Vi kan inte tacka er nog för att vi fått denna flygande starten. Ett par armband till så kan vi skänka 2016:- för andra gången efter att ha sålt i 4 dygn totalt, riktigt galet!

Ni har inte missat att vi fått in massa färger att välja på nu också va? Kika nedanför! Man kan beställa med fullt önskemål om design som görs på beställning.


Åter igen, tack ! <3

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

​Vi vill åter igen tacka för allt stöd, delande och fina kommentarer. Ni har inte missat våran grupp på Facebook va? Sök på VACTERL-ARMBAND så finner ni den. Där kommer vi uppdatera med nyheter, information och allt annat om hur det går. Har ni någon idé om design eller synpunkter? Skriv gärna till oss isåfall! Vi funderar på att börja göra barnarmband också längre fram med då flera velat ha till sina barn tycker vi det kan vara lämpligt att göra.

Ni vet vad ni ska göra för att beställa eller ställa frågor. Ha en fortsatt fin helg 👍

Likes

Comments

VACTERL - armband

  • Pris: 69:-

  • Av dessa går 65:- till Ronald McDonalds fond! Resten är materialkostnader.

  • För varje 50 styck armband vi säljer, skänker vi ytterligare 300:- till fonden.

  • Armbanden finns i flera olika varianter, ni kan se bilder nedanför!

  • Fler färger och kombinationer är på gång inom kort!

  • Hur köper jag? - Du swishar till 0708732579 eller sätter över till konto 8169-5 , 944641381-8

  • Skicka adress på antingen Facebook eller i Smset till samma nummer. (Oscar Back eller Amanda Käll på facebook)

  • Alternativt skicka sms med frågor till 0738383659 eller 0708732579!

Om du vill ha en speciell variant så skriv också detta i sms/meddelande.

Vi kommer nu från 1a Oktober - 1a Januari sälja armband och samla in pengar till Ronald McDonalds - fond. Om detta slår ut väl kommer vi påbörja fortsatt försäljning till annat ändamål i mitten på Januari. Drömmen är att få in 15000:- till fonden, det hade varit väldigt väldigt stort för oss. Men vi kämpar en dag i taget och tackar alla som hjälper oss mot våra mål att hjälpa familjer med sjuka barn, det är dem värda.

Mvh Amanda & Oscar


Likes

Comments

Vi tror att barn läker snabbare när de kan vara med sin familj. Därför finns Ronald McDonald Hus. Här kan svårt sjuka barn och deras familjer bo tillsammans i en hemlik miljö, i närheten av Sveriges specialistsjukhus under en svår tid. Sedan vi öppnade vårt första Hus i Huddinge 1993 har över 100 000 familjemedlemmar bott på våra Hus.

Idag har vi fem Hus intill Universitetssjukhusen i Huddinge, Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala. Fondens fokus kommer de närmsta åren vara att hjälpa våra befintliga Hus ta emot ännu fler familjer. Totalt byggs 29 nya rum i Uppsala, Lund och Göteborg.

I Husen bor familjerna tillsammans med andra som är i en likande situation. För föräldrarna finns det möjlighet att prata med någon som förstår precis vad de går igenom.  För barnen och syskonen blir vardagen på Husen ett sätt att skingra tankarna.

De anställda på Husen och volontärerna betyder också mycket. De försöker underlätta för familjerna under en svår period i livet.

Vision!

Ronald McDonald Barnfond är en fristående ideell stiftelse med visionen att göra livet lättare för svårt sjuka barn och deras familjer i samband med behandlingar eller besök på landets sjukhus. Det sker genom att erbjuda Ronald McDonald Hus, en hemlik och trygg boendemiljö som fungerar som ett ”hem hemifrån” samt genom att välkomna till glada och inspirerande lekrum på barnmottagningar. Idag har vi fem hus i Huddinge, Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala. Vår vision är att alla de stora universitetssjukhusen i Sverige ska kunna erbjuda familjer med svårt sjuka barn boende på ett Ronald McDonald Hus. Fondens fokus de kommande åren kommer att vara att bidra till att våra befintliga hus kan hjälpa ännu fler familjer.

Historia!

Två för Ronald McDonald Hus viktiga personer är Paul Lederhausen, som grundade McDonald’s i Sverige, och Iréne Lederhausen som grundade Ronald McDonald Barnfond. Pauls och Irénes dotter Erica föddes med cystisk fibros. Det var inte sjukdomen i sig som plågade henne mest, utan att bli bortlämnad till sjukhuset, fråntagen det normala livet. På den tiden fick man endast träffa sitt barn en timme per dag, så Erica fick inte det stöd som närheten till familjen innebär. Erica gick bort 16 år gammal. Paul och Iréne beslöt sig för att försöka ge andra barn det deras dotter inte fick.

Inspirationen kom från Ronald McDonald Hus i Philadelphia, USA. Initiativet till det allra första Huset kom från Fred Hill som hade en cancersjuk dotter Kim och från hennes läkare Audrey Evans. Grundplåten till bygget donerades av McDonald’s franchisetagare i Philadelphia och därför döptes det till Ronald McDonald House.

Ronald McDonald Barnfond grundades 1990 och drivs utan vinstintresse. Fonden har 90-konto och står under kontroll av Svensk Insamlingskontroll. Det innebär att det finns en garanti att gåvor används på rätt sätt och går till ändamålet.


Läs mer: https://www.ronaldmcdonaldhus.se/


Likes

Comments


VACTERL är ett akronym där varje bokstav står för ett organ eller kroppsdel som kan vara missbildad vid födseln. Om ett barn föds med en missbildning i ett av dessa organ, bör undersökning av de övriga organen genomföras. Om barnet har tre eller fler missbildningar inom dessa organ brukar det anses passa in på VACTERL.

Årligen föds ca 250 barn i världen som anses stämma in på VACTERL. I de flesta fall kan man inte ge någon anledning till missbildningarna. Ingen drog, kemiskt ämne, radioaktiv strålning eller annan miljö- påverkan har kunnat bevisats vara orsaken till VACTERL.

Missbildningarna uppstår under graviditetens två första månader då organen/kroppsdelarna bildas. Eftersom orsaken till VACTERL inte är funnen brukar man säga att VACTERL inte är ett syndrom utan brukar benämnas VACTERL:s association.

Barn med VACTERL kan ha andra missbildningar än de som redovisats. Ibland träffar man på beteckningen VACTERL-H. H står i dessa fall för hydrocefalus, vattenskalle.

V står för vertebra, kota.
Kotorna kan ha annan form än normalt. De kan t.ex. vara delade diagonalt eller vara sammanvuxna. Kotmissbildningar behöver inte innebära operation, utan barnet kan utvecklas normalt utan några större problem. Dock skall man med jämna mellanrum undersöka ryggen då missbildningarna kan ge ökad risk för scolios.

Missbildningar i nedre delen av ryggen kan orsaka att nervtrådar "kommer i kläm" och sträckas ut när barnet växer, vilket kan ge symtom som haltning samt påverka tarmens och urinblåsans funktion. står för vertebra, kota.

A står för anal.
Analöppningen kan saknas (atresi) eller vara för trång (stenos). Analatresi kan vara hög eller låg. Vid låg atresi kan man ofta genom operation direkt åtgärda felet. Vid hög atresi görs en colostomi, "påse på magen". När barnet blir större opererar man ned den höga atresin genom att dra ned tarmen till dess rätta plats. Resultatet av operationerna varierar beroende på medfödda förutsättningar. Ofta krävs lång träning hos tarmterapeut för att erhålla god funktion.

C står för cor, hjärtat.
Det förekommer många olika hjärtmissbildningar inom VACTERL. Dock är det vanligt att det finns förbindelser mellan kamrarna eller förmaken. Att ductus inte sluter sig förekommer också ganska frekvent. Beroende på missbildningarnas art kan operation vara nödvändig i ett tidigt skede. Andra missbildningar behöver inte åtgärdas direkt utan kan vänta tills barnet blir äldre eller behöver inte åtgärdas alls.

T står för trakea, luftstrupen.
Det kan förekomma en förbindelse (fistel) mellan matstrupe och luftstrupe. Fisteln mellan luftstrupen och matstrupen sluts genom en operation i tidigt skede. Efter operationen kan luftstrupen vid operationsstället bli tunnare och mjukare än normalt. Detta kan innebära en ökad risk för luft- rörsproblem. Barnen brukar "rossla" och hosta mycket under tidiga barnaår. Barnet bör vaccineras mot kikhosta.

E står för esofagus, matstrupen.
Matstrupen kan sakna förbindlse med magsäcken (atresi) och/eller vara förbunden med luftstrupen. Missbildningar av matstrupen sluts genom en operation under de första levnads- dygnen. Fistlar mellan matstrupe och luftstrupe sluts och om möjligt återupprättas förbindlsen med magsäcken. I vissa fall är avståndet för långt mellan övre och nedre delen av matstrupen, varvid en spottfistel skapas till dess att matstrupen kan åtgärdas.

Efter operation är motoriken i matstrupen ofta störd, vilket medför att barnet kan få svårt att svälja mat och dryck. Ärrbildningar vid operationsstället kan medföra förträngningar som också kan ge sväljproblem. Trots de ätproblem som kan uppstå är det viktigt att stimulera munmotoriken, då denna har samband med utveckling av talet.

Refluxer, uppstötningar av magsyra, är ett vanligt problem i samband med missbildningar i matstrupen. Refluxer kan åtgärdas med medicin, men kan ibland behövas åtgärdas med operation. Det är viktigt att man kontinuerligt låter en tandläkare undersöka barnets tänder då magsyran kan ge frätskador på tänderna.

R står för ren, njure.
Det förekommer många olika missbildningar inom VACTERL. Njurarna kan var missbildade, saknas eller vara placerade på fel plats. Även missbildningar av urinledare och urinblåsa kan förekomma. Beroende på missbildningarnas art kan olika typer av behandling insättas.

L står för limb, extremiteter.
Fötter, tår, armar, händer och fingrar kan vara missbildade, saknas eller vara dubblerade. Vanligt inom VACTERL är att radius, strålbenet i underarmen, saknas eller är för kort. Missbilningar i extremiteter åtgärdas ofta genom operation. Operationen syftar då som regel till att ge barnet en så fullgod funktion som möjligt. Efter operation är det oftast nödvändigt med uppföljning och träning hos terapeut.

Likes

Comments