Hallå hallå
2018 är här och vardagen står inför dörren! En vecka kvar på termin två, vilket innebär att sista praktikveckan snart är här. Praktiken har varit roligt och lärorik men det ska faktiskt bli kul att sätta sig i skolbänken igen 🙂 Termin tre kommer bjuda på sjukdomskurser och läkemedelsberäkning samt en vetenskapsteori-kurs med allas älskling Sten-Ove 😅 Tror det kommer bli en tuff, men rolig termin! Allt vi har gjort hittills har ju varit mer förberedelser, det är nu vi ska lära oss kunskapen som gör oss till syrror känns det som. Men vad vet jag 🙄 Lite prestationsångest har jag allt, tänk om jag inte fixar det? Tänk om det är för tufft? Ja, många tankar.. Men mest så längtar jag, nu kör vi! 👊🏼

Inväntar resultatet från den senaste hemtentan men skulle säga att termin två är så gott som avklarad. Senaste hemtentan drog jag till med ett VG så det kändes lite extra bra. Alltid skönt när man har lite marginal till att bli godkänd ✌🏻

Annars? Jodå, firandena har avlöst varandra. H har fått lagom mycket julklappar och många bra saker som är omtyckta av den lilla fröken. Jag mår helt klart bättre, inte så trött och orkeslös längre men vikten är fortfarande en grej som är lite jobbig. Det påverkar ju inte bara den fysiska biten utan mest den psykiska. Att träffa släkt och vänner som jag inte sett på länge ger mig ångest över vad dem ska tänka. Jag vill inte vara den ”som var så smal och nu har hon blivit tjockare än någonsin”. Men, mycket av detta sitter nog mest i min hjärna och det bästa jag kan göra är att göra något åt det. Jag kommer att kontakta vårdcentralen och be om att få lämna nya sköldkörtelprover och utifrån vad dem visar lägger jag upp en plan 🙂 punkt. Ingen mer ångest över det!

Helgen tillbringas inladugården hos kossorna. Rätt härligt ändå att få gå hör och skrota. Kallt som attan är det dock! Bara 3 timmars arbete kvar nu, ledig dag imorgon och så kör vi praktik på tisdag.

2018, let’s do this!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

"Musik har förmågan att ta fram minnen som är relaterade både till texten i låten och händelser som inträffade när vi lyssnade på den. Den kan transportera oss till den stunden och få oss att återuppleva känslorna den fick oss att känna"

Ja som det vackra citatet (utan ref, det ni ;)) säger: musik som kan kopplas till det första halvåret som sjuksköterskestudent. Mitt i all sjukdom, tentaångest och till slut välmående och tillfredsställelse. Mest ångest och vemod om jag får säga det själv. Jag vet inte om jag i efterhand ser det som värre än vad det var, något säger mig att det brukar vara tvärt om. Men fyy tusan så dålig jag var där ett tag. Ångest, ångest och åter ångest. Jag var verkligen sjuk, riktigt sjuk. Men där och då ser man det inte så, där och då handlar det bara om att göra det bästa av situationen och ta sig igenom dagen. Sen ångesten över första hemtentan som jag aldrig fick klar och därför fick offra Hs första födelsedag. Hennes ettårsdag - mer ångest. Men med medicin och en inlämnad hemtenta lättade den värsta ångesten och jag började må bra igen. Med första anatomitentan kirrad lekte livet igen. Kände mig frisk och välmående och rodde i hamn anatomi del 2 och den kliniska examinationen. Sen var det sommarlov!

Listan nedan är för min egen skull, för att jag om några månader eller några år ska komma ihåg låtarna jag lyssnade på och genom dem framkalla känslorna jag hade då. För att jag, som jag tidigare uttryckt det, gillar att älta och plåga mig själv. Kanske för att jag ska inse att jag har det bättre nu än då.


Likes

Comments

Hallå hallå

Redan inne på tredje veckan av praktiken! Tiden går kan man säga. Men så roligt det är! Känns verkligen såå bra det här. Än så länge har jag inte tvivlat en sekund på mitt val av yrke. Jag som är ganska kvacklig och mesig annars har blivit framåt och nyfikenheten tar allt oftare över. Jag har under dessa veckor gått med en uska som jobbar i team med ett gäng sjuksköterskor. Jag har hoppat lite emellan och hängt med på det som kan tänkas vara spännande och utvecklande men för det mesta har jag haft min handledare Kicki. Jag har tagit venprov, lindat ben och varit med vid såromläggningar. Under första veckan skrev jag klart min hemtenta med som en del av den kursens examination. Tuff vecka med sena kvällar för att få in den i tid. Jag ska ju inte sticka under stol med att det är sjukt mycket jobbigare att ha VFU än att plugga på heltid ;)


Ambitiös som jag är (eller för att jag vill ha julledigt?) sitter jag här och smyger igång nästa tenta med som det är inlämning på den 27/12. Tanken är att vi ska skriva den under vår VFU inom somatiken, men jag tänker att det lika gärna kan stökas över nu. Så kan man lägga fullt fokus på VFUn och sen njuta av de lediga dagarna man har såhär innan och efter jul.


Det är himla konstigt att vara utan sina klasskompisar, speciellt min fina E som jag träffar eller pratar med näst intill varje dag annars. Men det är ju såklart långt ifrån alla man saknar ;) Ska bli såå spännande att se hur vårterminen utvecklar sig och vilka som hänger kvar på utbildningen. Än så länge har vi bara haft ett avhopp, vilket verkar vara något slags rekord tydligen.. Hur som haver är det en tapas-kväll inbokad med mina tre bästisar från klassen. Lääängtar!


/L

Likes

Comments

Hallå hallå!
Nu är snart denna termin till ända och inga inlägg har det blivit 🙄

Kör en snabbrepris:

Höstterminen började med vetenskapsteori, tråkigt och drygt men kursen examinerades genom opponering och skriftlig tentamen med flervalsfrågor. Helt okej kurs som blev en mjukstart på andra terminen.

Kurs två var i patientens/familjens värld. Handlade om livsvärld, föreställningar, förförståelse och systemteori. Lite flummig kurs som var ännu slappare än kursen innan 😜 Vi hade under kursens gång seminarium där olika begrepp skulle diskuteras och det var bland det konstigaste jag varit med om under utbildningen. Folk lyckades spåra in på tragiska förlossningshistorier och nära döden upplevelser. Åter igen ville folk gärna prata om hur jobbigt dom hade haft det eller någon anhörig till dom. Riktiga tycka synd om mig seminarium resulterade det i. Tur att dom utbildar sig till sjuksköterskor nu så dom kan styra upp sjukvården som är såååå dålig 🤔😒 kursen examinerades hur som genom ett seminarium med rollspel och reflektioner utifrån detta samt en skriftlig hemtenta.

Kurs tre, som avslutas idag heter det vårdande mötet och har samma upplägg som kurs nummer två. Sista veckan har vi dock befunnit oss ute på VFU. 😊 vi har redan haft examinationsseminarium och den skriftliga hemtentan ska vara inne på söndag. Jag har hela natten drömt om att jag inte lämnar in tentan i tid 😂😂 skaplig ångest över den alltså! Vi ska beskriva fyra centrala begrepp samt en upplevelse från VFUn där vi reflekterar över dessa begrepp samt varför reflexion och självinsikt är viktigt för kompetensutvecklingen. Phu!

Mer om VFUn i ett annat inlägg!

Likes

Comments

Hallå hallå
En svårsövd unge kvällen till ära, då får man passa på att blogga lite! Tänkte dra lite vad jag pysslat med i sommar. Jag har nämligen tagit tjänstledigt från kossorna för att han mig åt mänsklig omvårdnad istället. Jag har jobbat som vårdbiträde i hemtjänsten, ett jobb som jag ville prova på just för att få arbeta med människor och för att utveckla min sociala kompetens. Då jag aldrig tidigare jobbat med människor på det sättet var det en liten koll för mig själv för att se så jag inte var helt handikappad bär det kom till social kompetens och om omvårdnad. Att ta hand om djur är ju en sak men människor som har egen vilja och som man inte kan skrika och gorma åt om man har en dålig dag, det var helt nytt.

Som sommarvikarie är du sällan speciellt uppskattad varken hos brukare eller personal, självklart finns det undantag men ofta får du först visa vad du går för innan. Jag började med att gå bredvid 4 pass och fick sedan börja köra själv. Fördelen med brevidgång är att man får se flera olika personer utföra samma jobb och då kan man plocka dem bitar man gillar och applicera på sitt eget sätt att jobba. Nackdelen med brevidgången kände jag var att man inte får samma kontakt med brukaren när man är två och det blir ibland lite prat över huvudet på denne. Jag hade turen att börja ett par veckor tidigare än övriga sommarjobbare och innan ordinarie personal gått på semester. På så sätt fanns det alltid gott om folk att fråga saker eller be om hjälp med något.

En annan omställning var att jobba i en så pass stor personalgrupp. Det blir mycket tjafs och gnäll och ibland en dålig stämning som inte uttalas men som man kan känna av, sånt är jag svag för och låter det gärna påbörja mig alldeles för mycket. Ju mer tiden gick och ju mer jag kom in i gruppen övervägde ändå det positiva. Så underbart att ha härliga kollegor att prata med och diskutera saker med på raset. Alltid någon att fråga och att dela ansvaret med. Jobbet i hemtjänsten har verkligen utvecklat nig och fått mig att inse många saker om mig själv. Jag har fått mer kött på benen och känner än mer att jag nog är på rätt spår i mitt val av utbildning. Jag har fått ett kvitto på att jag är bra med människor och har lätt att knyta an och bilda en relation med pat/brukare. Jag har under sommaren fått beröm av både personal och brukare och det värmer verkligen i hjärtat och får mig att vilja kämpa ännu hårdare för att bli ännu duktigare och mer lyhörd. Jobbet på hemtjänsten eller med äldre över lag kan jag verkligen rekommendera andra då det ger väldigt mycket i utbyte om man bara tar sig an jobbet och allt vad det innebär.

Jag har under sommaren sett hur dålig relationen mellan HSR- sköterskorna och hemtjänstpersonalen är och det är i mina ögon ett stort problem. Man måste kunna utnyttja varandras kompetenser istället för att anse den Andres jobb som mindre viktigt. Även att jag lätt skulle rekommendera andra att jobba inom htj har jag valt att inte skriva in mig i bemanningen. Detta pga att jag inte vill vara någon som bara kommer ibland och inte har någon relation till brukarna eller personal. När jag kom tillbaka efter 3 Veckors ledighet hade de flesta brukare glömt mig och jag var återigen bara ytterligare en ny vikarie. Ens plats i personalgruppen hade också suddats ut lite och jag kände inte samma trygghet och tillhörighet som tidigare. Jag tänker att dessa känslor bara skulle förstärkas om jag skulle göra inhopp lite då och då så därför väljer jag att vara kvar i ladugården hos mina kossor ett tag till. Lönen är lite bättre där med 😉

Det var lite om min sommar och jobbet i #hemtjänsten.

/Lisa

Likes

Comments

Ja hoppsan. Här har det varit dött nu ett tag men det är inget att beklaga sig över utan här kommer en liten snabbrepris över senaste månaderna 😉

Jag klarade min första salstentamen i anatomi men det var namne mig på gränsen! 59,5 av 100 och egentligen var det 60 poäng för att bli godkänd. Tackar Gud eller ja examinatorn (typ samma sak) att denne var så barmhärtig och gav mig ett G-. 3 stycken i klassen utav 12 var vi som blev godkända på den tenta och då fick en av oss tre VG. Kändes så jädra gött att klara den tentan för nu fanns det bara två saker kvar att faila denna terminen.

