Snabb, supergod och mättande soppa!

Mat

Godkväll!

Sitter just nu på en buss påväg från Turin till Gressoney där vi ska åka skidor i en hel vecka! :) Längtar efter att vakna upp i ett snöigt Alperna imorgon, käka en god frukost och självklart vara först ut i backen (något annat kommer inte på fråga om man ska åka skidor med Laryd).

Ville bara kika in och tipsa om en supergod soppa som Johan gjorde häromkvällen. Så god och perfekt att ha som matlådor. Vi gjorde dubbel sats så att man har i kylen och bara kan värma på när man kommer hem efter jobb och träning. Äääälskar stor-kok och kommer nog aldrig sluta med det. Trodde jag skulle chilla ner lite nu när jag inte är student längre, men nej. Jag älskar mina matlådor, haha :P

Sötpotatissoppa med röda linser och kokosmjölk

Ingredienser (4-6 port):

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 stor riven morot

1 msk riven ingefära

1 msk sambal oelek

1 pkt Garam Masala Santa Maria (eller gör egen blandning med typ spiskummin, koriander, gurkmeja och peppar)

Citronsaft eller äppelcidervinäger/vitvinsvinäger

1 burk krossade tomater (400ml)

1 grönsaksbuljong

Ca 0,5 liter vatten

2 dl röda linser

1-2 sötpotatisar

1 burk kokosmjölk (400ml)

Salt


Topping (går att leva utan):

Rostade mandelflarn

Koriander

Turkisk yoghurt/havrefraiche

Gör såhär:

-Hacka lök och vitlök. Riv morötter och ingefära. Skala och skär sötpotatisen i tärningar.

-Stek den gula löken på medelvärme, lägg sedan ner kryddblandningen, sambal oelek, morot, ingefära och hackad vitlök. Fräs ytterligare någon minut.

-Häll i vinäger eller citronsaft (några matskedar) och låt fräsa några sekunder. Lägg i sötpotatisen. Rör runt så allting blandas.

-Häll i krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Låt sötpotatisen koka 5 minuter innan du tillsätter linser och låter koka ytterligare ca. 20 minuter tills allt mjuknat. (Linserna kan även kokas separat enligt förpackningens instruktioner, går lite snabbare :) ).

-Tillsätt kokosmjölk och koka upp. Mixa sedan soppan med stavmixer innan du smakar av med salt och ev. mer av de andra kryddorna efter tycke och smak.

-Om du får feeling: Toppa soppan med rostade mandelflarn, koriander och en klick yoghurt. ENJOY!


Testa vettja! :) Ha en fin helg godingar.

Kram, J (unwindbyjulia)

// ENGLISH

Soup with sweet potato, red lentils and coconut milk

Ingredients (4-6 Ports):
1 yellow onion
1 garlic clove
1 large grated carrot
1 tbsp grated ginger
1 Garam Masala Santa Maria bag (or make your own spice mix with cumin, coriander, turmeric and pepper)
Lemon juice or apple cider vinegar / white wine vinegar
1 can of crushed tomatoes (400ml)
1 vegetable stock cube
About 0.5 liters of water
2 dl red lenses
1-2 sweet potatoes
1 can of coconut milk (400ml)
Salt

Topping (can live without):
Roasted almond butter
Coriander
Turkish yoghurt / oat fraiche

Instructions:

- Chop onions and garlic. Grate carrots and ginger. Peel and cut the sweet potato into cubes.
- Fry the yellow onion on medium heat, add the spice mixture, sambal oelek, carrot, ginger and chopped garlic. Fry for another minute.
- Pour vinegar or lemon juice in the pan (a few tablespoons) and let it fry for a few seconds. Add the sweet potato. Stir until everything is mixed.
- Put in crushed tomatoes, water and vegetable broth. Allow the sweet potatoes to boil for 5 minutes before adding lentils and boil for approx. 20 minutes until everything softens. (The lenses can also be cooked separately according to the instructions on the package, goes a bit quicker :)).
-Add coconut milk and let it boil. Mix the soup with a stick blender before you add salt and more of the other spices if needed.
-If you are in the mood: Top the soup with roasted almond flakes, coriander and a click of yoghurt. ENJOY!

  • Mat

Gillar

Kommentarer