En smartklocka, också kallad smartwatch, är ett armbandsur med avancerade funktioner som kamera, telefon eller pekskärm. Teknologin är i hastig utveckling och är en del av "wearable"-trenden, som år 2013 hade ett samlat marknadsvärde på 3–5 miljarder dollar. Detta värde förväntas dock att tiodubblas inom de kommande 3–5 åren. I en rapport från 2014 uppskattas att antalet smartklockor kommer att vara 68 miljoner år 2018.

Det mest utbredda operativsystemet för smartklockor är Android Wear (specialversion av Android). Android är samtidigt också det mest använda operativsystemet hos smarttelefoner. Android fungerar både till runda och fyrkantiga smartklockor och flera producenter av smartklockor använder styrsystemet.

Skillnaden mellan en hybrid och smartklocka kan vara svår att definiera. Hybridklockan ser oftast ut som en klassisk armbandsklocka men kan kopplas ihop med din smartphone för en rad smarta funktioner som exempelvis att styra telefonens musik, få meddelanden, stegräknare och kaloriförbränning. En smartklocka har vanligtvis fler funktioner med en touchscreen som kan anpassas och personifieras.


Likes

Comments