Anatomi-kursen fortsatte och så även professionskunskapen som löper parallellt med denna. Jag och min pluggar buddy E lovade oss själva att vi skulle plugga mer ordentligt inför tenta nr 2 för att slippa stressen sista veckan. Hon skulle dessutom skriva omtenta och jag skulle utomlands en vecka så vi behövde ligga steget före kände vi. Och visst pluggade vi lite bättre än till första tentan men det där att slippa stressen sista veckan är nog bara att glömma. 😅 Den praktiska examinationen har känts som ett mindre problem men dagarna innan det var dags för den insåg vi nog alla i klassen att vi underskattat den lite. Därför blev det lite stress och press sista dagarna innan och anatomin fick stå tillbaka lite.

Examinationen då. Ja för det första höll det på att inte bli någon för min del då jag pga flygförseningar höll på att missa det enda resurstillfället att ta igen missade moment. För att slippa dra allt här är det lättast om ni läser denna artikel: http://www.barometern.se/kalmar/kalmarflyg-tvingades-vanda-krockade-med-fagel/

Meeen jag hann och så var det dags för examinationen. Kom i en bra grupp med mina besties EVA kan vi kalla dem😂 jag var näst sist ut och kunde därför se och lära av de andras misstag och bra saker. Benlindning lottades till mig och det gick över förväntan. Jag kunde inte svara på alla frågor så exakt men jag hade koll på det viktigaste iaf. Pga att jag missade att Linda precis vid lilltåbasen på undersidan av foten missade jag ett av kriterierna för VG men vad gör väl det? Så länge jag var godkänd var jag såå nöjd!! Så check på det och så var det bara tentan kvar! Examinationen blev endast hälften godkända på så även där var resultatet inte så bra.

Sista tentan då. Skolans sista dag innan sommarlovet. Jag kände att jag bara ville få den gjord och sen njuta av lite sommarlov ☀️ Jag upplevde att jag hade svårare att plugga in och lära mig och verkligen förstå materialet till denna tenta jämfört med till den första tentan. Anledningen tror jag var att till denna gång läste vi om stora system och det fanns inte lika många "korta svar" på frågor till dessa ämnen. För att kunna svara på något var man tvungen att förstå helheten och det är såklart svårare att lära sig än enstaka saker. På morgonen påväg till skolan förhörde E mig medan jag körde men när vi nådde stan så sa jag att det fick räcka och att jag inte ville köra ihop det för mycket i huvudet sådär precis innan. Det jag kan det kan jag och nu är det ändå försent att lära sig något tror jag att jag sa... vi hann med en sympaticus bajsning för Es del på Statoil innan vi styrde in mot skolan. Ni må tro att jag tackade Gud (i detta fall E) för att hon förhört mig! Allt vi pratade om på morgonen kom på tentan check check check kände jag! Även att allt kändes bra vågade jag såklart inte tro med säkerhet att jag klarat den. Det misstaget gör jag inte. Men jag erkände där och då att visst hade det känts helt okej. Och tre veckor senare fick vinden kodad lista skickad ut på My moodle där jag kunde utlösa att nr 0093, alltså jag, hade skrivit ett VG! 👌🏻 Kände mig såå awesome!

Tänkte sammanfatta T1 i ett annat inlägg men ville ge en liten uppdatering tills dess! Tänkte även dela med mig av det jag pysslat med de senaste veckorna och mina tankar kring det. Håll till godo! Lovar att det inte ska ta ytterligare 3 månader 🙄

Skryt på snap, bästa Agne och mina tomater ;) livet som #sskstudent #sjuksköterskestudent

Likes

Comments

Tiden springer iväg och det blir inte mycket skrivande här. Bloggen är ju tänkt som en dagbok att kunna se tillbaka på när studietiden är över, och kanske hitta andra likasinnade som också läser till ssk eller jobbar som det. Kanske hitta någon som precis som jag drömmer om att bli barnmorska?

