Råraka, shiitake-buns och vietnamesiska vårrullar = succémiddag :)

Mat

Hej goingar!

Hoppas ni haft det toppen över jul och nyår och kunnat vila upp er och hänga med familj och vänner <3 Jag låg däckad halva "lovet" och tappade rösten i tre dagar, kanske är det universum som försöker säga att jag ska prata lite mindre 2020 :P

Nu är jag dock mycket piggare och i onsdags hade vi Louise och Robin på middag :) Såå glad att vi bor 150 meter ifrån varandra, drömgrannar! <3 Vi lagade råraka, shiitake-buns och vietnamesiska vårrullar. Allt blev såå gott så tänkte bjussa på recepten här så att ni också kan testa! (Detta inlägget har legat som en ofärdig draft sen i torsdags, men bättre sent än aldrig!

1. Råraka med tångrom

Till förrätt gjorde vi min och Johans favvo - råraka! Den gick hem hos gästerna också :) Detta är min och Johans go-to-rätt när fantasin och energin tryter, ibland har vi den som förrätt, ibland gör vi en stoor och äter som varmrätt, nomnom!


Du behöver (om du gör den som förrätt) till 4 pers:

- 8 delikatesspotatisar (det var det vi hade hemma. Vi brukar göra på vanliga potatisar, i så fall skulle jag gissa att det går åt ca. 4 stycken)

- 1 dl creme fraiche

- 35 gram tångcaviar

- En halv citron

- Lite gräslök

- En liten rödlök eller en halv stor

- Salt och peppar


Gör såhär:

1. Riv potatis på den grövsta sidan på rivjärnet. Vi brukar köra oskalad potatis pga lathet, går lika bra att skala dem! Krama ur vattnet ur den rivna potatisen.

2. Häll i den rivna potatisen i en bunke, salta och peppra.

3. Stek 4 små "plättar" på ganska hög värme i rikligt med smör. Vänd när den börjar bli gyllenbrun i kanterna, då är den sådär perfekt krispig under.

4. Lägg upp på tallrikar och servera med tångcaviar, creme fraiche, rödlök, citron och gräslök. Tillbehören går självklart att variera beroende på tycke och smak :)

2. Shiitake-buns från slangdigivego.se

Hittade ett sååå gott recept på buns på slängdigivegos blogg. Gjorde det på nyår också! Direktlänk till deras blogg hittar du här: slangdigivego.se/recept/shiitakebuns/

Klistrar även in receptet nedan:

Du behöver (8 stora buns eller 10 små. 3-4 portioner):

Svampfyllning:

- 450 g shiitake, skurna i skivor

- 0,8 dl sojasås

- 2-3 msk risvinäger (börja med 2 msk)

- 2 msk maplesirap (jag tog vanlig ljus sirap)

- 2 tsk sambal oelek

- 1 stor vitlöksklyfta

- 2 tsk sesamolja

- Rapsolja att steka i


Pickade grönsaker (funkar utmärkt att preppa dagen innan):

- 0,6 dl vatten

- 0,6 dl risvinäger (jag tog lite risvinäger och lite vanlig ättika som jag blandade med vatten pga. att den är så koncentrerad)

- 1 msk socker

- 1/2 tsk salt

- 1/2 stor gurka, skuren i skivor

- 1 stor morot, skuren i skivor

- 1 färsk jalapeño, skuren i skivor


Till servering:

- 8 stora, eller 10 små (frysta) buns (finns på asiatiska livsmedelsbutiker)

- Salta jordnötter, hackade

- 3-4 salladslökar, skurna

- Färsk koriander, 1 kruka

- Hoisinsås (obs! Ta med försiktighet då den dels är väldigt söt och även har lätt att ta över smaken från shiitaken)


Gör såhär:

1. Börja med att pickla grönsakerna. Blanda samman vatten, risvinäger, salt och socker i en skål. Blanda samman tills sockret har lösts upp.

2. Lägg grönsakerna i en matlåda (gärna av glas), häll över lagen och sätt på ett lock. Låt stå kallt till servering.

3. Förbered det som ska serveras till: hacka upp jordnötter, salladslök och hacka ev även koriandern.

4. Gör svampen. Ansa den och skiva den i tunna skivor.Ta en skål och blanda samman sojasås, risvinäger, sirap, sambal oelek, sesamolja och riven vitlök.

5. Hetta upp en torr panna och i med svampen. Låt ångas av innan du tillsätter neutral olja, tex rapsolja. Stek svampen i oljan några minuter på varje sida så att de får en ljusbrun färg.

6. Häll i marinaden och blanda runt så den täcker svampen. Låt småkoka några minuter så att marinaden steks in i svampen ordentligt. Ta av och ställ åt sidan.

7. Ånga bröden enligt anvisningar på förpackningen.Fördela sedan (lite!) hoisinsås i botten av bröden och varva sedan med svampen och de picklade grönsakerna. Toppa med salladslök, jordnötter och koriander!

ÄT OCH NJUT! SÅ GOTT!

3. Vietnamesiska vårrullar

Gör lite extra av svampen, marinaden och de pickade grönsakerna från bunsen. Lägg till lite fryst mango (som du tinat och avokado som du skurit i skivor. Eventuellt slänger du ihop en kall jordnötssås på jordnötssmör, soya, lite sambal oelek och vatten.


Köp ett paket vietnamesiska rispapper (de "tillagas" genom att man lägger dem i varmt vatten någon minut), lägg i fyllningen och njut av en extra rätt på bordet! :)

Jag veeeeet - vårrullen ser ju inte så aptitlig ut när den är hoprullad, men jag looovar, det är så gott! Hoppas ni vill prova :)

// Julia (@unwindbyjulia #unwindbyjulia)

  • Mat

Gillar

Kommentarer