En liten uppdatering

Ja, jag hade knäskydd för jag fick så ont i knäna.

Hej alla ni som bett mig blogga om mitt liv i Hamburg! Och hej till alla andra också, haha. Jo, att börja blogga aktivare är en av mina planer för "mitt nya liv". Men min vardag har inte riktigt börjat ännu. Det har varit en väldigt hektisk tid sedan jag kom hit till Hamburg. Vi har bekämpat tobaks- och kattkisslukt, vi har lagt en heltäckningsmatta i vårt sovrum och laminatgolv i ett annat, vi har tömt, städat och målat om Ps gamla rum, vi har flyttat, vi har hjälpt till med att tömma en annan lägenhet, vi har varit tusentals gånger till IKEA, vi har skruvat ihop ett klädskåp, en säng, en byrå, en skobyrå, ett vitrinskåp, en bokhylla och en klädhängare, vi har lyft upp våra köksbänkar och införskaffat och installerat ett kylskåp och en diskmaskin, vi har skaffat matbord och skrivbord via eBay, vi har städat, putsat och skrubbat, och därtill har vi registrerat oss i Hamburg, registrerat mig vid arbetsförmedlingen (och slösat en timme på att vänta någonstans som vi trodde att var arbetsförmedlingen), översatt mitt CV till tyska och skickat det + tusen andra dokument till en anstalt som ska hjälpa mig med att få min examen och arbetserfarenhet erkänd här, och börjat en tyskakurs. Nu har vi också skruvat isär en soffa och kommer att föra den till avfallscentralen och hämta en ny från IKEA, och naturligtvis skruva ihop den också. Huh!

Ett riktigt pro som lägger både heltäckningsmatta och laminat. ;)

Just nu känner jag dock att jag har råd med att fixa lite i min bullet journal, blogga lite, och helt enkelt ta det lite lugnare. Visst finns det ännu mycket att göra, men det är också ganska mycket jag väntar på just nu. På måndag ska jag besöka arbetsförmedlingen igen, eftersom de var för upptagna den dagen jag anmälde mig. På tisdag hämtar vi soffan. Svar angående min examen osv. får jag antagligen vänta flera veckor på. Bankkonto måste jag också vänta en stund med p.g.a. att P och jag vill förtjäna så mycket pengar som möjligt på det, haha. Visst kunde jag exempelvis söka jobb redan nu, men jag har verkligen saknat att vara kreativ och märker hur mycket min själ vårdas av att pyssla med bullet journaling, så nu tillåter jag mig faktiskt en liten paus. En ny laptop borde jag också hitta, men jag blir så överväldigad av alla alternativ online att jag tror jag går till en affär för att titta på dem istället. Städa är en annan sak jag borde göra, men min käraste vän Mensvärk är på besök och vill helst att jag sitter eller ligger just nu. Och därför bestämde jag mig alltså för att blogga nu, haha.

Välkommen hem till vårt kaos (ser lyckligtvis inte ut så här längre) och till heltäckningsmattan som jag blev väldigt nöjd med.

Egentligen hade jag tänkt blogga om alla känslor som jag gått igenom under den tid som jag hittills tillbringat i min nya hemstad, men kreativiteten förde mig till ett sånt här inlägg istället. Känslorna får vi ta i ett annat inlägg. Just nu vill jag bara säga att flera blogginlägg är på kommande, och att jag har det bra här. Hoppas allt är bra med er också!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Jag behöver en ny laptop

Hur jag ser ut efter att försökt hitta en ny laptop... :) BIld från Pixaby.

Jag hade tänkt vänta tills jag får ett jobb, men min nuvarande laptop slösar så mycket av min tid nu att till och med mina nerver börjar ta slut. Den är så långsam, fryser gång på gång och ibland får jag vänta över en halv timme före jag kan börja använda min dator. Dessutom laddar inte batteriet längre utan datorn måste hela tiden vara ansluten.

Mitt problem är nu att jag inte vet så mycket om datorer och har ingen aning om vilken laptop jag ska köpa. Jag vill kunna blogga, redigera bilder, skypea och spela The Sims 4. Jag vill att min laptop ska ha en port för kamerans SD-kort, minst två USB-portar, HDMI-port och helst också en DVD-spelare. Jag vill att skärmen ska vara tillräckligt stor för att det ska vara bekvämt att blogga och redigera bilder, men också att datorn inte ska vara för tung och klumpig.

