Hallå hallå! Vill passa på att önska er en trevlig helg nu när det är fredag. Det jag kommer berätta om idag tar mig tillbaka till när jag var 13 år och min högstadietid. 

På grund eller rättare sagt genom min mage så har vissa påföljder följt med. En sak är bland annat att jag inte behållit lika mycket mat som andra människor vilket då naturligt har lett till att jag varit smal. Att vara smal har väl egentligen inte varit något konstigt då i princip alla i min familj /släkt har varit det. Vet inte riktigt varför dessa kommentarer kom upp för jag var inte smalare än någon annan tjej. Läkarnas första fråga vid mina besök var om jag åt ordentligt osv..Men sen en dag bråkade jag med en tjej som skrek Anorexia barn åt mig på skolans korridor. Vet egentligen inte varför jag tog åt mig då jag vet att jag åt som en häst, men på något vis så blev detta en jätte stötande kommentar som jag verkligen tog åt mig. Det roligaste är väl egentligen att jag fortfarande stör mig på den där jävla kommentaren. Vet inte om det är för att jag på något vis kopplat min smalhet som jag hade då till min sjukdom. Att hennes åsikt om att jag var ett annorexia barn var samma sak som att det var fel på mig för jag har magproblem. Och detta är väl i princip det jag hatar mest.. att ses som annorlunda... att veta att jag är annorlunda medan jag på samma gång är jag precis som alla andra. Nu är jag inte lika smal som förr men detta är nog något jag kommer bära med mig hela livet.. vilket jag tycker är extremt tråkigt. Hur en tjejs kommentar kan sätta sig som ärr hela livet. Var snälla mot varandra och tänk på vad ni yttrar er om.. Tänk på att skalet alltid kan dölja hur kärnan egentligen är. 

//VågaVaraDu

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag kör jag på ett inlägg som är långt ifrån den vanliga kategorin haha. Vill nämligen tipsa er om ett urgrymt shampoo och balsam för er med torrt hår. Mitt hår har länge varit torrt och slitet efter mina blonderingar och shampoo tvättandet har bara slutat med hår jag knappt velat röra. Sen hittade jag detta shampoo genom bloggaren Kissie och tänkte att det var på tiden att prova.. åå herregud så glad jag blev. Priset är urgrymt och resultatet underbart. Märket är TIGI bed head och det är deras blåa flaskor som tillför fukt som jag har kört på.

Produkterna hittar ni här:


BALSAM - http://www.beautystore.se/harvard/tigi-bed-head/tigi-bed-head-urban-recovery-2-conditioner-750ml

SHAMPOO-  http://www.beautystore.se/harvard/tigi-bed-head/tigi-bed-head-urban-recovery-2-shampoo-750ml

HÅRINPACKNING-  http://www.beautystore.se/harvard/tigi-bed-head/tigi-bed-head-urban-recovery-2-treatment-mask-200g

​Fanns även på lyko men priset där var inte detsamma. Hoppas ni provar och blir lika nöjda som jag :)

//VågaVaraDu

Likes

Comments

​Besvärlig mage efter fylla? Ja då har jag lösningen för dig. Rekommenderar inte detta om du bara behöver gå 1 gång dagen efter eller om du anser att den är gasig och så vidare. Utan detta gäller för den som är osäker dagen efter och behöver springa några gånger.

Knepet är att ta diareé tabletter som t.ex. Dimor. 2 st innan du äter någonting och du kommer klara dig underbart bra under hela dagen utan toalettbesök. Vill bara varna att vissa som är känsliga kan bli lite uppstoppade under nästa dag, men kan ju helt klart vara värt det för att slippa bakismagen :)


//VågaVaraDu

Likes

Comments

Haallå hallå igen! Var som sagt i kontakt med läkaren i morse men fick som sagt ingen hjälp..som vanligt.. De ansåg att värken i ryggen var träningsverk av hostan och inget allvarligt. Tycker det känns konstig då det gör så jävla ont.. men får hoppas det blir bättre och att läkarna faktiskt har rätt.

