Improviserad vegansk thai-gryta!

Mat

Måste bara dela med mig av receptet på middagen jag slängde ihop idag. Jag följer sällan recept utan rör ihop det jag tycker passar. Oftast blir det bra, ibland mindre bra.. Idag blev det supergott, tänkte därför dela med mig av receptet. Vem vet när jag har en bra dag i köket igen?! :)

[Recept]

Thai-inspirerad gryta med blomkål och gröna linser

1/2 gul lök och 1 schalottenlök (går säkert toppen med 1 gul lök istället, men jag hade bara en halv hemma så kompletterade med schalottenlök)

2 vitlöksklyftor

ca. 2-3msk färsk riven ingefära

3,5 dl Gröna linser

1 blomkålshuvud

ca. 3 tsk Sambal oelek

Tomatpuré

4 förpackningar kokosmjölk á 250ml

Kinesisk soya

Fisksås

Sweet chili-sås

Skalet + saften av en halv citron

Gurkmeja

Cayennepeppar

Torkad koriander

Ris

Gör såhär:

- Koka riset enligt instruktionen på förpackningen. Jag använde ekologiskt jasminris

- Koka de gröna linserna i en separat kastrull (ca. 5 minuter kortare än vad som anges på förpackningen). Låt dem sedan koka klart tillsammans med övriga ingredienser i grytan

- Hacka lök och vitlök, riv ingefära. Skiva blomkålen i tunna skivor. Fräs den gula löken på medelvärme tills den är mjuk. Lägg i vitlöken samt riven ingefära, låt fräsa med nån minut. Lägg i den skivade blomkålen, sambal oelek och en skvätt tomatpuré. Låt alltsammans fräsa ihop ett par minuter

- Häll på kokosmjölken och lägg i linserna

- Krydda med skal + saft av en halv citron, kinesisk soya, fisksås, en skvätt sweet chili-sås, gurkmeja, cayennepeppar och torkad koriander (här körde jag på känsla så krydda efter tycke och smak :))

- Låt allting koka upp, smaka av och krydda mer om det behövs. Servera grytan med kokt ris. Kan tänka mig att det är gott med färsk koriander och rostade mandlar på, men det hade jag tyvärr inte hemma ;)

Bon appetit! <3 Hoppas ni gillar den lika mycket som vi gjorde!

Instagram: unwindbyjulia

  • Mat

Gillar

Kommentarer