Av Influencers of Sweden har jag lärt mig att det här är något jag ska leta efter:

  • 13-17″ skärm
  • Minst 8GB RAM
  • Intelcore i5 eller i7 processor
  • SSD-hårddisk, minst 256 GB
  • "Bra, högupplöst skärm med bra färgåtergivning" (hur vet man vad som är bra?)

Därtill jag har läst om systemkraven för The Sims 4, och konstaterat att min "bloggdator" borde fungera bra för Sims, förutsatt att den också har:

  • 64-bitars Windows 10
  • Grafikkort NVIDIA GTX 650 eller bättre (minimikrav: 128 MB grafik-RAM och stöd för Pixel Shader 3.0)
  • Direct X-version: DirectX 9.0c-kompatibelt,

av vilka jag inte överhuvudtaget förstår de två sistnämnda punkterna.

Jag har alltså ganska långt uppgifterna jag behöver för att hitta en ny dator, tror jag. Problemet är att jag inte förstår vad alla siffror och bokstäver betyder när jag väl läser om en laptop. Kan någon snälla hjälpa mig? :) Det kanske goes without saying men jag vill förstås också gärna att datorn är så budgetvänlig som möjligt, utan att dra ner på kvaliteten, haha. Jag skulle verkligen vara supertacksam om någon kunde hjälpa mig ens lite!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Min sista vecka i Helsingfors

Bild från en dag för länge sedan då jag lekte turist i Helsingfors.​

Min sista vecka i Helsingfors börjar idag. Eller ja, min sista hela vecka. Flygbiljetterna är bokade och nästa vecka åker jag iväg. Turbiljett till Hamburg. Visst är det lite galet ändå?

Jag har svårt att förstå att det är så nära nu. I början av sommaren visste jag att jag inte skulle ha mycket tid i Helsingfors innan flytten. När tidpunkten för flytten lite klarnat kände jag ändå efter mitt sista läger att jag ju har massor av tid. Och nu är det bara en vecka och några dagar kvar. Galet, som sagt.

Mina känslor inför flytten har åkt berg- och dalbana. Ofta har jag känt den där enorma glädjen som jag försökte beskriva i mitt förra inlägg. Men det är väl helt naturligt att en flytt till ett annat land inte alltid känns som det självklara rätta beslutet. Hur ska flytten ordnas? Kommer jag att få ett jobb? Kommer jag att hitta vänner? Kommer min pojkvän och jag att trivas tillsammans? Är detta verkligen smart? Jag kan ju inte ens språket! Jag har vänt mig om och blundat för en massa jobbannonser här i Finland som råkat komma i min väg, och ibland gripits av panik över min dumdristighet: Det skulle ju vara så mycket enklare att stanna.

Jag är dock inte en person som alltid väljer den enklaste vägen. Jag har varit redo att flytta från Finland sedan början av gymnasiet. Att jag flyttar utomlands kommer inte som överraskning till någon, snarare säger alla att man visste att det skulle hända. Finland är ett fantastiskt land på många sätt, men inte landet där jag ska leva hela mitt liv. Jag har länge längtat bort. Och speciellt bort från Helsingfors. Visst, jag kan erkänna att jag kanske aldrig gav Helsingfors en ärlig chans. Att Helsingfors fick en tuff uppgift som mitt nya hem efter mitt halvår i Singapore. Men det bara är så, jag trivs inte i Helsingfors. Speciellt inte i den stadsdel där jag bor. Men det planerar jag faktiskt att skriva ett eget inlägg om.

Trots att det alltså naturligtvis förekommer grubbel och rädsla också i en så bekymmerlös själ som min, tvivlar jag aldrig på allvar på mitt beslut att flytta till Hamburg. Visst, man kan aldrig veta hur det blir. Kanske kommer jag att avsky det, men det tvivlar jag starkt på. Och oberoende av hur det blir vill jag ju prova! Jag ser så mycket fram emot den nystart som väntar bakom hörnet. Att få bygga upp en ny vardag, ett nytt liv. Och att få lämna Helsingfors bakom mig och börja kalla Hamburg för hem istället.

En sång som går på repeat under mina mera osäkra stunder.

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Sommarens enda hemmavecka

Sommarens enda hemmavecka är nu över. Senast jag var hemma en hel vecka var i maj, vecka 21, och nästa gång jag kommer att vara hemma en hel vecka är tidigast sista veckan i augusti. Jag vet inte riktigt om jag ska säga att jag har tagit riktigt väl till vara på tiden, eller att jag inte använt tiden till något. För jag har verkligen inte riktigt gjort något. Det enda värdefulla har varit att träffa nära och kära, endera in real life eller via Skype och telefonsamtal. Sådant som jag verkligen kände att jag behövde, eftersom det finns väldigt lite (läs: ingen) tid till sånt på lägren som jag jobbar på. Så de dagar som jag inte träffade någon, satt jag timmarnas timmar vid datorn och Skype. Många välbehövda timmar. Kärleksfulla timmar. Känslofulla timmar.

Tills de jag ville umgås med drog iväg på sina äventyr. Jobb, sommarstuga, Alperna(!). Efter det vet jag inte riktigt vad jag gjort. Skickat några mejl. Deltagit i parkjumppa (som var guld!). Cyklat ut och jagat solnedgången. Fixat några uppslag i min bullet journal. Skrivit lite dagbok. Planerat lite inför kommande läger. Försökt förbereda mig inför hösten. Pusslat. Färglagt. Sovit. Legat i sängen. Läst bloggar. Kollat Youtube-videor. Lyssnat på podcasts och sommarprat. Inte mycket vettigt, alltså.

Men å andra sidan väldigt mycket vettigt. Den här veckan var avsedd för mig att vila. Jag har sovit elva timmars nätter. Legat i sängen till eftermiddag. Rensat tankarna totalt. Och visst är det galet hur långsamt tiden kan gå när man inte gör någonting! Även om jag sovit bort största delen av dagarna, känns det som en E V I G H E T sedan jag var på läger senast. Att denna ledighet bara varat en vecka känns ofattbart. Återställt mig har jag åtminstone, och nu känner jag mig mer än redo för mina återstående två läger! Hade jag fått fler latdagar skulle jag nog bli galen alldeles, alldeles strax.

Roligt har det ju varit att ha lite tid för bloggvärlden igen. Tills vi hörs igen, ha det så gott!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Säg det med en blomma

Jag tycker det är allt för länge sedan jag publicerade ett helt vanligt bildinlägg här. Det beror förstås på att det tar tid att välja ut och redigera bilder, och att det kräver att sitta vid datorn. Bilderna från mitt utbyte (och så mycket annat om det) är ju fortfarande på kommande, och nu har jag ju också en hel del bilder från Tyskland. Och från min vinter och vår och ännu längre bak i tiden förstås, haha. Och flera bilder kommer det hela tiden. Inte minst kommer kameran att gå väldigt het i augusti, då det bär av på äventyr igen.

MEN igår åkte jag ut på en cykeltur i jakt på solnedgången. Jag lyckades verkligen otroligt bra med tiden, för under hela cykelturen fick jag njuta av en sjunkande sol, och kom fram till stället jag tänkt mig just i tid för att se solen försvinna bakom horisonten. Och bilderna jag knäppte är så vackra (hehe) att de inte alls är i behov av redigering (inte med min tidtabell åtminstone), så nu ska jag sluta babbla och bara låta er ta del av dessa blommor som jag var tvungen att stanna och fotografera i början av min cykeltur. Imorgon tänker jag berätta mera om min vecka, men idag tänker jag bara - säg det med en blomma! (Även om det blev en del text också haha.) Varsågoda!

Ta hand om dig,

Unia <3

Gillar

Kommentarer

Vad jag älskar med Tyskland

Min relation till Tyskland fick en början när jag gick i åttan och började läsa tyska i skolan. Det fortsatte jag med i gymnasiet, och 2012 åkte vi till Tyskland med tyskagruppen. Vi besökte då den lilla staden Bochum, där vi hade en vänskola, och jag bodde hos en tysk familj i en vecka. Efter detta första besök i Tyskland konstaterade jag att kanske jag flyttar dit i framtiden. Att det verkligen kommer att hända känns nog för tillfället mera sannolikt än någonsin. Det finns massor jag älskar med Tyskland, och efter mitt senaste besök där blev jag inspirerad att dela med mig av dessa saker. Dessa grundar sig alltså på mina egna upplevelser av landet, som inte på något sätt är heltäckande. Jag har aldrig varit söder om Köln, och inte sett andra städer än Berlin, Hamburg, Bochum, Lübeck och Köln, och de två sistnämnda handlade bara om några timmar. Jag känner alltså att det finns mycket mera att älska med Tyskland, som jag inte ännu upplevt, men är också öppen för möjligheten att något av det jag nu känner att jag älskar inte gäller för hela Tyskland. Med det sagt, tycker jag att vi kör igång!