Oavsett vilket så lever jag än så länge vilket är super bra då jag nu kan göra ett inlägg om dryckers påverkan på magen. Kommer bland annat lyfta Proviva som en positiv dryck för magen men även kolsyrad dryck samt alkohol. Vill bara säga innan att jag inte är någon läkare så finns en möjlighet att något jag säger inte är 1000% korrekt då detta är saker jag lärt mig av egna erfarenheter. Har alltså ingen utbildning som någon konstexpert vilket jag hoppas ni förstår,men jag anser mig fullt kapabel till att ge er en hjälpande hand till vad ni bör undvika och inte.

Kolsyrad dryck som t.ex. bubbelvatten och dricka - Kolsyra kan enkelt och snabbt dra igång magen vilket gör att många har svårt för kolsyra utan att veta om det. Faktum är att det inte alltid är maten som framkallar ett anfall utan ibland är det kolsyran som är boven i det hela. Kolsyra har den effekten att den öppnar den nedre magmunnen snabbare än dess naturliga rytm. Detta innebär då att mer mat får plats i magsäcken då maten redan gått vidare. Detta kan leda till ökad aktivitet i tarmen och en felaktig rytm i matsmältningen. Kolsyra har även visats ha så pass stor oblans i magen, att en hungerkänsla lätt kan komma inom kort tid från det att man ätit. En person med känslig mage borde därav hellrre välja en dryck fri från kolsyra då detta kan bli räddningen under middagen. Däremot kan kolsyran ha otroligt fin effekt vid sura uppstötningar då raparna som bildas av syran hjälper de sura uppstötningarna upp från magen, vilket botar den brännande känslan. Utrmärkt allternativ om man inte vill stoppa i sig tabletter. Något jag starkt kan rekomendera under graviteten då tabletter alltid är ett orolighetsmoment

Proviva - En av de bästa dryckerna jag vet. Provia är det bästa hjälpmedlet jag har i min vardag och något jag dricker regelbundet. Jag personligen får lätt nedgångar där mina goda bakterier försämras och då är en boost av proviva räddaren ur nöden. Även detta är ett jätte bra alternativ om man vill undvika tabletter med samma förmåga. Provivan innehåller den levande bakteriekulturen Lactobacillus plantarum 299v som bland annat lugnar och minskar gasbildningen i magen. Provivan håller god form och ett glas om dagen kan garantera dig en god maghälsa. Mina favorit smaker är blåbär, citron/hallon och citron/lime. Dessa 3 har alla en fin smak och utmärkt när man börjat tröttnat på den gamla vanliga apelsinjuicen. Sen går det ju inte frångå hur månnga fler ++++ provivan då den även innehåller mindre mängd socker.

Och slutligen så tänkte jag berätta om den drycken som förmodligen skapar mest problem... nämligen alkohoooolll.

Alkoholhaltida drycker- Alkohol påverkar inte bara levern utan även magen på ett negativt sätt. Ni vet alla att magen kan strula lite dagen efter och uttrycket bakismage har lyfts flera gånger. Faktum är att personer med magproblem och IBS blir betydligt känsligare dagen efter eller under själva festen. Vi lyfter den så kallade bakismage  till en högre nivå än förut då vår mage inte alltid kan hantera det. Som IBS patien får var tredje person måttliga eller mycket svåra besvär efter intag av alkohol. Detta beror på att alkoholen går igenom 20% av magsäcken medan resterande 80 % passerar tjocktarmen , där IBS hör hemma. Jag personligen måste ta tabletter dagen efter för att inte bo på toaletten dagen efter och jag vet flera bekanta med IBS som har samma problem. Men det är inte enbart den starka vodkan som ger dessa problem utan det beror på hur drycken destillerats och vilka substanser som tagits bort. Här gäller det att prova sig fram då alla magar är olika men det går alltså inte att inrikta sig på % halten. Anledningen till att magen påverkas är alkoholens förmåga att påverka gastrin och magsyrasektionen i magen. Finner man alkoholen som ett för alltför stort problem så kan det vara bra att undvika denna dryck och hålla sig till alkoholfria alternativ.


Imorgon kommmer ett tips om hur man slipper bakismagen och oväntade besök till toaletten. Vi ses då!

//VågaVaraDu

Likes

Comments

​Åh fyfan vad jag hatar detta... Sitter nu på vårdcentralen och väntar på att det ska bli min tur. Är däremot inte här gällande min mage idag utan för mina lungor. Har en extrem värk i ryggen.. hoppas att det inte är något allvarlig. Så vi får se om gubbarna här kan hjälpa mig eller inte, oavsett vilket så tänker jag gnälla till mig hostmedicin. Lite senare idag kommer ett litet inlägg från landet då jag ska till mina föräldrar, då jag bland annat kommer diskutera olika drycker och dess påverkan på magen. Jagar fortfarande det där receptet på gröten och hoppas kunna dela med mig av detta snart. 


//VÅgaVaraDU

Likes

Comments

Älskar du godis precis som jag men drabbas av problem? Ja då är det kanske dags att tänka om. Jag personligen kommer aldrig sluta med godis men det finns lite knep som i alla fall kan underlätta lördagskvällarna. Lösgodis som visas på bilden innehåller mängder av färgämnen som känsliga magar har svårt för. Färgämnen och gele är något som ger stora effekter och kan utlösa en magattack efter bara några minuter. Jag personligen hade väldigt stora problem med detta när jag var yngre då jag blev starkt illamående, fick magknip och sedan ...toaletten. Min mage klarade inte alls av det.. Detta har dock blivit bättre med åren och har inte alls samma problem längre! Godisråttan i mig har väl lyckats tvinga min mage att klara av det.. hahah. 

Vid ett av mina läkarbesök diskuterade jag detta med min läkare och han nämnde att framförallt godis som är ungefär som gelegrodor är det värsta för magen. Det lägger sig som en tjock geleklump och försvårar för magen. Istället bör man hålla sig till Choklad och undvika godis som innehåller xylitol eller sorbitol. Framförallt IBS patienterna kan finna dessa två sockerarter besvärande och bör undvika dessa i största mån. 

Likes

Comments

Bra matvanor är A och O när det kommer till krånglande magar men trots detta så slarvar man gärna. Jag är expert på att slarva och tänker i princip aldrig på vad jag äter, så vidare jag inte är på jobbet eller är borta någonstans. Men faktum är att en extra tanke faktiskt kan vara din räddare i nöden när det gäller att undvika magproblem både samma dag och dagen efter. Många vet som sagt inte att vad man åt dagen innan kan ha viss effekt på morgondagens välmående.

Listan nedanför här går att använda som en guide när man känner sig osäker på vad man kan och inte kan stoppa i sig. Sen har de flesta IBS patienter redan stor koll på vad som bör undvikas och inte, Men för er som har problem och ännu inte fått en diagnos. Ja ni kan prova att följa denna och se om det ger resultat. Vill bara klargöra att detta bara är exempel på vissa råvaror och inte fastställda helt till 100 %.. En person med IBs kan klara av purjolök medan andra är känsliga. Tänker bara så vi är överens på den fronten. Resultaten kan alltså variera beroende på människa. Sen vill jag även poängtera att detta gäller IBS och inte bara magbesvär överlag. Har även gjorts en del diskussioner gällande vitlöken... en del menar att den försämrar magen medan vissa menar att den har en läkande effekt på mag- och tarmbesvär. (En fråga värt att gräva djupare i då jag är galen i vitlök.. hahah

Vad gäller gröt receptet jag lovade tidigare idag så verkar denna fått fötter.. Ska leta fram detta så fort som möjligt till er!

Hoppas ni har en trevlig lördag nu och kan ta del av en del av tipsen!

//VågaVaraDu

Likes

Comments

​Ber om ursäkt för tidigare inlägg då det var lite felstavningar. Skrev ihop det snabbt i mobilen som både auto rättade och gjorde fel när jag stressade fram det. Ska försöka läsa igenom det bättre nästa gång, trots att jag tycker det är svårt i mobilen.

Nu sitter jag i alla fall på jobbet och väntar på dem 3 sista besöken innan jag får gå hem. Har ett så otroligt äckligt sug efter mat och goda smörgåsar så jag inte vet vart jag ska ta vägen... Vill bara trycka en räksmörgås eller liknande... men men... blir så när man bara äter lite pannkakor till middag. Imorgon blir det i alla fall att grilla och sen lite mat råd till er med känslig mage. Blir bland annat ett grymt gröt recept med fibrer.

Ses imorgon!

//VågaVaraDu

Likes

Comments

Igår var jag hos frisören och frächade upp mitt hår lite grann! Haft ganska blond nu ett bra tag och kände att jag behövde mörka upp det lite i hopp om att återfå min kvalité som jag hade innan blonderingarna. Bara frisören är en sån sak som är extremt jobbigt för mig. Tanken att behöva sitta där flera timmar och ha vetskapen om att jag kan få ont i magen är jobbigt rent psykiskt. För det värsta som finns är att behöva gå på toaletten och eventuellt frågan ytterligare en gång. Har ångest hela dagen innan ett frisör besök men lär mig för varje gång att försöka lugna ner mig. Denna gång gick de bra då jag hade tagit tabletter och jag är otroligt glad över resultatet!

Likes

Comments

Som nämndes i del 1 så bokades ett så kallat undersökningsbesök in med endoskopi och gastroskopi. Tänkte bara kort förklara vad detta är för er som inte riktigt har koll på detta. Gastroskopi är när läkaren för ner en slang med kamera genom munnen ner till magsäcken. Medan endoskopin är en slang genom rumpan för undersökning av hela tarmen. Detta bokades alltså in för att genomföras under samma besök (självklart så byttes slangarna mellan de båda undersökningarna). Under underökningen fick jag lugnande då undersökningen kan upplevas som obehaglig... vilket den var! Inför dessa två undersökningar ska även tabletter och lavemang tas innan, då tarmen och magen måste vara tom för att läkaren ska kunna se med kameran. Eva (läkaren) började att först utföra endoskopin... som var en av de mest smärtsamma sakerna jag varit med om. Låg där på britsen och skrek av smärtan. Kan inte riktigt påstå att smärtan kom av slangen då denna var väldigt liten och jag hade lugnande utan var gaser som bildades i magen av slangen som gjorde ont. Trodde min mage skulle sprängas och att jag skulle dö. Jag låg där och tittade på min mamma i hopp om att hon skulle rädda mig därifrån men nej... mer skulle uthärdas. När hela tarmen var undersökt så bytte de bara slangarna och körde halsen stället. Och jag som trodde magen skulle vara värst... halsen är nog de vidrigaste jag varit med om! För de första var jag väldigt trång i halsen så slangen för spädbarn fick användas för att Eva skulle lyckas komma ner.Usch mår dåligt bara jag tänker på det... Och jag vet med säkerhet att jag aldrig kommer göra om denna behandling så vidare jag inte är sövd.

Dessa undersökningar kan jag i alla fall i efterhand säga var värt mödan då detta var början på en förändring. Eva hittade nämligen helibaktus bakterier (har inte exakta namnet just nu) dessa bakterier utspelar sig som blåsor. Dessa blåsor hade jag hela tarmen och magsäcken och de fungerar som magsårsbakterier. När en blåsa spricker så ger det magsår och personen i fråga drabbas av smärta. Efter denna upptäckt fick jag gå på flera penicillin kurer blandat med andra tabletter för att "döda" blåsorna. Efter detta fungerade min mage mycket bättre och jag kunde äntligen känna att en läkare faktiskt gjort skillnad. Tyvärr så blev min mage inte helt bra av de men det blev betydligt bättre under några månader. Efter dessa behandlingar har jag inte varit på några större läkarbesök utan jag går då och då och kontrollerar att bakterien inte kommer tillbaka. Trots att bakterien är borta så är jag fortfarande inte frisk utan min mage är fortfarande dålig och sämre nu än någonsin .. Så nu börjar nästa kamp igen i hopp om att äntligen få ett riktigt diagnos som IBS, som jag själv är 100 % säker på att jag lider av.

Likes

Comments