BYUDVIKLING - BYER FOR MENNESKER

Jeg vil starte en ny serie, hvor jeg vil skrive om forskellige syn på byudvikling og arkitektur.

Jeg begynder med Jan Gehl, der er en dansk arkitekt og byplanlægger. I sin praksis har Gehl især haft fokus på analyse og forbedring af byrum. Han har spillet en væsentlig rolle for fredeliggørelsen af trafikerede byrum og omdannelse til gågademiljøer.

Gehl har skrevet bogen “Byer for mennesker” om den menneskelige skala i byudviklingen.

Det der er vigtigt, når byplanlæggere laver en ny bydel eller områdefornyelse i eksisterende byer, er at de ikke kun tænker i flotte arkitektoniske bygninger, men også prøver at imødekomme borgernes ønsker og behov. Byer skal planlægges, så de tilsidestiller borgernes/brugernes behov. Gehl taler meget om den holistisk byplanlægning, hvor især tryghed, bæredygtighed og sundhed er vigtige kvaliteter. Den levende by, som han kalder den for, skal ligeledes være en by der signalerer venlighed, imødekommenhed og sociale muligheder. Udfordringen i at skabe en sådan by, ligger ikke i de rum, hvor borgerne har mulighed for at bevæge sig, men derimod ligger udfordringerne i at muliggøre direkte kontakt mellem omgivelserne og borgerne.
Det vil sige at en levende by, handler ligeledes om et varieret og sammensat byliv, hvor nødvendige rekreative og sociale aktiviteter blandes med plads til både en målrettet gåttafik og til at deltage i byens liv. Der skal være gode forhold i byrummet, så det føles velkomment og hyggeligt at opholde sig i. Altså en levende by.
Det tager tid at skabe rammerne for det perfekte byrum og det er ren utopi at tro at det kan ske direkte fra arkitektens tegnebræt. Det skal leves og opleves og et byrum skal have tid til at opstå og skabe diversitet.

#nouwseptemberchallenge byrum og byudvikling

Synes godt om

Kommentarer

IP: 173.231.62.94