större skara.

Tomatsåsen

  • 1 msk olja(till stekning),
  • 1 msk smör(till stekning)
  • 2 st gullök,
  • 2 st vitlöksklyftor,
  • 2 msk tomatpuré,
  • 2 burkar krossade tomater,
  • 1 msk oregano,
  • 1 msk basilika,
  • 1/2 msk timjan,
  • 2 st lagerblad,
  • 1 st köttbuljongtärning,
  • 3 dl rött vin,
  • 3 dl vatten,
  • salt och peppar.

Köttbullarna

  • 1 msk smör(till stekning)
  • 800 g blandfärs
  • 50 g riven Parmigiano Reggiano,
  • 1 dl skorpmjöl,
  • 1 dl mjölk,
  • 1 ägg,
  • salt och peppar.

Tillbehör

  • 750 g färsk tagliatelle,
  • ruccola,
  • nyriven Parmigiano Reggiano,
  • färsk basilika.

Tomatsåsen

  1. Finhacka all lök och fräs den mjuk en gryta med smör och olja.
  2. Tillsätt tomatpuré och rör ut den med löken.
  3. Häll på de krossade tomaterna, buljongtärningen, vinet och vattnet.
  4. Låt det koka upp och tillsätt se torkade kryddorna och lagerbladet.
  5. Sänk värmen och låt det koka ihop i ca 30 min.
  6. Tillsätt köttbullarna och låt dem koka med i ca 10-15 min.

Köttbullarna

  1. Lägg färsen i en skål.
  2. Blanda i skorpmjöl, mjölk, parmesanost, ägg och blanda ihop till en smet.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Rulla till lagom stora bollar och stek på dem tills att de får färg.
  5. Lägg över dem i tomatsåsen och låt dem koka med i 10-15 min.

Tillbehör

  1. Koka upp rikligt med saltat vatten. 2. Lägg i pastan och låt koka i ca 2 min.
  2. Häll av vattnet och tillsätt ca 2 dl av tomtsåsen, rör runt så att all pasta får njuta av tomatsåsen.
  3. Servera på varm tallrik med pasta i botten. Ringla över tomatsås och köttbullar. Placera kärleksfullt basilikan på toppen och avsluta med rikligt färskriven parmesanost.


Luta dig nu tillbaka, slappna av, dra in aromerna och njut av vardagen.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Contains affiliate links

När kylan kryper in i stugan och vi är nästan i mitten på "vabruari" då är det härligt att få värma sig med denna nyttobomb. Med både vitaminrika morötter och "bacilldödande" ingefära är detta en flytande energikick som gör gott på alla sätt. Rekommenderas tillsammans med ett härligt nybakat bröd eller knäcke med lite ost som gör det hela till en mättande och komplett måltid.

Håll utkik efter kommande recept på både bullar och knäckebröd.

Syrlig morotssoppa

  • ca 6 st morötter
  • 1 gul lök
  • ca 2 cm färsk ingefära (beror på hur mycket styrka man vill ha i)
  • 1 st apelsin
  • ca 1 liter vatten
  • en kycklingbuljongtärning
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • smör
  • salt/peppar
  1. Skala och hacka morötter, lök och ingefära
  2. Riv av det yttersta skalet på apelsinen (spara resten till slutet av tillagningen)
  3. Smält smöret i en kastrull och fräs morötter, lök, ingefära och apelsinskalet på svag värme i några minuter
  4. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen
  5. Låt koka tills morötterna blivit mjuka, ca 20 min
  6. Häll av vattnet, men spara till senare
  7. Pressa i apelsinen och häll i gräddfilen
  8. Mixa soppan slät och späd med avkoket från morötterna tills ni får den önskade konsistensen.
  9. Smaka av med salt och peppar

Toppa soppan med lite solrosfrö och avnjut tillsammans med ett gott bröd eller knäckebröd

Luta dig nu tillbaka, slappna av, dra in aromerna och njut av vardagen.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Lite lyx i vardagen är man alltid värd. Även om det ibland känns som att tiden inte räcker till kan man alltid lyxa till med en liten twist på det vanliga.

Varför inte prova fläskfilé inbäddad i ett frasigt täcke tillsammans med hasselbackspotatis, savoykål med creamcheese och smörslungade vaxbönor.

Hasselbackspotatis

  • Potatis
  • Smält smör
  • Skorpmjöl
  • Salt

Vitlöksfilé

  • Fläskfilé
  • Vitlöksklyftor
  • Smördeg(färdig rektangulär)
  • Smält smör
  • Salt och peppar

Savoykål

  • Savoykål
  • Gul lök
  • Smör
  • Creamchesse med örter/vitlök
  • Vaxbönor(frysta)

Hasselbackspotatis

  1. Tvätta och skrubba potatisen
  2. Lägg potatisen i en stor slev och skär ner till kanten. Potatisen ska sitta ihop i botten
  3. Pensla potatisen med smält smör, salta och sätt in i ugnen på 225 grader varmluft.
  4. Ta ut potatisen efter ca 25 min, pensla på lite mer smör och strö över ströbröd.
  5. Låt potatisen stå i ugnen tills de fått en fin färg.

Vitlöksfilé

  1. Putsa bort de värsta senorna på filén.
  2. Stick små hål i köttet och stick in kvartsbitar av vitlöksklyftorna.
  3. Stek på köttet så att det får färg.
  4. Ta av köttet från stekpannan och låt det mesta av fettat rinna av. Lägg filén mitt på smördegen och bädda in den ordentligt. Tryck till alla öppningar så att den inte delar på sig i ugnen.
  5. Placera den inbäddade filén i en ungfast form och pensla på smält smör.
  6. Sätt in i ugnen på 225 grader varmluft, ca 25 min.

Savoykål med creamchesse

  1. Finhacka kålen och löken
  2. Fräs upp i stekpanna med smör, salta och peppra.
  3. När kålen börjat mjukna häll i creamchesse och låt det hela koka ihop. Beroende på hur såsig man vill ha blandningen kan man eventuellt tillsätta lite mjölk, eller annan vätska. Smaka av.

Servera tillsammans med kokta vaxbönor som fått dansa runt i lite smält smör.

Luta dig nu tillbaka, slappna av, dra in aromerna och njut av vardagslyxen.

Smaklig måltid!

Likes

Comments