Vad jag älskar med Tyskland

Min pojkvän. Han är bäst.

Naturen. Jag minns ännu hur tyskarna skrattade åt mig när jag under min första vistelse i deras land utbrast: Jag älskar era träd! De tyckte jag var helgalen som var så uppspelt över deras natur, för jag kommer ju från Finland. Samma reaktion fick jag när min pojkvän och jag besökte Hamburgs Stadtpark och plötsligt befann oss i en underbar skog. Men naturen i Tyskland är mycket grönare än i Finland. Mycket ljusare. Mycket fylligare. Mycket mer magisk. Eller nåja, kanske jag inte behöver jämföra Tysklands natur med Finlands, för jag älskar ju nog Finlands natur också. Men det betyder inte att jag inte kan älska Tysklands natur. För jag känner för att göra en liten glädjedans varje gång jag befinner mig under Tysklands stora, ståtliga lövträd. Deras sjöar och floder. Blommor, och speciellt rosor, rosor, rosor. Wow, så vackert!

Språket. Enligt mig förtjänar tyskan verkligen inte sitt dåliga rykte som världens fulaste språk. Jag ÄLSKAR tyska! Det har jag gjort från första stund jag började lära mig språket, och min kärlek till tyskan växer sig allt större ju mer kontakt jag har med språket. Mitt språkprojekt för tillfället är att bli flytande i tyska.

Kulturen. Det är väldigt lätt att uppleva människor som öppna och trevliga när man är van vid den finska tillbakadragenheten. För jag tycker verkligen att tyskarna verkar supertrevliga och öppna. När jag var ensam ut och gå i Hamburg frågades jag vad klockan är, om jag känner till något café i närheten, om jag behöver hjälp, och så vidare. En man som stannade för att inte förstöra ett foto som jag tog sa efteråt att han hoppas att det blev en bra bild. En annan man började prata massor om sin hund med mig när jag satt på en parkbänk, och gav mig sedan en hel del tips om Hamburg när jag berättade att jag är från Finland (men skötte ändå hela konversationen på tyska, hehe). Jag älskar öppenheten, spontaniteten, hjälpsamheten och allt small talk. Jag älskar också Tysklands kultur i meningen kultur som dans och konst. Det här har jag, ganska självklart, upplevt mest i Berlin, men wow så rik kulturen är där. Det finns så mycket och så mycket bra!

Arkitekturen. I Bochum minns jag hur jag fascinerades av alla färggranna höghus. I Hamburg stod jag ofta leende och beundrade de fantastiskt vackra husen. I Lübeck kände jag igen för att göra några glädjedanser för att husen och gatorna var så vackra. Alltså verkligen. Hur fint som helst. För att inte nämna alla kanaler och broar som jag fått njuta av i landet.

Deras bagerier. Bagerikulturen skulle verkligen få komma till Finland också, tycker jag. Speciellt om priserna skulle hållas lika låga som i Tyskland. Älskar! Matkostnaderna är ju förresten också en till sak att älska Tyskland för.

Jag insåg nyss att Tyskland är det land som jag besökt flest gånger under min "medvetna livstid". Haha, alltså om man räknar med resor som jag gjorde som barn är det kanske Sverige, men jag tycker att resor som jag inte minns inte kan räknas med. Även om tre av mina fyra besök i Tyskland har varit gruppresor som jag inte fullt har kunnat påverka destinationen av, visar det kanske något att jag gång på gång väljer att återvända. Många fler besök i Tyskland hoppas och tror jag att det förstås kommer att bli, och numera inte enbart på grund av själva landet... :)

Har du varit i Tyskland någon gång, och vad är i så fall din åsikt om landet? Håller du med mig eller tycker du att jag säger något alldeles galet?

Ta hand om dig,

Unia <3

  • Resor

Gillar

Kommentarer