Header

Jag tycker om att laga mat, men jag är ingen mästare på det och jag hatar tiden det tar från mig. Dessutom äter vi mest bara samma rätter hela tiden här hemma vilket gör att jag tröttnar och sällan har lust att laga mat. Den här veckan har jag dock varit ensam hemma och därför tvungen att laga mat, haha. Dessutom såg jag för en tid sedan ett väldigt inspirerande blogginlägg hos @LisaDavidsson om att testa på nya recept. Jag tänker ofta att jag verkligen borde hitta nya goda, enkla rätter att laga, men det blir aldrig av. På torsdagkväll bestämde jag mig dock för att verkligen ta fram receptböcker och hitta något nytt, OCH LAGA DET! Den här gången föll valet på nudelpanna med räkor, och inspirerad av recepten bestämde jag mig också för att testa på tonfisksås med tomatsås istället för med grädde som jag brukar laga. Sedan skrev jag en handelslista och på fredag gick jag och handlade. Det här har jag ätit detta veckoslut:

Tonfisksås med spaghetti

Hur enkelt som helst. Köpte vanlig tonfisk i olja, hettade upp det i en stekpanna och tillade Pirkkas pastasås med örter. Kryddade med salt, vitpeppar och basilika. Och koka spaghettin förstås. Färdigt! ;)

Kycklingsallad

Jag använde:

1 kruksallad
1 gurka
2 tomater
½ röd paprika
300 g kycklingstrimlor i mangomarinad
Laktosfri salladsost med örter

Skär grönsakerna i bitar, stek kycklingen (jag kryddade med curry och broilerkrydda), och blanda ihop allting. För en person blir detta en ganska massiv sallad, men till mig räckte den faktiskt bara till tre måltider.

Nudelpanna

Det här receptet är från Smaskens! (Immonen, Liitmatainen & Palojoki), boken som vi i högstadiet använde i huslig ekonomi. Jag anpassade dock receptet lite efter mig själv, de ingredienser som jag inte tog med har jag lagt inom parentes:

150-170 g nudlar
6 dl vatten
2 msk olja
1 lök
1 morot (jag använde 2)
(1 stjälk blekselleri)
½ paprika
(en bit purjolök)
3-4 broccoliblomställningar (jag använde lite mera)
100 g skalade räkor
1 msk sojasås
(finhackad färsk persilja)

1. Skala löken och moroten. Finhacka löken och skär moroten i tunna skivor. Dela (bleksellerin,) paprikan, (purjolöken) och broccolin i små bitar.
2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet och låt dem rinna av i ett durkslag, tills grönsakerna är färdiga.
3. Fräs grönsakerna i en panna eller kastrull (jag använde en stekpanna). Låt badda 3-4 minuter under omrörning, tillsätt räkorna och rör om tills de har blivit varma.
4. Blanda försiktigt i nudlarna. Hetta upp.
(5. Dekorera maten med finhackad persilja.)

Det stod ingenstans när man ska sätta i sojasåsen, men jag gjorde det samtidigt som jag blandade nudlarna tillsammans med resten. Det här blev verkligen otroligt gott tycker jag, och jag kände mig stolt som en tupp över att jag hade lagat det. Inte för att det var svårt alls, men det var något nytt och det var gott. Hela matlagningsprocessen och själva ätandet skänkte mig massor av lycka!

Om ni som jag oftast äter samma mat hela tiden, rekommenderar jag verkligen att pröva laga något nytt. Jag har varit på så gott humör de här dagarna när jag faktiskt har gjort matlagningen till en aktivitet, och inte bara något som måste göras för att jag behöver näring. Nudelpannan kommer jag definitivt att göra igen! (Sallad och tonfisksås också i och för sig, men de var inte helt nya för mig haha.) Det är fantastiskt hur något så enkelt som att testa på nya maträtter kan skänka mig så mycket lycka. Testa du också!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments