En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Hur gick veckans projekt?

God morgon! Idag är det söndag, och veckans projekt var att gå och lägga mig vid 22 varje kväll. Så hur gick det? Lyckades jag lägga mig vid 22 varje kväll? Steg jag upp 7:30 varje morgon? Hur kände jag mig under veckan?

Ja, jag lade mig ungefär kl. 22 varje vardagskväll. På fredag och lördag stannade jag uppe med Fluffis till 23. Ja, jag vaknade 7:30 varje vardag, ibland till och med tidigare, men på torsdag och fredag låg jag ändå kvar i sängen till efter åtta. På lördag och söndag sov jag utan väckning och vaknade 9:25 respektive 8:25.

Ingen av veckans dagar kändes lika pigga, produktiva och inspirerade som måndagen, men jag kände mig ändå bra nästan varje dag. På onsdagen förstörde ett blodprov hela dagen, men resten av dagarna har känts riktigt bra. Även om ingen morgon var lika produktiv som min måndagmorgon kändes det ändå bra att starta dagen i tid och att sedan gå och lägga mig när jag blev trött på kvällen. Det är fantastiskt hur kroppen vänjer sig vid en viss rytm. Men jag sov nog inget vidare i början av veckan, troligtvis för att min kropp var förvirrad över den plötsliga förändringen i mina rutiner. Och det är troligtvis också därför som jag inte var lika pigg resten av veckan som jag var på måndag.

Tänker jag fortsätta gå och lägga mig vid 22? Ja! Jag gillar verkligen denna rytm. Speciellt nu på hösten är det så skönt att gå och lägga sig när det blir/är mörkt och vakna när solen börjar stiga. Istället för att stanna uppe till sent på natten och gå miste om flera timmar av dagsljus på morgonen, försöka anpassa sig själv efter ljuset. Om detta kommer att lyckas när min pojkvän kommer hem, och om vi lyckas boka in skypesamtal i en sådan här dygnsrytm återstår att se. Om inte hittar jag på något annat och anpassar rutinen enligt behov.

Imorgon är det ny vecka igen, och dessutom ny månad! Vilket fantastiskt tillfälle för nystart, hehe. Jag ser massor massor massor fram emot nästa vecka (liksom: dagisjobb, DANS, Acceptans, och han kommer äntligen hem!), men först ska jag njuta av denna söndag. Gör det du också! :)

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Ny vecka - nytt liv

Ny vecka - nytt liv. Det är med glimten i ögat jag använder uttryck som detta, men just så kände jag igårkväll när jag gick och lägga mig. Några minuter över 22 låg jag redan i sängen och hade satt alarm på 7:05, 7:30 och 8:00, och lämnat uppgiften som skulle lämnas in idag kl. 10:00 på hälft. Mina planer på att stiga upp tidigt brukar nämligen sluta med att jag när klockan ringer anser att det är viktigare för mig att sova lite till så att jag ska känna mig utvilad under dagen, så att motivera mig med en deadline kändes som ett ganska smart knep, haha. Eftersom jag har blivit en expert på att stanna uppe till midnatt, och natten innan, när jag faktiskt inte lagt mig så sent, sovit 10,5 timmar, tog det en tid för mig att somna igår, och stängde därför av det första alarmet i morse (sömn är väldigt viktigt för mig, haha). När alarmet ringde igen 7:30 tog jag mig dock faktiskt upp från sängen! Alltså, att vakna halv åtta är ju inte speciellt märkvärdigt egentligen, men för mig är det faktiskt ganska stort haha. Att stiga upp den tiden endast av egen motivation, utan någon skola/föreläsning eller jobb att gå till, jag vet inte om det någonsin har hänt förut om jag ska vara helt ärlig haha (förutom på resor, men då har jag i och för sig inte varit ensam).