Hur som haver så skrev jag min första salstentamen förra veckan, på skärtorsdagen närmare bestämt. Känslan är rätt bra och jag hoppas verkligen att jag klarat den! Det vore så jädra gött att klara tentan och kunna lägga den bakom sig och fokusera fullt på nästkommande tenta och examination på KTC. Jag och en klasskompis satt hela måndag, tisdag och onsdag och nötte instuderingsfrågor, kursmål och saker som inte riktigt satt sig innan. Måste säga att jag är rätt stolt över att vi haft den disciplinen att plugga så mycket för det har verkligen gett resultat! Så nu har vi bestämt att en dag i veckan sitter vi kvar och repeterar veckans föreläsningar och verkligen pluggar. På så sätt kan vi säkert lära oss ännu mer och slipper samla ihop allt till sista veckan.

Annars har våren kommit och gått för att förhoppningsvis vara tillbaka snart igen. Jag har tävlat med Sam ytterligare en gång till i nya lkl 2 med ett tredjepris men en bra känsla. Nästa tävling går av stapeln på söndag och jag hoppas att vi kan få ihop det och få ett förstapris! Men då jag som vanligt inte ägnat mig åt lydnadsträning allt för mycket under dessa veckor så förväntar jag mig inte att det ska gå hela vägen. Men bra träning är det iaf :) Jag har också blivit friskförklarad från min sköldkörtelinflammation och ska lämna prover ett par gånger till för att se så värdena stabiliseras igen. Men såå skönt att vara frisk!

Påsken var hyfsat lugn för vår del. Inget måste att plugga då jag redan betat av tentan och kunde ta helledigt. H har haft feber och haft svårt att sova, troligtvis pga det är fler tänder på g. Stackarn! Men det var verkligen skönt att bara kunna sitta med henne utan stress över att jag egentligen borde göra något annat. Lite släktkalas har det blivit och under tiden har C med hjälp av sin pappa byggt staket runt tomten. Lite kvar med grindar osv men det är på g! Även hundgård med tillhörande hundhus är påbörjat och kommer förhoppningsvis bli klart under kommande vecka och helg. Så skönt att planerna ute börjar ta form och bli klara :)

Nu bör jag koncentrera mig på föreläsningen ;) på återseende från en #sjuksköterskestudent #sskstudent

Likes

Comments

Idag kör vi föreläsning 2/4 om nervsystemet. Gårdagens föreläsning handlade om nervceller och hur dem fungerar. Efter halva gav jag upp. Jag hängde verkligen inte med🙈 Idag känns det bättre, idag pratar vi om centrala nervsystemet, mycket lättare när det blir så pass stort att man kan se det. Blir på något sätt lättare att lära sig då.

Eftermiddagen tillbringas hemma med familjen, vet inte om vi ska hitta på något speciellt. Lillpluttan var tydligen ledsen där hemma. Två tänder på g varav den ena inte spruckit igenom än så det gör säkert ont i munnen på henne. Som sagt, får se vad vi hittar på. Bilarna skulle behöva tvättas och hundarna rastas. Kanske lite lydnadsträning till och med? 😊

/L

Belyser Dr Shepherds område idag 🤔🙌🏻

Likes

Comments

Trots sjukdom och firande hela helgen av vår ettåring blev jag godkänd på tentan! Fantastiskt skönt att kunna släppa det och bara fokusera på nuvarande kurser! Igår var jag hos en "klasskompis" och pluggade. Vi läser på olika orter men utifrån Linneuniversitetet båda två. Vi sammanställde lite instuderingsfrågor och gjorde en dugga son fanns upplagd som man kunde träna på. Det tråkiga med den är dock att det är samma frågor hela tiden oavsett om du gör den två gånger eller tio. Men lite ger det nog allt! Himla trevligt att plugga tillsammans med någon. Tjejen i fråga har jag aldrig träffat innan utan vi har skrivit lite med varandra efter att vinupptäckt att vi skulle läsa sjuksköterskeprogrammet samtidigt. Även hon vill bli barnmorska vilket är extra roligt eftersom man då har liknande mål. Blev mycket prat om annat och vi klickade verkligen, himla trevligt!

Annars har lillfis börjat på förskolan vilket går som en dans. -nöjd och glad hela dagen, fick vi höra av personalen. Skönt även för oss päron! Jag har varit på läkarbesök på medicinkliniken. Röntgen visade små knölar på halsen vilket indikerar knölstruma. Proverna visar antikroppar i blodet och det tyder på giftstruma. Men eftersom jag svarat så bra på kortisonet och sköldkörtelvärdena hela tiden förbättrats även om dem inte är bra så kan det kanske vara så att det är inflammationen som gett knölarna och antikropparna och att det då kommer läka ut av sig självt. Jag hoppas naturligtvis på det sistnämnda men bas dem konstaterar vad det är så är jag nöjd. Det är jobbigt att inte veta men jag känner mig inte alls lika orolig över studierna längre utan det känns som att jag kommer att bli helt bra snart :)

Likes

Comments

Igår hade vi inlämning på vår hemtenta. Första tentan, första hemtentan, ja första gången det var allvar. Fyyy faaan är rätt ord. Jag underskattade heeelt klart begreppet hemtenta. Vi fick tentan i onsdags och jag tog det chill, spaltade upp lite vad jag skulle skriva om och sådär. Torsdag satte jag mig ett par timmar. Kom inte jättelångt men hade lite störsmoment.. Fredag var dagen jag skulle göra tentan och göra klart den så jag slapp sitta i helgen. Jo tjena. Igår, 22 minuter i tolv alltså 22 minuter innan deadline skickade jag in en tenta jag är typ nöjd med men med en ofullständig referenslista. Jag orkade bara inte, jag ville inte börja te i referenser och riskera att det bara blev värre eller att jag inte skulle få in den i tid pga strul. 🙈 Herregud! Man lär av sina misstag och detta är ett som jag inte planerar att göra om, någonsin. Ångest och stress har verkligen kantat helgen pga den där tentan. Så skönt att den är inne och klar. Mardrömmen vore att få göra om den så jag håller tummarna att jag slipper det...

Idag började vi två nya kurser som kommer löpa parallellt med varandra fram till sommarlovet. Det handlar om anatomi, mikrobiologi och professions kunskap. Så teori kommer varvas med praktiska övningar på KTC vilket ska bli himla spännande 😀 Dagens föreläsning handlade om mikrobiologi. Första halvan hängde jag ändå med men sen tappade vi nog alla tråden helt. Tror inte det var någon som riktigt förstod vad hon pratade om.. imorgonföljer ytterligare en tretimmars föreläsning i mikrobiologi och så även på torsdag. Yey! Det som ändå känns bra är att vi slipper det hör flummiga beskrivandet, problematiseringar osv. Nu är det som det är och det är bara att lära sig. Känns skönt! 😊

Igår fyllde även vår lilla dotter ett helt år 😭😭 Fy farao! Som jag beskrivit i ett tidigare inlägg är det en stor grej för mig.. Vi kalasade större delen av dagen igår och annan tid städades det, lagades mat och pluggades. Känns ärligt talat riktigt pissigt att jag fick så lite tid med min dotter på hennes ettårsdag.. Men jag har bara mig själv att skylla och nu värderar jag varje minut med henne så mycket högre än innan. Denna vecka är jag i skolan fyra dagar och om en vecka skolas hon in på dagis. Min stora tjej.. Varje minut med henne denna veckan är guld! Så konstigt att vi för ett år sedan låg på förlossningen med en ett dygn gammal bebis 😭 Älskade lilla unge! Hon är fantastisk ❤️

Likes

Comments