Så ja, NY VECKA - NYTT LIV! Det kändes så bra att lägga mig så tidigt, och så bra att ha fått något gjort redan kl. 10 på morgonen, att jag känner mig sprudlande av inspiration just nu. Veckans projekt är att lägga mig vid 22 varje kväll, och se hur detta påverkar mig och mitt liv. Jag känner att dagen blir så mycket längre om man har extratid på morgonen istället för på kvällen, alltså när man stiger upp tidigt istället för att lägga sig sent. Jag vet att jag hur många gånger som helst planerat att komma in i bättre rutiner, att lägga mig tidigare och stiga upp tidigare, men den här veckan ska jag faktiskt genomföra det. Jag tror det är lättare att genomföra när man ser på det så - att det gäller den här veckan, istället för att se det som ett abstrakt, allmänt "jag borde börja lägga mig tidigare".

Klockan är 17 och jag har dagens båda deadlines avklarade. När jag avslutat detta inlägg ska jag cykla hem för att äta och sedan ta tag i onsdagens deadline. Det var meningen att min produktiva september skulle börja redan 12.9, men bättre sent än aldrig säger man ju. Dessutom motiveras jag extra nu av att veta att jag inte varit så produktiv som jag tänkt under den senaste veckan. Denna underbara motivation kommer jag att vårda, ta hand om och behålla genom att sova tidigt och tillräckligt (om man lägger sig kl. 22 har man ju sovit åtta timmar redan kl. 6, och nio timmar om man vaknar kl. 7?!), och se till att äta regelbundet (enkla, näringsrika och studentprisvänliga mellanmål efterlyses!).

Oj och vet ni vad som är ännu härligare? Nästa måndag börjar jag dansa igen!!!

Hihi, hoppas att du också fått en bra start på veckan! Om inte, så kom ihåg att imorgon är en ny dag och tisdagar fungerar lika bra för en ny början som måndagar.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Glömt hur man lever vardag

Just idag skulle jag mycket hellre ligga där än att sitta i biblioteket.

Tredje veckan av höstens studier har börjat, och jag inser att jag inte vet hur man lever vardag längre. Även om det omkring mig varit vardag redan i två veckor, har det inte varit vardag i mitt liv. Först var min pojkvän här och de två dagarna mellan att han åkte och bästis kom hit var fullspäckade med program. Bästis åkte på söndag och igår blinkade deadlines i mitt ansikte, så det fanns inget utrymme att fundera över vad jag skulle göra - det var förutbestämt. Men idag när jag blev ensam efter min föreläsning kände jag mig helt vilsen. Hur lever man vardag?

Det tar alltid en liten stund för mig att omställa från sällskap till ensamhet. Jag har lärt mig det. Får inte längre panik om jag känner mig nedstämd, trött, vilsen och ensam under mina första ensamma dagar efter att ha haft sällskap en längre tid. Jag vet att jag bara behöver samla lite energi och sedan istället blir inspirerad av min egentid. Saken är bara den att jag skulle behöva den där inspirationen nu genast. Hela hösten är full av deadlines, och jag borde ta vara på varje minut som jag har möjlighet att läsa, skriva, undersöka. Det är bara så mycket svårare när man känner sig vilsen och orkeslös.

Så jag bestämde mig för att skriva ett blogginlägg istället. För min blogginspiration håller på att koka över. Jag vill så mycket, men borde så mycket annat. Ännu har jag ingen klar uppfattning om hur tidspressad den här hösten verkligen kommer att bli, för det känns fullkomligt överkomligt än så länge. Så överkomligt att jag undrar vad alla stressar över. Jag ska ändå inte ta ut någon triumf i förväg, för visst är det mycket som ska göras. Jag hoppas åtminstone att jag kommer att ha tid för att blogga lite nu som då på något hörn. Har sådan lust att ta tag i instagram också nu. Det är bara det att eftersom största delen av mina universitetsuppgifter görs vid datorn, håller jag hellre min fritid utanför datorn. Nåja, vi får se hur det blir. Sedan när jag lärt mig leva vardag igen.

Idag tillåter jag mig nog att ta en mjukstart in i vardagslivet. Ska gå och handla, laga mat, tvätta kläder, kanske tvätta mina fönster... När jag känner mig så här känns det lättare att göra något praktiskt än att sitta och läsa en massa vetenskapliga artiklar. Men lite till måste jag nog studera idag ännu.

Hur känns det för dig, behärskar du redan vardagens konst eller känner du dig också lite vilsen?

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer